Οικονομία Ελλάδα

Το 2021 η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών

Η πανδημία πήγε πίσω το έργο των ιδιωτών εκτιμητών

Η πανδημία έβαλε “φρένο” στην αναπροσαρμογή του των αντικειμενικών αξιών και (κατ’ επέκταση) και του ΕΝΦΙΑ. Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να προχωρήσουν όλα αυτά εντός του 2020, ωστόσο η υγειονομική κρίση σταμάτησε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, καθώς οι εκτιμητές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το έργο τους, κάτι το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί προσεχώς, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, το προηγούμενο έτος είχε ξεκινήσει η άσκηση προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, η οποία σταμάτησε εξαιτίας της πανδημίας. Η άσκηση, όπως είπε, θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να εφαρμοστεί το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που περιλαμβάνει και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι το 2019 η κυβέρνηση προχώρησε στην πρώτη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και είχε ανακοινώσει νέα μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά για το 2020. Ωστόσο, η πανδημία σταμάτησε το σχέδιό της, που προέβλεπε μείωση φόρων, κάτι που ενδεχομένως να συνεχιστεί το επόμενο έτος.

Η νέα παράμετρος που μπαίνει στο τραπέζι αναφορικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι εάν θα γίνει στον κύριο φόρο ή στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Αυτή, άλλωστε, είναι και η εισήγηση της Επιτροπής Πισσαρίδη που έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 629 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Η συνολική αξία των ακινήτων που κατέχουν οι ανωτέρω ξεπερνάει τα 600 δισ. ευρώ, όταν η συνολική ακίνητη περιουσία είναι ελαφρώς πάνω από 1 τρισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει τη μείωση του κύριου φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά, ωφελημένοι θα βγουν κυρίως οι έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Αντιθέτως, ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί για όσους μέχρι σήμερα η περιουσία τους υπο-φορολογούταν. Αυτό θα γίνει μέσω της ένταξης στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων 2.900 περιοχών. Από την ένταξη των ανωτέρω περιοχών υπολογίζονται έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

Εκτιμητές

Ιδιώτες εκτιμητές έχουν αναλάβει να ξετυλίξουν το κουβάρι των τιμών των ακινήτων και σε πολλές περιοχές της χώρας θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις τιμές ζώνης, καθώς η πανδημία έχει ανατρέψει τον χάρτη της κτηματαγοράς, προσγειώνοντας τις αξίες των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εισηγήσεις που θα παραδώσουν οι εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές αξίες σε περισσότερες από 10.000 περιοχές σε όλη τη χώρα δεν είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο. Οι προτάσεις τους θα περάσουν από το φίλτρο της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι νέες τιμές που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να είναι έτοιμες στις αρχές του καλοκαιριού του 2021. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα ισχύσουν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές).

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

Οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις περιοχές που σήμερα είναι εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών, ενώ ο νέος χάρτης αναμένεται να δείξει και μειώσεις σε πολλές περιοχές όπου οι τιμές των ακινήτων “ξεφούσκωσαν” λόγω της κρίσης της πανδημίας.

Τιμές ζώνης αναμένεται να αποκτήσουν για πρώτη φορά τουλάχιστον 3.000 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για περιοχές που έχουν αναπτυχθεί οικιστικά ή και τουριστικά αλλά αντιμετωπίζονται φορολογικά ως εκτός σχεδίου και οικισμού, δηλαδή με τις χαμηλές αξίες των αγροτεμαχίων. Με την ένταξή τους στο αντικειμενικό σύστημα, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η φορολογητέα ύλη σε αυτές τις περιοχές και να προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ώστε να χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%-10%, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να περιορίσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η “ψαλίδα” μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η εφορία και των εμπορικών παραμένει μεγάλη, ακόμα και μετά την αναπροσαρμογή του Ιουνίου του 2018. Επιβαρύνσεις όμως θα πρέπει να αναμένονται για τους φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές- “φιλέτα”, δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για φορολογούμενους που διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα αλλά και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική, και είναι σχεδόν αφορολόγητα ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια