Κίνητρα για «μεγέθυνση» των επιχειρήσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας

Οικονομία
Κίνητρα για «μεγέθυνση» των επιχειρήσεων, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι κυρίως μικρή και πολύ μικρή, κάτι που στη σύγχρονη Ευρώπη θεωρείται «ελληνική ιδιαιτερότητα» και εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας

Η μικρή επιχειρηματικότητα έχει εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα. Και όταν σκεφτούμε ότι το 99% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές ή πολύ μικρές, αυτό εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει την πέμπτη χειρότερη παραγωγικότητα στην Ευρωζώνη ανά εργαζόμενο, την ώρα μάλιστα που έχει τους πιο εργατικούς (περισσότερες ώρες εργασίας κατά κεφαλήν) και καλά καταρτισμένους εργαζόμενους στην Ευρωζώνη. Αυτό το παράδοξο εξηγείται από την αναποτελεσματική μικρή επιχειρηματικότητα.

Οπότε η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει δράση για να δημιουργήσει ένα πλέγμα κινήτρων ώστε να αυξηθεί το μέσο μέγεθος των εταιρειών στην Ελλάδα.

Στο τραπέζι υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόταση για μια νέα, ευέλικτη, νομική οντότητα η οποία θα διευκολύνει τη συγχώνευση ή τον συνεταιρισμό μεταξύ επιχειρήσεων με τρόπο που να διασφαλίζει καλύτερα τους μετόχους σε νομικό επίπεδο, για παράδειγμα καθιστώντας πιο εύκολη τη συνένωση αλλά και τον διαχωρισμό τους.

Παράλληλα, εξετάζονται μια σειρά από κίνητρα σε εταιρείες που αποφασίζουν να κάνουν το εν λόγω βήμα συνεργασίας με τη δυνατότητα να πληρώνουν για ένα διάστημα μικρότερο εταιρικό φόρο ή τέλος επιτηδεύματος. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες και το κατά πόσο θα μπορούν τα εν λόγω κίνητρα να ενταχθούν στον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης.

Επίσης διερευνώνται οι δυνατότητες παροχής ειδικών δανείων για περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγωγών, αλλά και η μοριοδότησή τους κατά την αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Επιπλέον εξετάζονται άλλες μορφές συνεργασίας που δημιουργούν οικονομίες κλίμακας και πώς αυτές μπορούν να στηριχτούν, όπως για παράδειγμα η παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικών, λογιστικών, κτηριακών, κ.λπ. Ειδική έμφαση δίδεται στις εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό και στην ανάγκη να υπάρξει ειδική πρόνοια για την ανάπτυξή τους.

Το ζήτημα εξετάζει ειδική Διυπουργική Επιτροπή στην οποία μετέχουν ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης.

Στόχος δεν είναι η άσκηση πίεσης προς τον επιχειρηματικό κόσμο προς την κατεύθυνση της μεγέθυνσης των εταιρειών, αλλά η παροχή κινήτρων γι’ αυτούς που το επιθυμούν, εξηγούν αρμόδιες πηγές και παραπέμπουν στο Πόρισμα Πισσαρίδη, το οποίο καταγράφει τη μεγάλη υστέρηση της χώρας στο εν λόγω πεδίο και τις επιπτώσεις σε όρους παραγωγικότητας και ΑΕΠ.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής” επισήμανε πως μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναδεικνύονται η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα που μας χαρακτηρίζουν, το ελληνικό δαιμόνιο, που είναι άλλωστε και ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Ωστόσο ο κ. Πατέλης έδωσε έμφαση στο να μην υπάρχουν εμπόδια στον επιχειρηματία που δε θέλει να παραμείνει για πάντα μικρομεσαίος. «Μερικοί προφανώς θα το προτιμήσουν. Άλλοι, όμως, θέλουν να “μεγαλώσουν”. Για αυτούς θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα και να τους βοηθήσουμε. Αλλά και για το καλό της οικονομίας. Πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν δυσκολίες να χρηματοδοτηθούν, να εξαγάγουν, να προσλάβουν προσωπικό, αλλά και να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες ψηφιακές ανάγκες. Για αυτό έχει συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή ώστε να μελετήσει αυτό το θέμα, πώς μπορεί δηλαδή να βοηθήσει το κράτος να μεγαλώσει η μέση ελληνική επιχείρηση. Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Σε κάποιον βαθμό πρέπει να άρεις τα εμπόδια και τα αντικίνητρα που υπάρχουν», επισήμανε.

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε και στην Έκθεση Πισσαρίδη στην οποία καταγράφεται πως η μέση ανάπτυξη στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια ήταν μόλις 0,9% ετησίως. Και η επιτάχυνση του ΑΕΠ συνδέεται με τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.

Στην ενδιάμεση Έκθεση για το Σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία αναφέρεται πως η σταδιακή αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων μεσαίου και μεγάλου μεγέθους είναι προτεραιότητα και «αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως και για την ενίσχυση των εξαγωγών». Προτείνεται επίσης η καλύτερη διασύνδεση επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου μεγέθους με τις μεγαλύτερες, ώστε να ενισχυθεί έμμεσα και περαιτέρω η εξωστρέφεια της οικονομίας.

Στην Έκθεση επισημαίνεται πως «η χαμηλή παραγωγικότητα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε μη επαρκώς διαφανές και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, συμβάλλει στην εσωστρέφεια της οικονομίας. Υπέρμετρα μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων και της απασχόλησης κινείται στον χώρο των μη διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Το πρόβλημα αυτό σχετίζεται με το ότι οι επιχειρήσεις γενικά τείνουν να έχουν σχετικά μικρό μέγεθος, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό της αυτοαπασχόλησης και της άτυπης οικονομίας».

Ουσιαστικά στην Έκθεση θίγεται και το θέμα της παραοικονομίας, η οποία θεωρείται από οικονομολόγους πως είναι πιο “εύκολη” σε μικρού μεγέθους επιχειρήσεις.

Στην Έκθεση επισημαίνεται ωστόσο πως στην Ελλάδα η παραγωγικότητα των μικρών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Τα στοιχεία δείχνουν πως, ενώ στο σύνολο του επιχειρηματικού τομέα παράγονται 21,1 χιλιάδες ευρώ ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ανά εργαζόμενο, στις μικρές επιχειρήσεις η παραγωγικότητα περιορίζεται σε 7,9 χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο. Έτσι, ενώ στο σύνολο του επιχειρηματικού τομέα η χώρα κατέχει την πέμπτη χαμηλότερη θέση σε όρους παραγωγικότητας εργασίας, στις μικρές επιχειρήσεις η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. με διαθέσιμα στοιχεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News