Νέες αντιδράσεις για το Χωροταξικό Νομοσχέδιο! - «Καμπανάκι» για τις μικρές περιουσίες στην Κρήτη

Κρήτη
Νέες αντιδράσεις για το Χωροταξικό Νομοσχέδιο! - «Καμπανάκι» για τις μικρές περιουσίες στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ζήτησε ο Πέτρος Ινιωτάκης, χτυπώντας «καμπανάκι» για τις μικρές περιουσίες

Εμμένουν οι αντιδράσεις, οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο με φόντο το πολυσυζητημένο προωθούμενο νέο χωροταξικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Νομοσχέδιο, όπως έχουμε γράψει, για το οποίο θεσμικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς του νησιού χτυπούν «καμπανάκι», επισημαίνοντας πως φέρνει... υποβάθμιση περιουσιών για μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων στην Κρήτη που θα δουν τα ακίνητά τους να χάνουν την αρτιότητα-οικοδομησιμότητά τους και άρα μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Συνεχίζοντας τις αντιδράσεις και πρωτοβουλίες, με σκοπό την απόσυρση του νομοσχεδίου όπως την έχουν ζητήσει τα δύο παραρτήματα του ΤΕΕ στο νησί, η παράταξη ΑΜΑΚ του ΤΕΕ/ΤΑΚ και άλλοι αιρετοί, ο επικεφαλής της παράταξης “Συν+Πράξη Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης ανέλαβε δράση.

Ο κ. Ινιωτάκης, ο οποίος συμμετείχε μάλιστα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ για το θέμα, κατέθεσε αίτημα προς τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου να θέσει επισήμως το ζήτημα προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, στην κατεύθυνση της πίεσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου με σκοπό περαιτέρω διαβούλευση και βελτιώσεις...

«Όπως είναι γνωστό έχει κατατεθεί προς διαβούλευση, η οποία με νέα παράταση λήγει στις 4/9/2020 (σ.σ. αύριο), σημαντικό σχέδιο νόμου με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”. Σήμερα (σ.σ. χθες), κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Χωροταξίας και Υποδομών της ΚΕΔΕ, συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο και αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον υπουργό κ. Κώστα Χατζηδάκη παράταση της διαβούλευσης ώστε να προλάβουν όλοι οι Δήμοι της χώρας να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, οι κυβερνητικές προθέσεις για δραστικό περιορισμό της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, κατ' ουσία αφαιρούν ολοκληρωτικά από τους μικροϊδιοκτήτες τα δικαιώματα δόμησης σε οικόπεδα εκτός σχεδίου 750 ή 1.200 τετραγωνικών μέτρων που είναι στην κατοχή τους και τα μειώνουν σε άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτησίες 4 στρεμμάτων, και αυτό, εκτός από άδικο, καθιστά ορατό τον κίνδυνο για νέο κύμα αυθαίρετης εκτός σχεδίου δόμησης.

Ο δραστικός περιορισμός της δυνατότητας νόμιμης δόμησης εκτός σχεδίου, για στέγαση και άλλες δραστηριότητες, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο που έδωσε στη διαβούλευση, πλήττει ανεπανόρθωτα μικροϊδιοκτήτες που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών γης κυρίως στην Κρήτη και τα νησιά, αλλά και όπου παρατηρείται το φαινόμενο του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Ινιωτάκης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και καταλήγει:

«Κρίνουμε το θέμα ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είναι ένα από τα νομοθετήματα που θα συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και σοβαρότατες ενστάσεις, στο σύνολο των άρθρων του, καθώς αυτά αφορούν σε κρίσιμα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα που αγγίζουν την πλειοψηφία των πολιτών.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος και σας καλούμε να εισαγάγετε προ ημερησίας συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. με πρόταση την “άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ΥΠ.ΕΝ., ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, Δήμων, Περιφερειών και επιστημονικών και παραγωγικών φορέων, μέγιστου χρόνου ενός εξαμήνου, από τον οποίο θα προκύψει ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιλύει βέλτιστα τα χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα που ταλανίζουν φορείς και πολίτες επί δεκαετίες”».

Πρωτοβουλίες ΤΕΕ/ΤΑΚ: Τηλεδιάσκεψη με Πλακιωτάκη και βουλευτές

Εντωμεταξύ, συνεχίζονται οι διεργασίες και οι πρωτοβουλίες από πλευράς του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με σκοπό την απόσυρση του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου για περαιτέρω επεξεργασία και διαβούλευση.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, των βουλευτών Ηρακλείου κ. Μάξιμου Σενετάκη, κ. Σωκράτη Βαρδάκη, κ. Νικόλαου Ηγουμενίδη, κ. Χαράλαμπου Μαμουλάκη, κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου, κ. Μανόλη Συντυχάκη και κ. Γεώργιου Λογιάδη και του βουλευτή Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτη. Ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο κ. Μιχαήλ Χωραφά και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΑΚ, σχετικά με τις απόψεις του Τμήματος επί του νομοσχεδίου και τις ενέργειες στην κατεύθυνση της βελτίωσής του και της απόσυρσης επίμαχων διατάξεων. Κοινή πεποίθηση των προσκεκλημένων στην τηλεδιάσκεψη ήταν ότι «η διαβούλευση του νομοσχεδίου συντελείται σε ακατάλληλη χρονική περίοδο, καθώς η Πολιτεία ακόμα δεν έχει εκπληρώσει βασικές προϋποθέσεις της οργάνωσης του εξωαστικού χώρου, όπως η σύνταξη των Δασικών Χαρτών, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η χάραξη ζώνης παραλίας και κυρίως η προσφορά οικονομικής πολεοδομημένης γης. Ειδικά στην Κρήτη, όπου υπάρχει εκτεταμένος κατακερματισμός ιδιοκτησιών, θα επηρεαστεί από το νομοσχέδιο η πλειοψηφία των συμπολιτών μας». Σύμφωνα με ανακοίνωση, όλοι οι βουλευτές συντάχθηκαν με τις απόψεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News