Αντιδράσεις για τις υπερωρίες λόγω καραντίνας - Αλλάζει η διάταξη

Οικονομία
Αντιδράσεις για τις υπερωρίες λόγω καραντίνας - Αλλάζει η διάταξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι σκέψεις της κυβέρνησης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την αρχική διάταξη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναπλήρωση των ημερών που τίθενται οι εργαζόμενοι σε καραντίνα 7 ή 14 ημέρες λόγω κορωνοϊού με υπερωρίες, αναγκάζουν την κυβέρνηση σε αλλαγή της ρύθμισης.

Σύμφωνα με το Dikaiologitika η νέα διάταξη θα προβλέπει ότι ο εργαζόμενος οφείλει να αναπληρώσει τις μισές εργάσιμες ημέρες και ώρες από αυτές που έλειψε από την επιχείρηση, κάνοντας υπερωρία μόνο μια ώρα την ημέρα πέρα από το καθορισμένο του ωράριο του, εφόσον δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία.

Η νέα διάταξη προβλέπει ακόμη ότι η αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και πέρα από το 2020. Ειδικότερα η αναπλήρωση του χρόνου εργασίας θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή χωρίς τον περιορισμό που έθετε η προηγούμενη ρύθμιση, μέχρι το τέλος του 2020. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος μπει σε καραντίνα 7 ημερών θα κληθεί να αναπληρώσει μόνο τις 3,5 μέρες ενώ αν η καραντίνα είναι 14 ημερών θα αναπληρώσει μόνο τις 7 ημέρες.

Όπως είχε αποκαλύψει το Dikaiologitika News η αρχική ρύθμιση όριζε ότι ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος τίθεται σε καραντίνα επτά ή δεκατεσσάρων ημερών, μπορεί να να καθορίσει με απόφαση του την εξ αποστάσεως εργασία.

Ωστόσο αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να απασχολήσει τον εργαζόμενο έως τρεις ώρες ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, εντός τεσσάρων μηνών από τη λήξη της καραντίνας του εργαζόμενου και όχι πέραν από τις 31/12/2020, μέχρι της συμπλήρωσης του συνόλου των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που παρέμεινε κατ’ οίκον.

Ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά για το χρονικό διάστημα απουσίας του ανωτέρω εργαζομένου το σύνολο των αποδοχών και ασφαλιστικών εισφορών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.

Όμως οι έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν με τους νομικούς κύκλους να μιλούν να καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων ανάγκασαν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προχωρήσει σε αλλαγή της ρύθμισης η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News