Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»: Ένταξη & όσων προσλήφθηκαν μετά τις 10 Αυγούστου

Ελλάδα
Πρόγραμμα «Συν-Εργασία»: Ένταξη & όσων προσλήφθηκαν μετά τις 10 Αυγούστου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει η απόφαση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, για την επέκταση του χρόνου ισχύος

“Παράθυρο” για ένταξη στον μηχανισμό “Συν-Eργασία” και όσων προσλήφθηκαν μετά τη 10η Αυγούστου ανοίγει η απόφαση του υπουργού Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, για την επέκταση του χρόνου ισχύος του εν λόγω προγράμματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως γράφει το capital.gr επικαλούμενο αρμόδιους παράγοντες, το σενάριο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι «εκ των πραγμάτων», καθώς προηγούμενη βελτιωτική διάταξη την οποία πέρασε ο κ. Βρούτσης στη “Συν-Εργασία” προέβλεπε πως θα μπορούσαν να ενταχθούν και όσοι προσελήφθησαν μεταξύ 1ης Ιουνίου και 10ης Αυγούστου, αν και η ισχύς του εν λόγω μηχανισμού παρέμενε έως και τη 15η Οκτωβρίου.

Η εξαγγελθείσα χρονική επέκτασή της για 2,5 μήνες επιπλέον, δηλαδή για το διάστημα μεταξύ 16ης Οκτωβρίου και 31ης Δεκεμβρίου, ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση του “ορόσημου” της ημερομηνίας της πρόσληψης για όσους μισθωτούς μπορούν να ενταχθούν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως η επέκταση αυτή θα μπορούσε να φτάσει τουλάχιστον τους 2 μήνες.

Σε αυτήν την περίπτωση, στη “Συν-Εργασία” θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμα και εκείνοι που θα προσληφθούν π.χ. έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενες-δικαιούχες επιχειρήσεις ακόμα και να προσλάβουν νέο προσωπικό και μάλιστα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης (δεδομένου ότι αποκλείονται οι μισθωτοί με μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης συμβάσεις) με την προοπτική της ένταξής τους στο εν λόγω “καθεστώς” επιδότησης μισθολογικού-μη μισθολογικού κόστους.

Σημειώνεται πως αυτό προβλέπει καταβολή του 60% της απώλειας του μισθού και κάλυψη

του 100% του συνόλου των εισφορών που αντιστοιχούν σ’ αυτήν.

Την ίδια ώρα, η εξαγγελθείσα επέκταση του χρόνου ισχύος της “Συν-Εργασίας” θέτει ζήτημα όσον αφορά τους μήνες αναφοράς σε σχέση με τη μείωση του τζίρου.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο πλαίσιο, για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα αυτό, π.χ. τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, θα έπρεπε να είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Δεδομένου ότι μία επιχείρηση θα μπορεί να μείνει στο “καθεστώς” της “Συν-Εργασίας” έως το τέλος Δεκεμβρίου, ενδεχομένως - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για χρονική επέκταση του προαναφερθέντος χρόνου αναφοράς σε σχέση με τον τζίρο.

Για παράδειγμα, υπό εξέταση βρίσκεται το εξής σενάριο: Για να ενταθεί μία επιχείρηση στη “Συν-Εργασία” μετά τα μέσα Οκτωβρίου (δηλαδή τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο) ή να παραμείνει σ’ αυτήν (σε περίπτωση που έχει ενταχθεί τους προηγούμενους μήνες) θα έπρεπε να είχε εμφανίσει μειωμένο τζίρο κατά τουλάχιστον 20% όχι μόνο στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου 2020, αλλά και στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News