Αναστολές δύο «ταχυτήτων» για τους εργαζομένους

Οικονομία
Αναστολές δύο «ταχυτήτων» για τους εργαζομένους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επέκταση του πλαισίου προστασίας για τους εργαζομένους

Την επέκταση της δυνατότητας της αναστολής συμβάσεων εργασίας - αλλά μόνο για 5 πληττόμενους κλάδους - και τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Έτσι, ξεκαθαρίζεται το τοπίο σε σχέση με το εν λόγω μέτρο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για το τρίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Αυτό προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους πληττόμενους κλάδους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Για τον Οκτώβριο, όμως, η εν λόγω δυνατότητα ισχύει κατ’ εξαίρεση μόνο για την εστίαση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Συνεπώς, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, διαμορφώνονται δύο “ταχύτητες”: Στην 1η “ταχύτητα” (Αυγούστου-Σεπτεμβρίου) εντάσσονται όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις, ενώ στη 2η “ταχύτητα” (Οκτώβριο) μόνο οι πληττόμενες επισιτιστικές, τουριστικές, μεταφορικές, αθλητικές και πολιτιστικές επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι οι πληττόμενες επισιτιστικές, τουριστικές, αθλητικές, πολιτιστικές και μεταφορικές επιχειρήσεις ανήκουν και στις δύο “ταχύτητες”, από τον βαθμό της “συμμετοχής” τους στον μηχανισμό των αναστολών των συμβάσεων θα εξαρτηθεί και το εύρος της “ασπίδας” προστασίας απέναντι στον κίνδυνο της αύξησης της ανεργίας, καθώς όποια επιχείρηση βγάλει έστω και έναν εργαζόμενο σε αναστολή δε θα μπορεί να απολύσει κανένα άτομο από το προσωπικό της για 30 μέρες μετά τη λήξη αυτής της αναστολής. Καθώς για τους προαναφερθέντες 5 πληττόμενους κλάδους δίδεται η δυνατότητα αναστολών συμβάσεων, θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια τέτοια “ασπίδα” έως τέλος του προσεχούς Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, ο “χάρτης” των δυνατοτήτων αναστολών συμβάσεων εργασίας προβλέπει τα εξής:

* Τον Αύγουστο, μπορούν να βγάλουν σε αναστολή έως και το 100% του προσωπικού τους οι επιχειρήσεις σε όλους τους πληττόμενους κλάδους.

Σχετικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβληθούν από εργοδότες και εργαζομένους των πληττόμενων επιχειρήσεων έως τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού ύψους έως 534 ευρώ στους μισθωτούς, ενώ το σύνολο των εισφορών καλύπτεται από το κράτος. Όποια επιχείρηση βγάλει σε αναστολή έναν εργαζόμενό της έως 31 Αυγούστου, απαγορεύεται να απολύσει όχι μόνο αυτόν αλλά και οποιονδήποτε άλλο έως 30 Σεπτεμβρίου.

* Τον Σεπτέμβριο και πάλι μπορούν να βγάλουν σε αναστολή έως και το 100% του προσωπικού τους οι επιχειρήσεις σε όλους τους πληττόμενους κλάδους. Σχετικές δηλώσεις θα μπορούν να υποβληθούν από τους εργοδότες και τους εργαζομένους των πληττόμενων επιχειρήσεων έως τέλη Οκτωβρίου, ενώ οι αποζημιώσεις στους υπό αναστολή μισθωτούς θα καταβληθούν αμέσως μετά (σ.σ. τελευταίες εργάσιμες ημέρες Οκτωβρίου). Το σύνολο των εισφορών θα καλυφθεί από το κράτος. Η επιχείρηση η οποία θα βγάλει σε αναστολή έστω και έναν εργαζόμενό της έως 30 Σεπτεμβρίου δε θα μπορεί να απολύσει ούτε αυτόν, ούτε κανέναν άλλο, έως τις 31 Οκτωβρίου.

* Τον Οκτώβριο θα μπορούν να βγάλουν σε αναστολή έως και το 100% του προσωπικού επιχειρήσεις μόνο στους ακόλουθους 5 (δηλαδή όχι σε όλους όπως ισχύει τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο) κλάδους: εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού και πολιτισμού. Δηλώσεις από εργοδότες και εργαζομένους θα μπορούν να υποβληθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου. Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις τελευταίες εργάσιμες μέρες του ίδιου μήνα. Όποια επιχείρηση βγάλει σε αναστολή εργαζόμενό της έως 31 Οκτωβρίου, δε θα μπορεί να απολύσει κανέναν από το προσωπικό της έως τις 30 Νοεμβρίου.

Με τη “διευθέτηση” του θέματος των αναστολών, μένουν οι επίσημες ανακοινώσεις και για τη συνέχιση του προγράμματος “Συν-Εργασία”, το οποίο θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα ισχύσει επιπλέον δυόμισι μήνες. Σύμφωνα με το capital.gr, αυτό ανέφεραν αρμόδια στελέχη, διευκρινίζοντας πως ο εν λόγω μηχανισμός θα ισχύσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και όχι έως τις 15 Οκτωβρίου. Με άλλα λόγια θα ισχύει και για το υπόλοιπο μισό του προσεχούς Οκτωβρίου, αλλά και για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Σε αυτήν την περίπτωση, η συνολική διάρκεια του προγράμματος θα φτάσει τους 6,5 μήνες συνολικά, καλύπτοντας, δηλαδή, πάνω από το μισό 2020 (15 Ιουνίου-31 Δεκεμβρίου 2020).

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν εξετάζεται κάποια επιπλέον βελτίωση στο μισθολογικό ή μη μισθολογικό σκέλος του εν λόγω προγράμματος, πέραν όσων έχουν ήδη θεσπιστεί. Δεν έχει αποφασιστεί, επίσης, η ένταξη και των μισθωτών μερικής απασχόλησης πέραν των μισθωτών πλήρους απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται πως για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουλίου και 15ης Οκτωβρίου προβλέπεται όχι μόνο καταβολή ενίσχυσης 60% επί της απώλειας του μισθού όποιου εντάσσεται στο πρόγραμμα, αλλά και επιδότηση 100% των εργοδοτικών και εργοδοτικών εισφορών επί αυτής. Συνεπώς η κάλυψη του συνολικού μη μισθολογικού κόστους θα φτάσει ακόμα και το 50%.

Ανοιχτό παραμένει το αν θα αλλάξουν οι όροι ένταξης των επιχειρήσεων με κριτήριο τον τζίρο τους τούς προηγούμενους μήνες.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, για να ενταχθεί μια επιχείρηση τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο κ.ο.κ., θα πρέπει να είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% τον Μάρτιο-Ιούνιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ενδεχόμενη παράταση του μηχανισμού έως τον Δεκέμβριο πιθανόν να θέσει ζήτημα παράτασης και του χρόνου “αναφοράς”. Για παράδειγμα, για να ενταχθεί μια επιχείρηση τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει μειωμένο τζίρο τουλάχιστον 20% για το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου.

Και στην περίπτωση παράτασης της “Συν-Εργασίας” θα συνεχίσει να ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης για όσους εντάσσονται σε αυτή για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η ένταξη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News