Οικονομία Ελλάδα

Τα επτά μέτρα στήριξης στον ιδιωτικό τομέα

Ρυθμίσεις για την απασχόληση

Επτά μέτρα άμεσης στήριξης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ελάφρυνσης του ασφαλιστικού κόστους των πληττόμενων επιχειρήσεων, “τρέχουν” κατά τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με το έως τώρα θεσπισμένο πλαίσιο.

Το πλαίσιο αυτό προβλέπει από επιδότηση του 100% των εργοδοτικών εισφορών (για τους μισθωτούς μερίδας επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα, αλλά και τους εποχικούς μερικώς απασχολούμενους) μέχρι την κρατική κάλυψη όλων των εισφορών (για τους υπό αναστολή εργαζομένους).

Παράλληλα, σε ισχύ εξακολουθούν να είναι οι παρατάσεις των εισφορών των πληττόμενων εργοδοτών και επαγγελματιών, αλλά και των δόσεων των ρυθμίσεων. Να σημειωθεί πως τα εν λόγω μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι των ενδοκυβερνητικών διαβουλεύσεων με αντικείμενο τη χρονική επέκτασή τους.

Πιο αναλυτικά:

  1. Κάλυψη εισφορών για το προσωπικό, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή καθώς απασχολείται στις επιχειρήσεις πληττόμενων κλάδων (βάσει ΚΑΔ).

Αποφασίστηκε η επαναφορά της οριζόντιας - για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις - εφαρμογής της αναστολής συμβάσεων εργασίας (πλήρους, μερικής κ.λπ.).

Οι υπό αναστολή μισθωτοί δικαιούνται ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ/μήνα (ανάλογα με τον αριθμό των ημερών της αναστολής), ενώ το κράτος καλύπτει τις εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό τους.

Το μέτρο αυτό ισχύει και τον Σεπτέμβριο και αφορά όλες τις επιχειρήσεις όλων των πληττόμενων κλάδων, όπως ίσχυε τον Μάρτιο-Απρίλιο. Βασικός όρος είναι η μη απόλυση κανενός εργαζομένου.

  1. Επιδότηση απωλειών μισθών και εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που είχαν απώλεια τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο λόγος για τον μηχανισμό “Συν-Εργασία”, ο οποίος προβλέπει, για όποιον εργαζόμενο (με τον όρο ότι έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης) ενταχθεί, επιδότηση 60% της απώλειας του μισθού του και επιδότηση του 100% των εργοδοτικών αλλά και των εργατικών εισφορών που αναλογούν στον χαμένο μισθό του.

Το μέτρο αυτό ισχύει έως τα μέσα Οκτωβρίου. Βασικός όρος είναι η μη απόλυση κανενός εργαζομένου που θα ενταχθεί στη “Συν-Εργασία”. Δεν ισχύει, όμως, η ίδια απαγόρευση για όποιον δεν ενταχθεί.

  1. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών εργαζομένων σε επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, των οποίων πάνω από το 50% του τζίρου παρήχθη στο γ’ τρίμηνο του 2019.

Η επιχορήγηση αυτή αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών εισφορών και ισχύει και τον Σεπτέμβριο, ενώ αφορά κάθε μορφής σύμβασης εργασίας (πλήρους, μερικής κ.λπ.). Βασικός όρος είναι η μη απόλυση κανενός εργαζομένου.

  1. Επιχορήγηση των εργοδοτικών εισφορών για τους εποχικούς μισθωτούς μερικής απασχόλησης.

Η επιδότηση αυτή αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών εισφορών και ισχύει και τον Σεπτέμβριο. Αφορά μόνο εποχικούς εργαζομένους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

  1. Παράταση τρεχουσών εισφορών μισθωτών σε πληττόμενες επιχειρήσεις.

Έως και κατά τον τρέχοντα μήνα, ισχύει η αναστολή των τρεχουσών εισφορών των πληττόμενων εργοδοτών για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020.

Από Σεπτέμβριο λήγει αυτή η αναστολή και θα πρέπει καταρχάς να καταβληθούν οι εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 (μαζί με τις τρέχουσες εισφορές του Αυγούστου).

  1. Παράταση τρεχουσών εισφορών πληττόμενων ελευθέρων επαγγελματιών.

Έως και κατά τον τρέχοντα μήνα ισχύει η αναστολή των τρεχουσών εισφορών των πληττόμενων επαγγελματιών για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020.

Από Σεπτέμβριο λήγει αυτή η αναστολή και θα πρέπει καταρχάς να καταβληθούν οι εισφορές του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 (μαζί με τις τρέχουσες εισφορές του Ιουλίου). Συγκεκριμένα, έως τις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 1η δόση του προαναφερθέντος διμήνου.

  1. Αναστολή δόσεων ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών.

Κατά τον τρέχοντα μήνα και συγκεκριμένα έως την 31η Αυγούστου, θα πρέπει οι πληττόμενοι επαγγελματίες να καταβάλουν τις εισφορές του Μαΐου 2020, για τις οποίες εφαρμόστηκε τρίμηνη παράταση.

Υπουργείο Οικονομικών  - Στο “τραπέζι” και επέκταση μέτρων

Στο τραπέζι του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται όλα τα σενάρια για επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως η μείωση ενοικίων κατά 40%, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων αλλά και η παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως «έχουμε ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από τη συνέχιση της κρίσης του κορωνοϊού». Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, στα 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, αλλά παρά τις πληρωμές εισέρρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη “δόση” του ESM).

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και οικονομική στήριξη των πολιτών για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Όταν ρωτήθηκε εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους το εμβόλιο για τον κορωνοϊό όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το Δημόσιο, απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και, «εάν χρειαστεί, το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση». Από το ίδιο “μαξιλάρι” ρευστότητας θα πληρωθούν και όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων το συντομότερο δυνατό, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, βάσει της απόφασης του ΣτΕ, όσο και του Δημοσίου, βάσει της αναμενόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αν και υπάρχουν σενάρια για πληρωμή δύο ταχυτήτων (για συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), εντός τους έτους ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν μαζί και τα αναδρομικά που αφορούν στις κυρίες συντάξεις του Δημοσίου. Όσον αφορά στο νέο πακέτο ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μόλις κλείσει η παρένθεση των εκτάκτων δαπανών λόγω κορωνοϊού θα μπορούν να υλοποιηθούν και τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια