Οικονομία Ελλάδα

Στις 24 Αυγούστου η προθεσμία για «Συν-Εργασία» και αναστολές

Έξι μέρες έχουν στην διάθεση τους οι εργοδότες

Μόλις έξι ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι εργοδότες προκειμένου να προβούν σε δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας και για συμμετοχές εργαζομένων τους στο μηχανισμό “Συν-Εργασία” για τον μήνα Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, ίδια είναι η προθεσμία - η 24η Αυγούστου – τόσο για τις δηλώσεις για τις αναστολές, όσο και για τις δηλώσεις για τη “Συν-Εργασία” στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.

Και για τους δύο μηχανισμούς στήριξης της απασχόλησης, το διάστημα στο οποίο μπορεί να υπαχθούν οι εργαζόμενοι των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων είναι από την 1η έως και την 31η Ιουλίου.

Σε αναστολή έως και το 100% του πλήρους ή μερικής απασχόλησης προσωπικού τους για τον Ιούλιο μπορούν να βγάλουν οι επιχειρήσεις στους πληττόμενους κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Οι υπό αναστολή εργαζόμενοι δικαιούνται κρατική ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ/μήνα (ανάλογα με τις μέρες της αναστολής), ενώ οι εισφορές τους καλύπτονται από το κράτος.

Στη “Συν-Εργασία” μπορούν να συμμετάσχουν - για τον μήνα Ιούλιο - όλες οι επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% για το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου 2020, είτε ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο, είτε όχι. Στον εν λόγω μηχανισμό, μπορεί να ενταχθεί έστω και το 100% του πλήρους απασχόλησης προσωπικού μιας επιχείρησης που πληροί την παραπάνω “ρήτρα” του μειωμένου τζίρου. Οι “συν-εργαζόμενοι” μισθωτοί δικαιούνται κρατική ενίσχυση του 60% της απώλειας του μισθού που θα υποστούν, ενώ το κράτος, επίσης, θα καλύψει το 100% του μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στην απώλεια του μισθού.

Επίσης, μια επιχείρηση που, τον Ιούλιο, ανήκει σε “επιλέξιμο” πληττόμενο κλάδο (τουρισμός, αθλητισμός, πολιτισμός, μεταφορές), και παράλληλα είχε μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την περασμένη άνοιξη, μπορεί να χρησιμοποιήσει ταυτόχρονα και τους δύο μηχανισμούς, δηλαδή να βγάλει σε αναστολή ένα μέρος του προσωπικού της και, παράλληλα, να βάλει στη “Συν-Εργασία”, όπως επίσης μπορεί ένα άλλο μέρος του προσωπικού της να μην το εντάξει σε κανέναν από τους προαναφερθέντες μηχανισμούς. Παράλληλα, επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, των οποίων πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους παρήχθη στο γ’ τρίμηνο του 2019 (Ιούλιος-Αύγουστος 2019 - όπως π.χ. τα τουριστικά καταλύματα - μπορούν να ωφεληθούν ακόμα από ένα μέτρο: την επιδότηση κατά 100% των εργοδοτικών (όχι των εργατικών) εισφορών τους για όλο το προσωπικό που απασχολούν, μερικής ή πλήρους απασχόλησης, για τον μήνα Ιούλιο (όπως επίσης και για τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο). Επίσης σε ισχύ εξακολουθεί να βρίσκεται για δεύτερο μήνα το μέτρο της κρατικής επιδότησης του 100% των εργοδοτικών εισφορών (όχι και των εργατικών) για προσλήψεις εποχικού προσωπικού μερικής απασχόλησης.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια