Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται 100% επιδότηση εισφορών

Οικονομία
Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που δικαιούνται 100% επιδότηση εισφορών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 31 ΚΑΔ

31 Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας υπάρχουν στη λίστα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία ορίζει τις λεπτομέρειες για την επιδότηση του 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών σε εποχικές επιχειρήσεις για ένα τρίμηνο.

Στους ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, οι μεταφορές, τα καταλύματα, η εστίαση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, οι αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, οι δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και γραφεία, αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας κ.α.

Για να καρπωθεί μια επιχείρηση υποκείμενη σε ΦΠΑ την επιδότηση 100% των εργοδοτικών εισφορών πρέπει να συντρέχουν δυο προϋποθέσεις:

  1. Ο ΚΑΔ της πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα της επίμαχης ΚΥΑ και
  2. Το 50% των ακαθάριστων εσόδων του 2019 πρέπει να προκύπτει μέσα στο 3ο τρίμηνο, δηλαδή την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2019.

Οι επιχειρήσεις που πληρούν τα δυο αυτά κριτήρια επιδοτούνται για το 100% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020.

Για παράδειγμα:

Έστω επιχείρηση με 10 εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με μισθό 850 ευρώ μεικτά. Οι εργαζόμενοι δεν τελούν σε αναστολή αλλά βρίσκονται όλοι σε ενεργή απασχόληση. Ο εργοδότης οφείλει για κάθε εργαζόμενο:

720 ευρώ καθαρό μισθό

130 ευρώ εργατικές εισφορές

207 ευρώ εργοδοτικές εισφορές

Συνολικό κόστος : 1.057 ευρώ

Εφόσον ενταχθεί στο μέτρο, ο εργοδότης πληρώνει:

720 ευρώ καθαρό μισθό

130 ευρώ εργατικές εισφορές

Συνολικό κόστος : 850 ευρώ

Και το κράτος για κάθε εργαζόμενο πληρώνει:

207 ευρώ εργοδοτικές εισφορές ανά μήνα. 

Για την συγκεκριμένη επιχείρηση το κράτος καταβάλλει:

2.070 ευρώ για τους 10 εργαζόμενους ανά μήνα

Η λίστα με τους ΚΑΔ

Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, με εξαίρεση το Χονδρικό εμπόριο καπνού (ΚΑΔ 46.35), Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων (ΚΑΔ 46.46) και Χονδρικό εμπόριο στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων και συναφών προϊόντων (ΚΑΔ 46.71)

Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών

Χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών, με εξαίρεση τις Μεταφορές μέσω αγωγών (ΚΑΔ 49.50)

Πλωτές μεταφορές

Αεροπορικές μεταφορές

Αποθήκευση και υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες

Ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, με εξαίρεση τις Ταχυδρομικές δραστηριότητες με υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας (ΚΑΔ 53.10) και τις Υπηρεσίες κατ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery) (ΚΑΔ 53.20.12)

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (ΚΑΔ 56.29.20.01)

Εκδοτικές  δραστηριότητες

Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις

Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών

Διαχείριση ακίνητης περιουσίας

Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων· δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης

Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών· τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις

Διαφήμιση και έρευνα αγοράς

Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες

Κτηνιατρικές  δραστηριότητες

Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης

Δραστηριότητες  απασχόλησης

Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες

Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας

Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους

Διοικητικές δραστηριότητες γραφείου, γραμματειακή υποστήριξη και άλλες δραστηριότητες παροχής υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις

Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση

Δραστηριότητες βιβλιοθηκών, αρχειοφυλακείων, μουσείων και λοιπές πολιτιστικές δραστηριότητες

Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας (on- line) σύνδεση (ΚΑΔ 92.00.14) και τις Υπηρεσίες στοιχημάτων σε απευθείας (on-line) σύνδεση (ΚΑΔ 92.00.21)

Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

Δραστηριότητες οργανώσεων, με εξαίρεση τις Δραστηριότητες συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΚΑΔ 94.20) και τις Δραστηριότητες πολιτικών οργανώσεων (ΚΑΔ 94.92)

Επισκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και ειδών ατομικής ή οικιακής χρήσης

Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών

Σε περίπτωση διψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες τετραψήφιων, πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

Η διαδικασία

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ «για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ, που αναφέρεται στο συνημμένο πίνακα, υποκείμενες σε ΦΠΑ που έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020».

Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους 31 ΚΑΔ μπορούν να εντάξουν εργαζομένους τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Σε αυτή την περίπτωση, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών  καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), αποστέλλει στον e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ, υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους, κατά το 3ο τρίμηνο του έτους 2019.

Οι επιχειρήσεις καταχωρίζουν στα σχετικά πεδία της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης της οικείας μισθολογικής περιόδου για το χρονικό διάστημα από 01.07.2020 έως 30.09.2020 το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εργοδοτικών εισφορών.

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μηχανισμού «Συν – Εργασία» καταχωρίζουν στην Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου, με κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών, τις ονομαστικές αποδοχές των μισθωτών που εντάσσονται στο Μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης καθενός σε αυτόν. Επίσης καταχωρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη και εργαζομένου) που αντιστοιχούν στις ονομαστικές αποδοχές, σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης. Στα σχετικά πεδία της Α.Π.Δ. της οικείας μισθολογικής περιόδου καταχωρίζεται για το χρονικό διάστημα από 1.07.2020 έως 15.10.2020:

  • το ποσό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο συνολικό χρόνο της μισθολογικής περιόδου (χρόνο απασχόλησης στην επιχείρηση και χρόνο ένταξης στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ),
  • το ποσό της μείωσης (επιδότησης) των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου (εργατικές εισφορές), το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίον οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και δεν απασχολούνται.

Για παράδειγμα:

Μισθωτός με μικτό μισθό 1.000 ευρώ που εντάσσεται στον μηχανισμό «Συν – Εργασία» τον Αύγουστο με μείωση ωραρίου 50%. Η επιχείρηση είναι εποχική.

Ο εργοδότης καταβάλλει:

423,5 ευρώ καθαρό μισθό

76,65 ευρώ εργατικές εισφορές

Το κράτος καταβάλλει:

254 ευρώ οικονομική ενίσχυση στον εργαζόμενο

76,65 ευρώ εργατικές εισφορές

243,3 ευρώ εργοδοτικές εισφορές

Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου, υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνεται ο εργοδότης. Ο e-ΕΦΚΑ συγκεντρώνει μέσω της επεξεργασίας των Α.Π.Δ. και αποστέλλει στο υπουργείο Εργασίας τα μηνιαία στοιχεία των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αεροπορικές μεταφορές

Ειδική λίστα με ΚΑΔ ισχύει για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών μεταφορών. Και σε αυτή την περίπτωση, οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.09.2020.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις αεροπορικών μεταφορών, που εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «Συν-Εργασία», το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 31.12.2020. Η διαδικασία είναι ίδια όπως και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες πενταψήφιων, εξαψήφιων και οκταψήφιων.

Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων

Αεροπορικές μεταφορές επιβατών

Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων

Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές

Ρήτρα μη απολύσεων

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των μέτρων επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεούνται για την περίοδο από 1.7.2020 μέχρι 30.09.2020 και μέχρι 15.10.2020 ή 31.12.2020 εφόσον εντάσσονται στο μηχανισμό «Συν-Εργασία», να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που είχαν την 30η Ιουνίου 2020 και σε περίπτωση καταγγελίας συμβάσεων εργασίας, αυτή είναι άκυρη.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News