Οι 2 νέες αλλαγές στις αναστολές συμβάσεων εργασίας

Ελλάδα
Οι 2 νέες αλλαγές στις αναστολές συμβάσεων εργασίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφορά όλους τους πληττόμενους κλάδους  

Την επαναφορά της οριζόντιας εφαρμογής της δυνατότητας της αναστολής συμβάσεων εργαζομένων σε όλους τους πληττόμενους κλάδους, κατά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου την οποία εξέδωσε η κυβέρνηση προχθές.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει ειδική διάταξη του υπουργείου Εργασίας στην εν λόγω ΠΝΠ, «επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, εποχικής ή μη λειτουργίας, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά, όπως αυτοί ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει ΚΑΔ, δύνανται να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και τη δημοσίευση της παρούσας, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, κατ' ανώτατο χρονικό διάστημα έως 30 ημερών ανά μήνα και πάντως όχι πέραν της 30ής Σεπτεμβρίου 2020».

Υπενθυμίζεται πως, με βάση με το πλαίσιο το οποίο ίσχυε προ της προχθεσινής ΠΝΠ, δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είχαν μόνο οι επιχειρήσεις στους πληττόμενους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, προβλέφθηκε η ίδια δυνατότητα για τον Αύγουστο και για τις επιχειρήσεις της εστίασης, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Με την προχθεσινή ΠΝΠ, συνεπώς, περνάνε δύο αλλαγές σε σχέση με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Κατά πρώτον, προβλέπεται επέκταση της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων για τον Σεπτέμβριο για όλους τους κλάδους (πλην τουρισμού και μεταφορών), που ίσχυε μόνο για τον Αύγουστο (δηλαδή και για εστίαση, αθλητισμό και πολιτισμό).

Κατά δεύτερον, η εν λόγω δυνατότητα επεκτείνεται τόσο για τον Αύγουστο όσο και για τον Σεπτέμβριο για όλους τους πληττόμενους κλάδους οι οποίοι είχαν αποκλειστεί ιδίως μετά τον Μάιο.

Συνεπώς, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ΠΝΠ, επανέρχεται σε γενικές γραμμές το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας το οποίο εφαρμόστηκε κατά το 2μηνο Μαρτίου-Απριλίου, καθώς δίδεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων σε έως και το 100% του προσωπικού όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων (σ.σ. σε έως και το 60% που ίσχυσε αποκλειστικά τον Μάιο).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News