Μεγάλη «ανάσα» για χιλιάδες επιχειρήσεις

Οικονομία
Μεγάλη «ανάσα» για χιλιάδες επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως τις 10 Αυγούστου τα νέα εκκαθαριστικά με την μειωμένη ή μηδενική προκαταβολή φόρου

Μετά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εκταμίευση των ποσών σε όσους έχουν επιστροφή φόρου, η ΑΑΔΕ μπαίνει στην τελική ευθεία για την επανεκκαθάριση του φόρου σε χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις ώστε να “περάσει” η μείωση ή ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου. Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένονται έως τις 10 του μηνός δίνοντας ανάσα σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να έχουν ακόμα και επιστροφή φόρου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά τις περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είδαν πτώση στον τζίρο τους μεγαλύτερη από 5% το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019. Παράλληλα, προβλέπεται μηδενισμός της προκαταβολής φόρου στις τουριστικές, στις εποχικές, στις αεροπορικές και στις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Μόνο από το “κούρεμα” έως 100% της προκαταβολής φόρου το Δημόσιο θα χάσει φέτος έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%.

Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή και η αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, η μείωση ή και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει με επανεκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση των νέων μηνιαίων δόσεων πληρωμής για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Με βάση τα όσα προβλέπονται, τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες και είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ καθώς επίσης και τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που υπόκεινται σε ΦΠΑ θα λάβουν μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019. Ειδικότερα:

* Για πτώση τζίρου 5%-15%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.

* Για πτώση τζίρου 15,01%-25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.

* Για πτώση τζίρου 25,01%-35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.

* Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Για τον ακριβή υπολογισμό της πτώσης του τζίρου θα λαμβάνονται υπόψη:

  1. Οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου 2019 που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση των διατάξεων του νομοσχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
  2. Οι δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020, ως εξής:

α) Για τηρούντες απλογραφικά λογιστικά αρχεία, η δήλωση ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου που έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου που υποβάλλεται μέχρι τις 31/7/2020 ή

β) για τηρούντες διπλογραφικά λογιστικά αρχεία, οι δηλώσεις ΦΠΑ Ιανουαρίου-Μαΐου που έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και η δήλωση ΦΠΑ Ιουνίου που υποβάλλεται μέχρι τις 31/7/2020. Το ποσό του τζίρου που θα λαμβάνεται υπόψη θα είναι αυτό που δηλώνεται στον κωδικό 312 της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

  1. Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
  2. Όσες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κάνουν τη φορολογική τους δήλωση από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τις 28 Αυγούστου με βάση και τη νέα παράταση, θα πρέπει να πληρώσουν και τις δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) έως το τέλος Αυγούστου.

121 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευτεί σε 509.000 φορολογούμενους

Στα 121 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος του ποσού που έχει εκταμιευτεί σε 509.000 φορολογούμενους οι οποίοι μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης είχαν επιστροφή φόρου, ποσοστό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και το τέλος Ιουλίου, και για φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν οριστικά έως και τις 20 του ίδιου μήνα, είχαν πιστωθεί με τα ποσά των επιστροφών οι τραπεζικοί λογαριασμοί 509.000 φυσικών προσώπων, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 121 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οι φορολογούμενοι που είχαν εισπράξει την επιστροφή φόρου ήταν 364.000, με το συνολικό ποσό να φτάνει στα 97 εκατ. ευρώ.

Φέτος σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται αύξηση κατά 40% στον αριθμό των δικαιούχων που είδαν την επιστροφή φόρου στους λογαριασμούς τους και κατά 20% ως προς το ύψος του ποσού που έχει εκταμιευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, οι επιστροφές φόρου πληρώνονται από το Δημόσιο το πολύ σε δέκα ημέρες από την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News