Οικονομία Ελλάδα

Φορολογικές δηλώσεις: Ανέβηκε το εισόδημα των Ελλήνων το 2019 - Χάος το 2020…

Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά των φορολογουμένων

Αυξημένο εμφανίζεται από τις μέχρι τώρα φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα το δηλωθέν εισόδημα του 2019 σε σχέση με το εισόδημα του 2018. Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει πώς θα διαμορφωθεί η συνολική εικόνα των δηλωθέντων εισοδημάτων, ενώ για τη φετινή χρονιά, στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να έρθουν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2020, που προφανώς θα είναι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού τουλάχιστον... απογοητευτικά.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, ο οποίος ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι, επειδή μέσα στις υπόλοιπες φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ακόμα συμπεριλαμβάνονται πιθανότητα και πολλές επιχειρήσεις, ως εκ τούτου τα στοιχεία που θα προκύψουν θα είναι καθοριστικά ως προς τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος!

Μέχρι και την Πέμπτη είχαν υποβληθεί, 4.478.437 δηλώσεις, από 6.181.233 που υποβλήθηκαν πέρυσι, και από αυτές είναι εκκαθαριστικά χρεωστικά 2.072.346, πιστωτικά εκκαθαριστικά 795.579 και μηδενικά 3.313.308.

«Πάντα βέβαια θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι τα εκκαθαριστικά πλέον είναι στα ζευγάρια. Άρα λοιπόν θα πάρουμε τον μέσο όρο. Έτσι, το 33% των δηλώσεων είναι χρεωστικές με ποσά φόρου περίπου στο 1 δισ. 700 εκατομμύρια ευρώ, το 13% περίπου είναι πιστωτικές, δηλαδή επιστροφή 218 εκατομμύρια ευρώ, και το υπόλοιπο 54% είναι μηδενικά. Αυτό είναι κι ένα δείγμα του ότι οι δηλώσεις που είναι να υποβληθούν είναι οι δηλώσεις των επιχειρήσεων που συνήθως έχουν και τα μεγάλα ποσά φόρου», σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη.

Στο μεταξύ, όπως λέει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου προς την εφημερίδα μας, «το 2019 τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στη χώρα ήταν ελάχιστα αυξημένα. Μέχρι στιγμή, δείχνει να είναι αυξημένα σε ένα ποσοστό μικρό σε σχέση με το 2018. Δηλαδή, το 2019 ήταν μια χρονιά που έκλεισε με αναπτυξιακό πρόσημο. Και όπως αναμενόταν, υπάρχει μια πολύ μικρή αύξηση των εισοδημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πόσο ακριβώς αυξημένη θα αποδειχτεί θα το ξέρουμε αφού ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, με δεδομένο ότι έχει υποβληθεί το 60% και απομένει ένα 40%. Μέσα σε αυτό το ποσοστό έχουμε και τις μισές επιχειρήσεις της χώρας. Δείχνει από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα ότι υπάρχει μια πολύ μικρή αύξηση στα εισοδήματα, που δεν μπορούμε όμως να τη μετρήσουμε ακόμα»...

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί ότι η αύξηση των εισοδημάτων της περυσινής χρονιάς θα οφείλεται περισσότερο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και όχι τόσο στα λαϊκά εισοδήματα, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης απαντά: «Αυτή η αύξηση έχει να κάνει και με τους απλούς εργαζόμενους. Γιατί, αν θυμάστε καλά, πέρυσι είχαμε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οπότε αυτή η αύξηση, παρότι “έδωσε” στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους κάποιες μικρές αυξήσεις, αποτυπώνεται απόλυτα στα εισοδήματα που δηλώνονται. Οπότε μέχρι στιγμής αυτή η αύξηση εμφανίζεται να προέρχεται ουσιαστικά από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού»...

Για τη φετινή χρονιά, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης απαντά: «Ακριβή στοιχεία του πρώτου εξαμήνου θα έχουμε στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Και επειδή είναι η περίοδος του κορωνοϊού, σίγουρα τα στοιχεία αυτά θα είναι απογοητευτικά»... Η παράταση των φορολογικών δηλώσεων θα επηρεάσει τις δόσεις που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι που θα έχουν χρεωστικό υπόλοιπο. Έτσι, αντί για 8, οι δόσεις που θα καταβάλλουν θα είναι 7, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστοφοράκη, που θεωρεί ως δεδομένη την παράταση στη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αλλαγή νομοθεσίας

Παράταση “δείχνει” ο ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει το καθεστώς πληρωμής του ΕΝΦΙΑ (με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Βουλή) σηματοδοτεί και την παράταση των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι σήμερα, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ξεκινούσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στα μέσα Ιουλίου και τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου επί των ακινήτων εκδίδονταν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τη μέχρι πρότινος νομοθεσία, ο φόρος καταβαλλόταν τον επόμενο μήνα από την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι «ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2020, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021».

Ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα καθυστερήσει η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και προφανώς θα φτάσει μέχρι και τον Αύγουστο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια