Αναδρομικά: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι συνταξιούχοι – Αναλυτικά παραδείγματα

Οικονομία
Αναδρομικά: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι συνταξιούχοι – Αναλυτικά παραδείγματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ποσά που θα καταβληθούν ξεκινούν από τα 360 και φτάνουν μέχρι και τα 7.500 ευρώ

«Ανάσα» για τους συνταξιούχους που είχαν κάνει προσφυγές για το 11μηνο (Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016) και διεκδικούσαν αναδρομικά καθώς ήρθε η δικαίωση με την απόφαση για αναδρομικά. Επίσης το Δικαστήριο επανέλαβε ότι αναδρομικά δικαιούνται μόνον όσοι έχουν προσφύγει για το διάστημα 2013- 2015. Οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά με βάση 5 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, τα αναδρομικά 11 μηνών φτάνουν στο ύψος των 3,9 δισ. ευρώ. Τα ποσά τα οποία οφείλονται ξεκινούν από τα 360 και φτάνουν μέχρι και τα 7.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας αναδρομικά για τις περικοπές που έχουν υποστεί, για το επίμαχο χρονικό διάστημα θα δουν λεφτά στο πορτοφόλι τους ανάλογα με το ύψος των περικοπών.

Τι συμβαίνει με τις αξιώσεις για το 2016

Σε ό,τι αφορά στις αξιώσεις μετά το 2016, δηλαδή από τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, το Δικαστήριο έκρινε σύμφωνα με το ethnos. gr ότι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει αναδρομικά αφού ο επανυπολογισμός των συντάξεων κρίθηκε συνταγματικός. Όμως για το χρονικό διάστημα από το 2013 ως και τον Ιούνιο του 2015 όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ, που αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές μόνον μετά το 2012, με τις σημερινές αποφάσεις του Δικαστηρίου, επαναλαμβάνει ό,τι είχε ήδη πει το 2015.

Δηλαδή, ότι αναδρομικά, μπορούν να πάρουν μόνον οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει τότε, μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση μπορεί με νομοθετική ρύθμιση να δώσει αναδρομικά για τους 11 μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, όπως τονίστηκε στο ρεπορτάζ του Open Tv.

Αναλυτικά παραδείγματα

  • Συνταξιούχος του ΙΚΑ, με 1.530 ευρώ κύρια σύνταξη και 333 ευρώ επικουρική διεκδικεί 5.424 ευρώ, για 11 μήνες.
  • Συνταξιούχος του ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη 2.600 ευρώ, η οποία μετά τις περικοπές έπεσε στα 1.598 ευρώ, διεκδικεί αναδρομικά 3.800 ευρώ.

Εκείνοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, φαίνεται ότι δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιη η τύχη των προσφύγων. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπήκε σε αυτό το κομμάτι αφού δεν είχε ανάλογα ερώτημα από τον ΕΦΚΑ και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγών τώρα.

ΕΝΔΙΣΥ: Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ επιστρέφει ελάχιστα, σε σχέση με τα 80δις ευρώ που κόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων δηλώνει δυσαρεστημένο για την «Σολομώντεια λύση» που δίνει η απόφαση του ΣτΕ, αφού επιστρέφει στους συνταξιούχους ελάχιστα, σε σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των περικοπών. Το ΕΝΔΙΣΥ  ήταν και παραμένει στο πλευρό των συνταξιούχων για συνέχιση του αγώνα με σκοπό την αποκατάσταση του δικαίου και την επιστροφή όλων των περικοπών.

Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι:

Η απόφαση του ΣτΕ (1439/20) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων έχει τα εξής σκέλη:

1) Όλοι εκείνοι που έχουν καταθέσει αγωγές έως το 2015 πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2013 έως το Μάιο του 2016.

2) Όσοι έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια μετά τον Ιούνιο του 2015, θα λάβουν ποσά μόνο για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016

3) Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ δεν δίνονται αναδρομικά ποσά για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016.

4) Παραμένει νομικά ανοιχτό το θέμα άσκησης αγωγών από τους συνταξιούχους για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους δεν έχουν ακόμα καταθέσει.

Αποτελεί άξιο απορίας γιατί το ΣτΕ αποφάσισε να αφήσει «στο απυρόβλητο» την χρονική περίοδο από τον Μάιο του 2016 μέχρι την 1.1.2019, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε η σχετική διάταξη του Νόμου Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη δημιουργία της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς»

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας αφορά το σύνολο των περικοπών, που πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Άρα, διεκδικούμε ποσά που περικόπηκαν έως τέλη του 2018 από τους συγκεκριμένους νόμους του 2012.

Η απόφαση του ΣτΕ αφήνει πολλά νομικά ζητήματα ανοιχτά και το ΕΝΔΙΣΥ στηρίζει την άποψη για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη δικαίωση των συνταξιούχων.

Κύριοι της Κυβέρνησης, ζητάμε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές.

 ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Ν.Χατζόπουλος                                                  Μουρίκη Πόπη

Χρ. Σταϊκούρας: «Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε»

«Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις, που σημαίνει ότι θα τις υλοποιήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και πρόσθεσε ότι θα μελετηθεί η απόφαση, προκειμένου το υπουργείο Εργασίας να ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος του δημοσιονομικού κόστους. «Θα δούμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε ανακοινώσεις. Εμείς θα αποτιμήσουμε το δημοσιονομικό κόστος», επεσήμανε.

 Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει εφέτος η οποιαδήποτε αύξηση φόρου, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική οικονομία «έτσι όπως διαχειριζόμαστε την κατάσταση, αντέχει και δεύτερο κύμα κορoνοϊού το φθινόπωρο. Η αντιπολίτευση ήθελε να ξοδέψουμε όλα τα πολεμοφόδια από την αρχή». Έκανε παράλληλα αναφορά σε μειώσεις υποχρεώσεων των πολιτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, με τη σημείωση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγειονομικής χρήσης και τις αποφάσεις της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο υπουργός απέκλεισε επί του παρόντος σενάριο για παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας (που εκπνέει σήμερα) για την υποβολή αιτήσεων στον β' κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Δηλώνοντας ότι περίπου 20.000 επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει τις δηλώσεις τους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή μια παράταση των προσωρινών μέτρων μείωσης του ΦΠΑ στα καφέ και τις μεταφορές, η οποία λήγει το φθινόπωρο.

Τέλος, είπε ότι δεν έχουν μεταβληθεί οι εκτιμήσεις του υπουργείου για ύφεση 5%- 8% εφέτος και πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις θα επικαιροποιηθούν τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού."

Γ. Γεραπετρίτης: Πρόθεση της Κυβέρνησης να πάρουν τα αναδρομικά όσοι τα δικαιούνται

"Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάρουν τα αναδρομικά, μετά την απόφαση του ΣτΕ, όλοι οι συνταξιούχοι που τα δικαιούνται, όπως ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία ρύθμιση, η οποία θα καταλαμβάνει κατά το δυνατόν το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων και όχι μόνον εκείνων οι οποίοι προσέφυγαν και αυτό μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει. Θα εντάξουμε τη συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ μέσα στη γενικότερη δημοσιονομική στρατηγική, θέλουμε να στηρίξουμε και θα στηρίξουμε τους συνταξιούχους αλλά θα επιχειρήσουμε και μία πολύ μεγάλη στήριξη σε άλλες κατηγορίες, ιδίως τους νέους εργαζομένους, τις επόμενες γενιές, ώστε να δημιουργήσουμε ένα θετικό ισοζύγιο και για τα μελλούμενα».

Σε ό,τι αφορά στο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 31 Ιουλίου και εκείνη θα αποφασίσει εάν θα παραπεμθεί ή όχι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.

«Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση υπάρχει πόρισμα που στοιχειοθετεί ένα αδίκημα, το οποίο δεν συνδέεται με διαφθορά, όπως είχαμε σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τουλάχιστον μετά τη Μεταπολίτευση αλλά με έναν πυλώνα πολιτειακό, που είναι η συγκρότηση ενός κυκλώματος παράλληλης δομής εξουσίας, η οποία ασκούσε επιρροή στις υπόλοιπες λειτουργίες, άρα δικαιοπολιτικά, αδικήματα τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας σημασίας και απαξίας για το πολίτευμα. Αδικήματα, τα οποία έχουν τελεστεί θα πρέπει να διερευνούνται, τα αδικήματα πολιτικών προσώπων θα πρέπει να διερευνούνται με έναν πιο τεχνικό ποιοτικό χαρακτήρα και όχι με πολιτική επιχειρηματολογία», επισήμανε. Παράλληλα, εκτίμησε ότι «η προανακριτική επιτροπή, σε αυτό το επίπεδο, κινήθηκε με απόλυτη θεσμική ακεραιότητα, το πόρισμα είναι πολύ ισορροπημένο και δεν εκτραχύνθηκε σε έναν τοξικό πολιτικό λόγο, δεν φθάσαμε στο σημείο να παραπέμπονται άλλα πρόσωπα, για τα οποία δεν στοιχειοθετήθηκαν με απόλυτο βαθμό οι κατηγορίες και περιορίστηκε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση στο Βερολίνο, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Ο πρωθυπουργός έχει πει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει να έχουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Η Ελλάδα προσέρχεται πάντοτε και είναι ανοικτή στον διάλογο με την Τουρκία, από την άλλη πλευρά είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία απολύτως παραχώρηση σε θέματα τα οποία είχε διατυπώσει πολύ αυστηρή θέση».

«Σε υπηρεσιακό επίπεδο, θα πρέπει πάντοτε να υπάρχουν συνομιλίες και πάντοτε υπήρχαν. Αυτού του οι είδους οι συναντήσεις δεν προαναγγέλλονται, αλίμονο εάν συνέβαινε αυτό και η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που έγινε στη Γερμανία και στην ατζέντα της οποίας υπήρχε το θέμα των ελληνοτουρκικών», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης." 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News