Φοροελαφρύνσεις: Νέα «ανάσα» σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά

Οικονομία
Φοροελαφρύνσεις: Νέα «ανάσα» σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα δώσουν ανάσα ρευστότητας

Δροσερή... οικονομική ανάσα εν μέσω καύσωνα ετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φέρνοντας στη Βουλή νέες φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή έξι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν ανάσα ρευστότητας σε ομάδες πολιτών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Με τις νέες διατάξεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε πολλές μηνιαίες δόσεις τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Εντός των ημερών “κλειδώνει” το σχέδιο της μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2021, που θα προβλέπει ακόμα και τον μηδενισμό της για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις, ενώ μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στη νέα έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων για τα χρέη του κορωνοϊού που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι το φθινόπωρο.

Οι φοροελαφρύνσεις

Οι έξι ρυθμίσεις προβλέπουν:

* “Κούρεμα” προκαταβολής φόρου: Η μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021 που πληρώνουν φέτος τα φυσικά και νομικά πρόσωπα θα γίνει ανά επιχείρηση ή ανά κλάδο στη βάση συγκεκριμένων ποσοτικών στοιχείων και εκτιμήσεων που θα δείχνουν το μέγεθος της προβλεπόμενης ζημίας το 2020. Το σχέδιο προβλέπει μηδενική προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που εμφανίζουν φέτος ζημιές λόγω της πανδημίας. Κριτήριο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου αποτελούν τα δεδομένα του τζίρου και κερδών το πρώτο εξάμηνο του έτους στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων και οι φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται την περίοδο αυτή από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για τα έσοδα που απέκτησαν το 2019.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προβλέπεται μια κλίμακα συντελεστών που θα καλύπτουν όλο το εύρος, από 0 έως 100%, με το τελικό ύψος του συντελεστή της προκαταβολής φόρου να εξαρτάται από τη μεταβολή των εσόδων της επιχείρησης κατά τη διάρκεια του 2020.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 για την προκαταβολή του φόρου τόνισε ότι «εξαρχής είχαμε πει ότι θα μειωθεί, αυτή τη στιγμή μελετάται από το υπουργείο Οικονομικών και μια μεγαλύτερη εξατομίκευση. Δεν είναι δυνατόν ζημιογόνες επιχειρήσεις φέτος, που δυστυχώς θα είναι οι περισσότερες ζημιογόνες, να πρέπει επί τη βάσει των περσινών κερδών να δώσουν την προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος», αναγνώρισε ο υπουργός Επικρατείας, για να σημειώσει στο “διά ταύτα” : «Μελετάται έτσι ώστε να απομειωθεί ή ακόμη και να μηδενιστεί αυτού του τύπου η προκαταβολή φόρου. Είναι εύλογο και σας διαβεβαιώ πως θα γίνει ό, τι καλύτερο μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του δημοσιονομικού μας χώρου, έτσι ώστε κατά το δυνατόν να διευκολυνθούν οι πολίτες».

* Τέλος επιτηδεύματος: Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ για το φορολογικό έτος 2019. Η απαλλαγή αφορά περίπου 300.000 αγρότες οι οποίοι εντάχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία από το 2019 και μετά οι αγρότες θα έπρεπε να πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος αλλά ειδικά για φέτος θα απαλλαγούν από την πληρωμή του.

* Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις: Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής τους δήλωσης σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις θα έχουν οι φορολογούμενοι. Ήδη έχουν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις και σχεδόν 1 στους 3 πληρώνει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2019. Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, ενώ η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 6 δόσεις θα εξοφλήσουν και οι επιχειρήσεις τον φόρο εισοδήματος. Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που έγραψαν κέρδη το 2019 θα έχουν φορολογικό όφελος λόγω της μείωσης του φορολογικού συντελεστή από 29% σε 24%.

* Έκπτωση φόρου 2%: Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 2%.

Όσοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και έχουν πληρώσει ήδη εφάπαξ τον φόρο που προέκυψε από την εκκαθάριση, η ΑΑΔΕ θα υπολογίσει την έκπτωση και θα συμψηφίσει το ποσό με τον ΕΝΦΙΑ ή με άλλη φορολογική οφειλή.

* Σε 6 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί στα τέλη Αυγούστου σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

* Έκτακτη ρύθμιση: Η νέα έκτακτη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει τις πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση θα νομοθετηθεί τώρα, αλλά θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Όλα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021 με τις δόσεις να απλώνονται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022 ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Το επιτόκιο της ρύθμισης των 24 δόσεων θα κινείται στην περιοχή του 2,5%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News