Θετικοί οιωνοί για την ΤΕΡΝΑ με «άρωμα» Κρήτης!

Κρήτη
Θετικοί οιωνοί για την ΤΕΡΝΑ με «άρωμα» Κρήτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κερδοφορία το 2019, υψηλό ανεκτέλεστο έργων και προσδοκίες για ανάληψη νέων έργων όπως ο ΒΟΑΚ σκιαγραφούν ένα ισχυρό προφίλ

Υψηλό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο που φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ και υψηλή κερδοφορία δεσπόζουν στα οικονομικά αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το 2019, με τη γνώριμη για μας τους Κρητικούς εταιρεία - παρά τη δύσκολη τωρινή συγκυρία με τον COVID-19 - να αντικρίζει με αισιοδοξία και θετικούς οιωνούς το μέλλον...

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 που δόθηκαν επισήμως χθες στη δημοσιότητα αναδύουν μια οικονομική ευρωστία, ισορροπία και στέρεες βάσεις εκ μέρους του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου. Κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνει και το γεγονός πως η ICAP κατά την επαναξιολόγηση που έκανε πρόσφατα - εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού - διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της ΤΕΡΝΑ σε Α.

Η ICAP διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου, παίρνοντας ως βασικό γνώμονα τη μεγάλη συμμετοχή σε επενδύσεις ΑΠΕ και έργα παραχωρήσεων, όπως φυσικά το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, αλλά και τις μεγάλες πιθανότητες η συγκεκριμένη εταιρεία να αναλάβει κι άλλα μεγάλα έργα παραχωρήσεων όπως ο νέος ΒΟΑΚ!

Η εμπλοκή της ΤΕΡΝΑ σε μεγάλα έργα εδώ στην Κρήτη, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και το υβριδικό στο Αμάρι, αλλά και η πιθανή εμπλοκή της σε επικείμενα μεγάλα έργα εδώ στο νησί μας, όπως ο ΒΟΑΚ, παίζουν κομβικό ρόλο στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Ουσιαστικά, όπως φαίνεται επί του πρακτέου, η εμπλοκή της ΤΕΡΝΑ σε μεγάλα έργα εδώ στην Κρήτη, όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι και το υβριδικό στο Αμάρι, αλλά και η πιθανή εμπλοκή της σε επικείμενα μεγάλα έργα εδώ στο νησί μας, όπως ο ΒΟΑΚ, παίζουν κομβικό ρόλο στα πολύ θετικά οικονομικά αποτελέσματα αλλά και στην αναγνώριση της οποίας τυγχάνει εντός και εκτός συνόρων...

Αναλυτικότερα, η σημαντική αύξηση της καθαρής κερδοφορίας, η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων Καθαρής Ενέργειας και Παραχωρήσεων και η διατήρηση ενός υψηλού κατασκευαστικού ανεκτέλεστου αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το έτος 2019.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνέχισε και το 2019 να επενδύει στην Ελλάδα σε τομείς αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας (καθαρή ενέργεια κι υποδομές), όπως κάνει συνεχώς κι αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια, ακόμα και κατά την περίοδο της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα. Παράλληλα, ενίσχυσε την παρουσία του και στις διεθνείς αγορές τόσο στον τομέα των ΑΠΕ όσο και μέσω της ανάληψης σημαντικών τεχνικών έργων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται σε κλάδους οι οποίοι είναι περισσότερο αμυντικοί κατά τη διάρκεια των φάσεων του οικονομικού κύκλου, και τους οποίους οι επενδυτές αναγνωρίζουν ως “ασφαλή καταφύγια” (safe haven), που παρέχουν σταθερές επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές ακόμα και σε περιόδους αναταραχής και αβεβαιότητας, όπως είναι η υφιστάμενη.

Το μήνυμα Περιστέρη

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γεώργιος Περιστέρης δήλωσε: «Το 2019 καταφέραμε να αυξήσουμε σημαντικά την καθαρή κερδοφορία μας, παρά την υποχώρηση του κατασκευαστικού τζίρου λόγω της έλλειψης νέων έργων στην ελληνική αγορά. Σε αυτό συνετέλεσε η περαιτέρω ενίσχυση της συμβολής των τομέων των ΑΠΕ και των Παραχωρήσεων στα οικονομικά μας μεγέθη, προς επιβεβαίωση της προ δεκαετιών στρατηγικής μας επιλογής να αναπτύξουμε δυναμικά την παρουσία μας σε αυτούς. Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι, παρά τις δυσκολίες της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα το ανεκτέλεστο του Ομίλου με νέα έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να διασφαλίζουν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους».

Κερδοφορία 285,1 εκατ. ευρώ

Τα οικονομικά αποτελέσματα

Κατά το 2019, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 1,156 δισ. ευρώ, έναντι 1,402 δισ. ευρώ το 2018. Η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκε σε 285,1 εκατ. ευρώ, έναντι 280,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 55,7 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 55%).

Στον τομέα των κατασκευών, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, διατηρώντας τις προοπτικές υγιούς κατασκευαστικής δραστηριότητας την επόμενη περίοδο. Τα σημαντικότερα έργα που έχει αναλάβει ο Όμιλος αφορούν την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Κρήτης, την έναρξη εργασιών στον νότιο κλάδο του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), τη συμμετοχή στην ανακατασκευή του αεροδρομίου Tesla στο Βελιγράδι (Σερβία) και στην ανάπτυξη του Καζίνο Κύπρου στη Λεμεσό.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, τα έσοδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν σε 187 εκατ. ευρώ έναντι 197 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ αυξήθηκε η λειτουργική κερδοφορία και διαμορφώθηκε στα 103,6 εκατ. ευρώ έναντι 92,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 237,3 εκατ. ευρώ έναντι 216,3 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η λειτουργική κερδοφορία για τον Όμιλο αυξήθηκε στα 178,9 εκατ. ευρώ, έναντι 156,6 εκατ. ευρώ το 2018.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News