Οικονομία Ελλάδα

Επίδομα 532 ευρώ: Πόσοι θα το πάρουν το Μάιο

Οι δικαιούχοι του επιδόματος των 532 ευρώ

Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αναστολή εργασίας και κατά τον μήνα που διανύουμε, καθιστάμενο δικαιούχο της ενίσχυσης που δίνεται από την Πολιτεία.

Βεβαίως αρκετά λιγότεροι, για την ακρίβεια κατά 18% λιγότεροι, αναμένεται να είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι θα λάβουν πλήρη ειδική αποζημίωση ύψους 532 ευρώ τον μήνα που διανύουμε λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη τη μηνιαία αποζημίωση εκτιμάται ότι δε θα πάρουν πάνω από 713.000 υπό αναστολή εργαζόμενοι, έναντι περίπου 870.000 που έλαβαν τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο.

Αν στους 713.000 προστεθούν και εκείνοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα λάβουν σίγουρα μειωμένη αποζημίωση, καθώς θα μείνουν σε αναστολή μέχρι κάποια ημερομηνία του τρέχοντος μηνός, τότε το σύνολο των εργαζομένων δικαιούχων που τη θα λάβουν θα φτάσει τους 802.000.

Το δε συνολικό δημοσιονομικό κόστος για τις αποζημιώσεις στους υπό αναστολή εργαζόμενους του τρέχοντος μήνα αναμένεται να φτάσει κατά το μέγιστο τα 405 εκατ. ευρώ, έναντι των 700 εκατ. ευρώ που κόστισαν οι αποζημιώσεις των 800 ευρώ για το διάστημα μεταξύ των μέσων του Μαρτίου και τέλους Απριλίου (ή 466 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση). Συνεπώς, με αναφορά τον μήνα, το κόστος των αποζημιώσεων τον Μάιο θα πέσει σχεδόν κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 42% σε σχέση με το διάστημα μέσα Μαρτίου-τέλη Απριλίου.

Αυτό αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr βάσει των στοιχείων που προκύπτουν από τα δύο νέα, από αυτό τον μήνα, βασικά δεδομένα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της στήριξης των πληττόμενων από την κορωνο-κρίση επιχειρήσεων και μισθωτών.

Αυτά είναι αφενός το σταδιακό άνοιγμα των κλειστών (με κρατική εντολή επιχειρήσεων) και αφετέρου το ανώτατο "πλαφόν" του 60% στις συμβάσεις εργασίας των πληττομένων σημαντικά και επαναλειτουργούντων επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να συνεχίσουν να είναι σε αναστολή ακόμα και καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός.

Πιο αναλυτικά:

- Καθ' όλον τον τρέχοντα μήνα, σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία, αναμένεται να μείνουν σε αναστολή όχι πάνω από 477.000 μισθωτοί (έναντι 700.000 το περασμένο δίμηνο) επιχειρήσεων που παραμείνουν κλειστές έως και τις 31/5. Οι υπό αναστολή εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν ειδική αποζημίωση για όλο τον Μάιο, ύψους 532 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει σε 253 εκατ. ευρώ.

- Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ανοίγουν σταδιακά (στις 4/5 και στις 11/5 κ.λπ.), θα παραμείνουν σε αναστολή όλοι οι εργαζόμενοί τους μέχρι τις παραμονές της επαναλειτουργίας τους (έως τις 3/5 και έως τις 10/5 αντίστοιχα). Από την ημέρα, όμως, της επαναλειτουργίας τους, το πολύ το 60% του προσωπικού τους μπορεί να παραμείνει σε αναστολή έως τις 31/5.

- Έτσι, στις επιχειρήσεις που άνοιξαν στις 4/5, παρέμειναν σε αναστολή για το διάστημα 1 έως 3/5 πάνω από 68.000 εργαζόμενοι και έτσι δικαιούνται την αναλογούσα αποζημίωση για 3 μέρες αναστολής (53 ευρώ). Το κόστος για αυτές τις αποζημιώσεις θα ανέλθει σε 18 εκατ. ευρώ. Από τις 4 έως 31/5 μπορεί να μείνει σε αναστολή το πολύ το 60% των εργαζομένων αυτών (δηλαδή έως 41.000) και να λάβουν όλη τη μηνιαία αποζημίωση των 532 ευρώ. Έτσι το κόστος μπορεί να αυξηθεί κατά επιπλέον 19 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 37 εκατ. ευρώ.

- Στις επιχειρήσεις που άνοιξαν στις 11/5, παρέμειναν σε αναστολή μεταξύ 1 και 11/5 περίπου 155.000 μισθωτοί και δικαιούνται αποζημίωση για 11 μέρες αναστολής (195 ευρώ). Το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ. Από τις 11/5, όμως, μόνο το 60% αυτών, δηλαδή περίπου 93.000, μπορούν να μείνουν σε αναστολή και να λάβουν αποζημίωση για όλο τον μήνα (532 ευρώ). Έτσι το κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 31 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 61 εκατ. ευρώ.

- Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά αλλά δεν έκλεισαν με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους, από τον τρέχοντα μήνα υπάγονται και αυτές στο "πλαφόν" του 60%. Έτσι από τους 170.000 εργαζομένους πληττομένων - πλην ανοιχτών - επιχειρήσεων, το πολύ το 60% αυτών, δηλαδή περίπου 102.000, μπορούν να παραμείνουν σε αναστολή έως τις 31/5 και, έτσι, να λάβουν αποζημίωση έως 532 ευρώ, δεδομένου ότι σε ορισμένες η αποζημίωση των 800 ευρώ την οποία έλαβαν "καλύπτει" έμμεσα μέρος και του τρέχοντος μηνός. Έτσι το δημοσιονομικό κόστος θα μπορούσε να ανέλθει κατά το μέγιστο στα 54 εκατ. ευρώ.

Ευρωκοινοβούλιο

Στο "υπερόπλο" της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, το νέο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, κατά την παρέμβασή της στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Το νέο Ταμείο Ανάκαμψης μάς γεμίζει ελπίδα. Είναι ένα ταμείο εμπροσθοβαρές, επενδυτικό, με βάση τις προτεραιότητες του Green Deal, αναλογικό για τις ανάγκες των κρατών-μελών», σημείωσε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: «Αυτό το νέο "υπερόπλο", το οποίο έχει καθυστερήσει αρκετά, οφείλει να μην επιβαρύνει υποχρεωτικά με επιπλέον χρέος χώρες, όπως η πατρίδα μου, η Ελλάδα, που ήδη χτυπήθηκαν από την κρίση χρέους».

Επίσης, τόνισε ότι το ταμείο πρέπει «να δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζονται οι οικονομίες κυρίως με επιχορηγήσεις, "mostly grants", όπως άλλωστε ζητά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σχετικό του ψήφισμα» και πρέπει «να συνδυάζεται με όλα τα άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία», την «ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ», το «επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ», καθώς και με τα «πολύ χαμηλού επιτοκίου δάνεια του Μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τις έμμεσες ανάγκες των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, που πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτηθούν».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια