default-image

«Ενέσεις» ρευστότητας - Πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται

Οικονομία
«Ενέσεις» ρευστότητας - Πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κονδύλια για τις επιχειρήσεις που περνούν δύσκολες στιγμές

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται στήριξη των κλάδων και των επιχειρήσεων τους που πλήττονται βάναυσα από την πανδημία και ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικές εισηγήσεις.

Πέρα από τις φορολογικού τύπου παρεμβάσεις, που άλλες θα είναι οριζόντιες (μείωση προκαταβολής φόρου) και άλλες στοχευμένες, πλην όμως προσωρινές (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές), ο όγκος των παρεμβάσεων βασίζεται στην παροχή ρευστότητας μέσω κρατικών εγγυήσεων αλλά και απευθείας «ενέσεις» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

7 δις ευρώ συν 2 δις ευρώ

Στον «κουμπαρά» των 7 δις ευρώ προστίθενται τα 2 δις ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή τα 5ετή κρατικά δάνεια, με επιτόκιο χαμηλότερο από 1% και περίοδο χάριτος το πρώτο έτος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 1 δις της πρώτης φάσης, που ήδη έχει αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων που πέρασαν από την κρίση του ΓΛΚ, εκταμιεύεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ωστόσο υπάρχει συμφωνία να επιβαρύνει τελικά το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ, άρα να καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια. Το 1 δις ευρώ της δεύτερης φάσης, που ξεκινά μέσα στο μήνα, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει το iefimerida.gr επικαλούμενο σχετική πηγή το βασικό «εργαλείο», που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, είναι τα 2,25 δις ευρώ από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, τα οποία υπολογίζεται ότι τα μοχλεύσουν χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια 7 δις ευρώ, για κεφάλαια κίνησης. «Μακάρι να τα απορροφήσουν όλα» ήταν η απάντηση της ίδιας πηγής στο ερώτημα εάν κρίνονται αρκετά αυτά τα κεφάλαια, για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των «ευαίσθητων» κλάδων.

Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι κρατικές εγγυήσεις δεν είναι «ανώδυνες» για τα ταμειακά διαθέσιμα. Τουναντίον. Τα κονδύλια αυτά θα βγουν από τον Ειδικό Λογαριασμό της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και θα μεταφερθούν στις εμπορικές τράπεζες ως cash collateral για τα δάνεια που χορηγήσουν κι αυτό σημαίνει ότι πέρα από την εγγραφή τους στο Χρέος, επιβαρύνουν και ταμειακά. Στην περίπτωση, δε, που καταπέσουν, τότε αυτές οι εγγυήσεις έχουν και δημοσιονομική επίπτωση.

Σύμωνα με διευκρινίσεις της ΑΑΔΕ, που διαχειρίζεται την πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, μετά την υποβολή της οριστικής αίτησης χορήγησης της ενίσχυσης, η επιχείρηση μπορεί να τροποποιήσει την αίτηση αυτή περισσότερες από μία φορές μέχρι το τέλος της ημέρας της αρχικής υποβολής της (23:59:59). Μετά το πέρας της ημέρας αυτής, η οριστική αίτηση δεν δύναται να τροποποιηθεί. Επιπλέον, γίνεται σαφές ότι ΔΕΝ δικαιούνται ενίσχυσης όσες επιχειρήσεις:

-είναι σε αδράνεια αδιαλείπτως από την 1η Απριλίου 2019 μέχρι και τις 2 Απριλίου 2020

-υπέβαλαν μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στο ίδιο χρονικό διάστημα

-βρίσκονται σε πτώχευση ή διαδικασία εκκαθάρισης

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News