Οικονομία Ελλάδα

Προστασία πρώτης κατοικίας: Αυτό είναι το νέο πλαίσιο - Οι 3 κατηγορίες δανείων

Το νέο πλαίσιο θα καλύψει 350.000 νοικοκυριά

350.000 αναμένεται να καλυφθούν από το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτηα κατοικίας, με τα 200.000 - 250.000 να είναι όσα έχουν ενήμερα δάνεια.

Το νέο πλαίσιο, που εκτιμάται ότι μπορεί να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα καλύπτει αποκλειστικά και μόνο όσους πλήττονται από τη νέα κρίση, ωστόσο αυτή η «ομπρέλα» δεν θα καλύπτει μόνο δάνεια ως 31/12/2018, όπως απαιτούσαν οι Θεσμοί, αλλά και τα μεταγενέστερα. Το νέο σχήμα βασίζεται στην επιδότηση από το Κράτος των μηνιαίων δόσεων αυτών των δανείων, με κόστος που υπολογίζεται ότι ως το τέλος του έτους μπορεί να φτάσει στα 300 εκατ. Ευρώ. Δημοσιονομικός προβληματισμός δεν υπάρχει, καθώς ως γνωστόν, έχουν ανασταλεί οι σχετικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Αντιθέτως, με δεδομένο ότι αυτό το κονδύλι θα πέσει στις τράπεζες, προσδοκάται ότι θα συνδράμει στη μεταφορά ρευστότητας στην αγορά.

Τι ισχύει για δανειολήπτες που επηρεάστηκαν από την κρίση του κορωνοϊού

Φυσικά οι «κορωνοϊόπληκτοι» είναι πολύ περισσότεροι από τις 350.000, που θα καλύψει το νέο σχήμα και γι’ αυτό θα ισχύσουν εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αυτά τα κριτήρια ενδεχομένως να είναι διευρυμένα σε σχέση με τα ισχύοντα για την προστασία της α’ κατοικίας. Από εκεί και πέρα, το πώς θα διαμορφώνεται η επιδότηση, θα εξαρτάται από την κατηγορία του δανείου.

Οι τρεις κατηγορίες δανείων

Συγκεκριμένα, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 3 κατηγορίες δανείων:

  1. Τα «πράσινα» δάνεια, δηλαδή αυτά που είναι ενήμερα. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 90%
  2. Τα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 80%
  3. Τα καταγγελμένα δάνεια, δηλαδή των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών, σύμφωνα τουλάχιστον με τη «σφραγίδα» των τραπεζών. Εδώ η επιδότηση ξεκινά από το 70%

Επιδοτήσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η επιδότηση θα φθίνει όσο οδεύουμε προς το τέλος του έτους, οπότε και εκπνέει αυτό το νέο σχήμα και ενεργοποιείται ο νέος Πτωχευτικός, ο οποίος στο προδικαστικό στάδιο προβλέπει, επίσης, επιδότηση για ευάλωτα νοικοκυριά. Τα παραπάνω ποσοστά επιδότησης, καθώς και τα κριτήρια υπαγωγής αναμένεται να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια