Οικονομία Ελλάδα

Πώς θα κινηθούν οι τράπεζες για την οικονομία - Θα βοηθήσουν τους βιώσιμους

Δεν πρόκειται να κάνουν "γενναιόδωρες" κινήσεις οι τράπεζες, όπως προκύπτει από τη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Tsomokos Digital για «Τα "κόκκινα" δάνεια και τη νέα πραγματικότητα» και στην οποία συμμετείχαν ειδικοί του τραπεζικού και γενικότερα χρηματοπιστωτικού τομέα. Στη συζήτηση μετείχαν ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Managing Director Intrum Hellas, Θεόδωρος Καλαντώνης, εκτελεστικός πρόεδρος FPS, Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος Hotel Brain και Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Οι τράπεζες θα στηρίξουν την οικονομία με ρευστότητα στην κρίση του κορονοϊού, ενώ δε θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς. Ωστόσο, και οι δύο αυτές κινήσεις θα γίνουν κατά τρόπο που να στηριχτούν αυτοί που πραγματικά το χρειάζονται και όχι όσοι ήταν μη βιώσιμοι και προ κρίσης και βλέπουν σήμερα, στο helicopter money που πέφτει στην οικονομία για την κρίση του κορωνοϊού, την ευκαιρία να διαγράψουν τα δάνειά τους.

Αυτός θα είναι ο προσανατολισμός των τραπεζών στη συγκυρία που διαμορφώνεται, η οποία απαιτεί μεγάλη στήριξη σε βιώσιμες και οριακά βιώσιμες επιχειρήσεις - και δη στον τομέα του τουρισμού - και θέτει, παράλληλα, ενόψει του νέου πτωχευτικού δικαίου, το ζήτημα της πτώχευσης, των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Επιχειρώντας μια πρόβλεψη για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ότι θα αυξηθούν τα υφιστάμενα 10%-15%, δηλαδή κατά 7-10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3/4 θα προέλθουν από ρυθμισμένα δάνεια που θα "ξανακοκκινήσουν" και το υπόλοιπο 1/4 από αδυναμία εξυπηρέτησης δανείων που σήμερα εξυπηρετούνται κανονικά.

Σχετικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις, έγινε λόγος για δυνητικά 15 δισ. ευρώ που θα πρέπει να πάνε στοχευμένα σε όσες επιχειρήσεις ήταν και πριν βιώσιμες και είχαν προοπτική. «Πρέπει να αποφασίσουμε ποιους θέλουμε να στηρίξουμε και αυτοί δεν πρέπει να είναι όσοι δεν ήταν, και προ κορωνοϊού, βιώσιμοι», είπε ο τραπεζικός κ. Καλαντώνης, βρίσκοντας σύμφωνο όχι μόνο τον έτερο τραπεζίτη, κ. Γεωργακόπουλο, αλλά και τους δύο εκπροσώπους του πάνελ από τον επιχειρηματικό τομέα.

Ο κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ιδιαιτέρως ότι οι τράπεζες θα παρακολουθούν από πολύ κοντά τόσο το πού θα διοχετευτεί η ρευστότητα (σε καλές και βιώσιμες επιχειρήσεις), όσο και τη χρήση των νέων κεφαλαίων, καθώς αυτό που προέχει είναι η συντήρηση της απασχόλησης. Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη στήριξη που θα δοθεί στον κλάδο του τουρισμού, προκειμένου να λειτουργήσουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και να δημιουργηθεί ανάχωμα σε οπορτουνιστικές απόπειρες εξαγορών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εμποδιστούν νέες επενδύσεις.

Στο ίδιο θέμα της στήριξης του τουριστικού κλάδου, ο κ. Καλαντώνης συμπλήρωσε ότι ξενοδοχεία και τουρισμός αποτελούν στρατηγικό κλάδο και οι τράπεζες σχεδιάζουν να δώσουν δάνεια 600-700 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τους ενήμερους και δυνατούς "παίκτες"να βγουν αλώβητοι από την κρίση. «Θα εξετάσουμε ξεχωριστά και την κάθε περίπτωση οριακά ενήμερων δανειοληπτών, είτε μεταθέτοντας τις δόσεις τους είτε με νέα δάνεια. Ωστόσο, για τους μη βιώσιμους οι λύσεις ήταν περιορισμένες και θα είναι, φοβάμαι, και στο μέλλον», είπε.

 Ο τουριστικός κλάδος

 Τον φόβο αφελληνισμού του τουριστικού κλάδου στην παρούσα κρίση εξέφρασε ο κ. Παλαιολόγος, λόγω του κατακερματισμού του κλάδου που περιορίζει τη διαπραγματευτική του δύναμη και των τρομακτικών ενισχύσεων που δίνουν κυβερνήσεις βορειοευρωπαϊκών χωρών σε δικές τους τουριστικές εταιρείες. «Όλος ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού δόθηκε ως στήριξη άνευ όρων σε μία και μόνη εταιρεία από κυβέρνηση βόρειας ευρωπαϊκής χώρας», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν είναι αντίθετος στις πωλήσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά όχι υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού.

Ο κ. Παλαιολόγος έκανε λόγο για μια χαμένη χρονιά στον τουρισμό, είπε ότι τα κόστη αδράνειας θα πρέπει να επιβαρύνουν τους tour operators και δήλωσε ότι ο τουρισμός παραμένει με τρομερή αναπτυξιακή δυνατότητα και θα οδηγήσει ξανά το τρένο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

 Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από την κρίση του κορωνοϊού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάγκη συνεργασίας με ισότιμους όρους με τις τράπεζες (ζήτησε και οι τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις και να κάνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια για την παροχή δανείων) τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου. «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βιώνουν τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κλείσιμό τους για ενάμιση-δύο μήνες έχει φέρει τρομερά προβλήματα και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι προβληματική. Από τις 750.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι 400.000 αφορούν αυτοαπασχολούμενους και οι 150.000-200.000 απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους», είπε, εκτιμώντας ότι οι τζίροι θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά και χρειάζονται περαιτέρω μέτρα από την κυβέρνηση (μείωση προκαταβολών, μείωση φόρων και μεταφορά όλων των υποχρεώσεων στο τέλος του έτους). Ο ίδιος ανέφερε ότι υπάρχουν κλάδοι (π.χ. ψυχαγωγία, θεάματα, εστίαση κ.ά.) που δε θα ανοίξουν καθόλου, αφού, αν παρουσιαστεί ένα κρούσμα κορωνοϊού, θα αναγκαστούν να κλείσουν για 15 ημέρες. «Το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δε θα ανοίξει καθόλου. Ζητάμε από τις τράπεζες να βάλουν "πλάτη", χορηγώντας δάνεια με ελαστικότερα κριτήρια. Είναι αυταπάτη να θεωρούμε ότι δε θα ανέβουν τα "κόκκινα" δάνεια. Η στήριξη των επιχειρήσεων πρέπει να είναι εθνική προσπάθεια. Ειδικά ο τουρισμός επηρεάζει το 25%-30% των εσόδων και της απασχόλησης για τη χώρα. Η κυβέρνηση να σκεφτεί πώς θα κάνει πρόληψη και όχι θεραπεία», είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, συγκρίνοντας τα μέτρα στήριξης στην Ελλάδα, τα οποία αντιστοιχούν στο 3%-4% του ΑΕΠ, με τα αντίστοιχα μέτρα στην Ευρώπη (12% έως 30% του ΑΕΠ των χωρών).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια