Ξεκίνησαν οι πληρωμές των 600 € για δικαιούχους επιστήμονες - Πώς υποβάλλεται η αίτηση στην Εργάνη

Οικονομία
Ξεκίνησαν οι πληρωμές των 600 € για δικαιούχους επιστήμονες - Πώς υποβάλλεται η αίτηση στην Εργάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιστώνονται τα 600 ευρώ σε 155.314 επιστήμονες - Όσοι δεν συμμετείχαν στην τηλεκατάρτιση κάνουν αίτηση στην Εργάνη

Σήμερα πληρώνεται σε 155.314 δικαιούχους επιστήμονες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο κατηργημένο πλέον πρόγραμμα τηλεκατάρτισης το ειδικό επίδομα των 600 ευρώ. Την εκταμίευση 86,84 εκ. ευρώ για την πίστωση των ενισχύσεων ενέκρινε με υπουργική απόφαση, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Οι 17.700 που έλαβαν πριν το Πάσχα την προκαταβολή των 400 ευρώ θα λάβουν τώρα τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Όπως έχει γράψει το ethnos.gr δίνεται δυνατότητα να μπουν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση και επιστήμονες που δεν είχαν δηλώσει συμμετοχή στο κατηργημένο πρόγραμμα, αρκεί να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση μέχρι τις 8 Μαΐου στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr. Πρόκειται για την ίδια πλατφόρμα στην οποία υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι από την 1η Απριλίου.

Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική αίτηση των επιστημόνων είναι ήδη διαθέσιμη στην πλατφόρμα https://supportemployees.services.gov.gr/. Εκεί μπαίνουν οι επιστήμονες για την οικονομική ενίσχυση- αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Η αίτηση θεωρείται υποβληθείσα για δυο περιπτώσεις (εμφανίζεται το μήνυμα η αίτηση έχει υποβληθεί):

Για επιστήμονες που είχαν υποβάλει αίτηση με τη διαδικασία τύπου Α στην ειδική πλατφόρμα του συστήματος "Εργάνη" και είχαν ολοκληρώσει στη συνέχεια τη διαδικασία μέσω ΚΕΚ της επιλογής τους. Υπενθυμίζεται πως στην διαδικασία Α το ΚΕΚ έστελνε email ενημερώνοντας τον δικαιούχο πως ενεργοποιήθηκε το voucher και έδινε τους κωδικούς για την τηλεκατάρτιση. Στις περιπτώσεις αυτές δεν χρειάζεται να κάνει κάτι ο δικαιούχος

Για επιστήμονες που είχαν επιλέξει την διαδικασία τύπου Β. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή την περίπτωση το ΚΕΚ είχε αναλάβει να ολοκληρώσει την διαδικασία, στέλνοντας στο δικαιούχο email και ενημερώνοντας πως ενεργοποιήθηκε το voucher. Και σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Όσοι δεν είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης αλλά είναι δικαιούχοι των 600 ευρώ μπορούν να μπαίνουν με τους κωδικούς taxinet και εφόσον δεν υπάρχει υποβληθείσα αίτηση να υποβάλουν την αίτησή τους.

"Κλειδί" στην νέα διαδικασία είναι η επιστημονική-επαγγελματική ιδιότητα βάσει ΑΦΜ. Επίσης οι περίπου 17.700 που έχουν λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ, θα λάβουν τώρα τα 200 ευρώ που απομένουν.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ που αφορά την ειδική ενίσχυση των επιστημόνων, προβλέπονται τα εξής: 

Άρθρο 1 - Οικονομική ενίσχυση-Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 600€, στους δικαιούχους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες ως αυτοί εξειδικεύονται στο άρθρο 2, που έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Οι εν λόγω οικονομικές ενισχύσεις είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Άρθρο 2 - Δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως αυτοί περιγράφονται στο Παράρτητα της Υπουργικής Απόφασης και σύμφωνα με την επιστημονική-επαγγελματική ιδιότητά τους βάσει ΑΦΜ.

Δικαιούχοι της παραπάνω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι όλοι όσοι αιτήθηκαν συμμετοχής στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται μέχρι τις 08.05.2020 να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet που διαθέτουν.

Σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και ότι δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της μετά την υποβολή αυτής, στο περιβάλλον του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Ο δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού οφείλει να συμπληρώσει τα στοιχεία του Τραπεζικού του λογαριασμού (IBAN, Τράπεζα) στον οποίον και θα καταβληθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης.

Ο δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού οφείλει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του και να συμπληρώσει υποχρεωτικά τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Η καταβολή γίνεται εφάπαξ με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου, ο οποίος υποδεικνύεται στην υποβαλλόμενη αίτησή του.

Από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, εξάγεται σε ηλεκτρονική μορφή αναλυτική κατάσταση δικαιούχων, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία τους, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το πιστωτικό Ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το ποσό της καταβολής, καθώς και το ΑΦΜ τους. Η ηλεκτρονική μορφή της κατάστασης αυτής είναι επεξεργάσιμη από την εταιρεία «Διατραπεζικά Συστήματα ΑΕ» (ΔΙΑΣ ΑΕ) προς την οποία διαβιβάζεται. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εγκρίνεται η μεταφορά της πίστωσης του συνολικού ποσού αυτής μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης.

Για όσους δηλώσουν ψευδή στοιχεία

Με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως. Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News