Πρωτομαγιά 2020: Θα είναι αργία για τους εργαζόμενους; - Πως θα πληρωθούν

Ελλάδα
Πρωτομαγιά 2020: Θα είναι αργία για τους εργαζόμενους; - Πως θα πληρωθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αργία για τους εργαζόμενους δεν αλλάζει - Πως θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν και όσοι δε θα δουλέψουν

Η Πρωτομαγιά αποτελεί υποχρεωτική αργία και, παρά τη μεταφορά των εορτασμών της, το Σάββατο 9 Μαΐου, θα εξακολουθήσει να είναι υποχρεωτική αργία για όσους εργαστούν.

Αναφορικά με τη μεταφορά των εορτασμών της για το «πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων», ο Στέλιος Πέτσας αναφερόταν στους συμβολικούς εορτασμούς και τις πορείες, αφού όπως είπε οι απεργιακές συγκεντρώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αναμένεται να επηρεάσουν την αργία όσον αφορά τους εργαζομένους.

Βάσει νόμου, η Πρωτομαγιά έχει κηρυχθεί υποχρεωτική αργία με το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 κι ως εκ τούτου ισχύουν όλα τα προβλεπόμενα για μία υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας σημαίνει ότι κατά την ημέρα της Πρωτομαγιάς, εκτός των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, σύμφωνα με το news247.gr.

Οι αμοιβές

  • Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές θα πρέπει να καταβάλλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση. Όσοι αμείβονται με μισθό θα πάρουν κανονικά τον μισθό τους, χωρίς περικοπή.
  • Εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα δουλέψουν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  • Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή εξαρτάται εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για τις ημέρες υποχρεωτικής αργίας:

-Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους και

-Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.

Την ίδια στιγμή, σε απεργιακές κινητοποιήσεις, την Πρωτομαγιά, καλούν τους εργαζομένους τα Εργατικά Κέντρα Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, «Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής Απεργίας για την Παρασκευή 1η Μαΐου 2020, προκειμένου η εργατική τάξη να αποτίσει φόρο τιμής στην ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της.

Το ΕΚΗ τιμά του Ήρωες της Εργατικής Τάξης Στρατή Περγαλίδη, Αδελφούς Χατζηγεωργίου και Ναπολέων Σουκατζίδη καταθέτοντας στεφάνι στα μνημεία και στους χώρους που θυσιάστηκαν.

Απεργία 1ης Μαΐου , η ημέρα  με την ετήσια αναφορά των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας, η ημέρα με τον παγκόσμιο χαρακτήρα, που κάθε χρόνο με συγκεντρώσεις και πορείες, θυμίζει, προβάλλει και διεκδικεί τα κοινωνικά - οικονομικά,  πλαίσια των αγώνων της.»

Ενώ, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, αναφέρεται «Η Διοίκηση του Κέντρου μας , συζήτησε το θέμα του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς  και αποφάσισε: Την συμμετοχή του Κέντρου μας στην 24ωρη Πανεργατική  Απεργία , που αποφάσισε η ΓΣΕΕ για την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ,  την Παρασκευή  1η ΜΑΗ 2020 , προκειμένου η εργατική τάξη μέσα από την υγειονομική καραντίνα να αποδώσει  φόρο τιμής στην  ιστορία, τους αγώνες και τους νεκρούς της.

Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, σε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με κάθε τρόπο και την άμεση κατάργηση αντεργατικών διατάξεων όπως αυτή για το λεγόμενο «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» που οδηγούν στην έσχατη ένδεια τους εργαζόμενους, μειώνοντας μονομερώς στο μισό τις αποδοχές και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ζητάμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας αλλά και την προστασία των ανέργων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Καλούμε τα Σωματεία μας , με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε διαπραγματεύονται.

H Διοίκηση  του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου  τηρώντας όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας θα προχωρήσει  σε συμβολικές εκδηλώσεις την Πρωτομαγιά, μέρα των εργατών όλου του κόσμου, με κατάθεση στεφάνου μπροστά στο Εργατικό Κέντρο στο μνημείο του ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ,  στην  Πλατεία Εργατικής Πρωτομαγιάς και στο μνημείο του ΛΟΥΗ ΤΙΚΑ στην Μαρίνα Ρεθύμνου.»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News