«Κόβεται» το επίδομα των 800 ευρώ: Ποιοι θα πάρουν 534 ευρώ το Μάιο

Ελλάδα
«Κόβεται» το επίδομα των 800 ευρώ: Ποιοι θα πάρουν 534 ευρώ το Μάιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

534 ευρώ θα πάρουν όσοι δεν εργαστούν και το Μάιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Σε 534 ευρώ «μετατρέπεται» το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν σε αναστολή σύμβασης και το Μάιο.

Το επίδομα των 800 ευρώ που δόθηκε για 45 ημέρες τον Απρίλιο, στην ουσία θα αντικατασταθεί με επίδομα των 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο (διάστημα 30 ημερών) και θα δοθεί σε λιγότερους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, η σταδιακή επαναφορά στην «κανονικότητα» αλλάζει σημαντικά το τοπίο των ενισχύσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές και διαφοροποιεί τα πακέτα ανακούφισης. Πλέον, έμφαση θα δίδεται στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και όχι στη χορήγηση της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, από την 1η Μαΐου και μετά:

-Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή - είτε είναι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές είτε υπολειτουργούν.

-Το ύψος του επιδόματος θα είναι αναλογικό για όσο διάστημα είναι σε αναστολή. Δηλαδή, εάν ο εργαζόμενος είναι σε αναστολή για έναν μήνα θα λάβει 534 ευρώ. Αν είναι για 15 μέρες θα λάβει τα μισά και αν είναι για δύο μήνες θα λάβει 1.060 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, αυτά που συζητούν τα δύο υπουργεία είναι η κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ ή της αναλογίας που προκύπτει και η αντικατάστασή της με χρηματοδοτικά εργαλεία. Αντί, δηλαδή, της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ, για ενάμισι μήνα, θα διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια. Αυτό θα ισχύσει -ενδεχομένως- και για επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές, ενώ βέβαιη είναι η κατάργησή της για όσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν - έστω και υπό περιορισμούς.

Ορατή φυσικά είναι η αύξηση της ανεργίας, απόρροια της νέας τάξης πραγμάτων που δημιουργεί ο κορωνοϊός, ενώ δεν κρύβονται οι φόβοι για... «επιδημία» 15νθήµερης εργασίας µε µισές αποδοχές. Στο μεταξύ, η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για γονείς παρατείνεται έως τις 10 Μαΐου 2020.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News