Οικονομία Ελλάδα

Από πού θα δοθούν τα 600 ευρώ στους επιστήμονες

«Τα 600 ευρώ στους επιστήμονες θα δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», τόνισε ο κ. Πέτσας κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

«Τα 600 ευρώ στους επιστήμονες θα δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και υπάρχει πρόνοια να μπορέσει να καλυφθεί και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους» οι οποίοι εξασφαλίστηκαν αργότερα μέσα στον Απρίλιο, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Για τις δομές μεταναστών

Για τα μέτρα προστασίας στις δομές μεταναστών είπε ότι έχουν ληφθεί ήδη πρόσθετα μέτρα και αυτά είναι ο περιορισμός της εξόδου, η ενίσχυση με υγειονομικούς σταθμούς και πρόσθετες σκηνές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα απομόνωσης. Επίσης μέχρι 31 Μαΐου έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις ακόμη και αυτών που έχουν εξασφαλίσει άσυλο και όλα τα μέτρα μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες ώστε να είναι ενήμεροι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

«Το πλάνο μετεγκατάστασης εξελίσσεται. Ήδη από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί 627 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά στην ενδοχώρα και το πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση 2.380 επιπλέον μεταναστών, οι οποίοι είναι ευάλωτοι, θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες. Θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα τηρούνται τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας και όσοι μεταφέρονται θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε 14ημερη καραντίνα», είπε.

Για άδεια εξόδου

Επίσης ανακοίνωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αρθεί η υποχρέωση αποστολής μηνύματος, sms ή του εγγράφου που έχουν οι πολίτες, με το άνοιγμα των καταστημάτων από τις 4 Μαΐου και μετά, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτυπωθούν όλα με λεπτομέρεια στο στρατηγικό σχεδιασμό που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα.

Για σχολεία και νηπιαγωγεία

Για τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση των ειδικών και ότι η κατεύθυνση είναι ότι οι βαθμίδες εκπαίδευσης θα ανοίξουν. «Περιμένουμε να δούμε την ιεράρχηση, τη σειρά και το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε επόμενης φάσης. Θα αποτυπωθεί στο συνολικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός» πρόσθεσε.

Για χρήση μάσκας

Επίσης για τη χρήση μάσκας σημείωσε ότι είναι ένα από τα μέτρα το οποίο θα χρειαστεί να το συνηθίσουμε και ότι η κυβέρνηση περιμένει τις οδηγίες των ειδικών για τον τρόπο εφαρμογής.

Μιλώντας για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες τόνισε ότι θα χρειαστεί να προστατευτούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα είναι στις τελευταίες φάσεις του σχεδίου.

Μπορεί το ΕΣΥ να αντέξει νέο κύμα επιδημίας;

Σε ερώτηση για το εάν το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει νέο κύμα της επιδημίας ο κ. Πέτσας είπε ότι εθνικό σύστημα υγείας έχει πολλές πτυχές και μεταξύ άλλων είναι οι κλίνες, οι μονάδες εντατικής θεραπείας, ο απαραίτητος εξοπλισμός και το προσωπικό.

«Και στα τέσσερα πεδία έχουν γίνει άλματα τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Από 565 ΜΕΘ πριν από περίπου δυόμιση μήνες είμαστε στις 1004 και συνεχίζουμε να τις αυξάνουμε. Είχαμε σχεδιάσει 2.000 προσλήψεις, δώσαμε έγκριση για 4.824 προσλήψεις και έχουν προσληφθεί ήδη πάνω από 3.000 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο από ότι ήμασταν το Μάρτιο και γι' αυτό ο Μάιος και ο Ιούνιος δεν θα είναι ίδιοι με τον Μάρτιο. Είμαστε πιο καλά εξοπλισμένοι, οι Έλληνες τηρούν τα μέτρα και ελπίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και τη δεύτερη φάση», είπε.

Επίσης υπογράμμισε ότι το τριήμερο της πρωτομαγιάς θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν και το Πάσχα καθώς υπάρχει παράταση των μέτρων μέχρι τις 4 Μαΐου.

Τέλος για την προστασία της πρώτης κατοικίας είπε ότι είμαστε κοντά στις τελικές αποφάσεις υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ζητούμε από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι τους και ταυτόχρονα να τους βγάζουμε λόγω κάποιου πλειστηριασμού».

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια