Οικονομία Ελλάδα

Τα σενάρια της "Αποκάλυψης"... οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού

Τα τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του νέου κορωναϊού στην ελληνική οικονομία παρουσίασε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), όπου μεταξύ άλλων είναι ρεαλιστικό το σενάριο καταγραφής επιβράδυνσης του ΑΕΠ της εθνικής μας οικονομίας έως και κατά 0,9% φέτος.
Συγκεκριμένα, σε έκτακτη έκδοση με τίτλο “Αναλύσεις Επικαιρότητας”, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αναφέρει πως η επίπτωση μιας πιθανής επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο ελληνικό ΑΕΠ εκτιμήθηκε ήδη από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο μέσω υποδείγματος σε 0,3 και 0,7%.

Οι βασικοί δίαυλοι επίδρασης στην ελληνική οικονομία είναι οι ακόλουθοι σύμφωνα με το ΚΕΠΕ:
• Υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, αντιμετώπισης και παρακολούθησης της νόσου.
• Τουριστικές και ταξιδιωτικές υπηρεσίες, εστίαση και λοιπές υπηρεσίες (συνέδρια, εκθέσεις, διασκέδαση και ψυχαγωγία).
• Εμπόριο-μεταφορές.
• Παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
• Επενδυτικά έργα.
• Ιδιωτική κατανάλωση.
• Τιμές πρώτων υλών, άλλων αγαθών και υπηρεσιών.
• Αγορά εργασίας.
• Χρηματαγορές.


Τα τρία σενάρια είναι τα εξής:


1) “Ήπιο σενάριο”: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου.
* Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.
- Ήπιες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές.
- Οριακή επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

2) “Μετριοπαθές σενάριο”: Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020.
* Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.
- Αυξημένες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
- Μέτριες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα, τον Μάιο και κατά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα. Εντονότερες είναι οι επιπτώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές.
- Μέτριες επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.
- Μέτρια επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.
- Επιπτώσεις περιορισμένης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.


3) “Δυσμενές σενάριο”: Η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.
* Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη.
- Σημαντική δημοσιονομική δαπάνη για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
- Σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πλήττονται σε σημαντικό βαθμό οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.
- Σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες.
- Βαθύτερη επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις, με σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος.
- Επιπτώσεις μεγαλύτερης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.
Αναφέρεται πως, στην τρέχουσα συγκυρία, ο βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού (2019-nCoV) παραμένει σημαντικός. Με την πάροδο του χρόνου, θα είναι πιο εύκολο να αξιολογηθεί ποιο από τα σενάρια είναι περισσότερο πιθανό, καθώς, για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου είτε θα έχει επιβεβαιωθεί είτε θα έχουμε απομακρυνθεί από το “ήπιο σενάριο”.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω σενάρια ενδέχεται να επηρεαστούν είτε θετικά είτε αρνητικά από άλλους παράγοντες σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, όπως η αυξημένη τουριστική κίνηση εφόσον η χώρα θεωρηθεί ασφαλής προορισμός σε σχέση με άλλους, η εξέλιξη του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, η εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, ΗΠΑ-Ε.Ε. και Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου και οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις. Απαραίτητη είναι η επαναξιολόγηση της κατάστασης μέσα στον Απρίλιο στη βάση των ενδείξεων και των στοιχείων που θα είναι τότε διαθέσιμα.

 

Μέτρα πολιτικής

Το ΚΕΠΕ σημειώνει πως, δεδομένης της έκτασης που λαμβάνει το φαινόμενο, ενισχύεται η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των φορέων σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από τη λήψη στοχευμένων μέτρων, οι βασικοί πυλώνες των οποίων είναι:
• Ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας,
• Προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων,
• Στοχευμένη στήριξη των κλάδων και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται,
• Θωράκιση της αγοράς εργασίας,
• Δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Αναφορικά τώρα με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, μέχρι και 2 τρισ. δολάρια μπορεί να φτάσουν οι απώλειες από τον νέο κορωνοϊό σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΟΗΕ σε νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) βεβαιώνει ότι η επιδημία του Covid-19, που αναστατώνει την οικονομική ζωή και την καθημερινότητα πολλών χωρών, θα προκαλέσει ύφεση σε ορισμένες χώρες και επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης μικρότερη του 2,5%, που γενικά θεωρείται το όριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.
«Αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος», που σημαίνει διαφυγόντα κέρδη ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμιοποίησης και Στρατηγικών Ανάπτυξης της UNCTAD Ρίτσαρντ Κοζούλ-Ράιτ σε συνέντευξη Τύπου.
«Το πραγματικό ερώτημα είναι μήπως αυτή η πρόβλεψη αποδειχτεί κάπως αισιόδοξη», είπε, προσθέτοντας ότι το δραματικό σενάριο προβλέπει διαφυγόντα κέρδη έως δύο τρισεκατομμύρια δολάρια.
Απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επενδυτών, επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, αύξηση του χρέους, νευρικότητα στις αγορές... είναι τόσα τα σύννεφα που επισκιάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και που μπορεί να καταλήξουν σε ένα καταστροφικό σενάριο με μια «γενικευμένη αφερεγγυότητα» και «κατάρρευση της αξίας των μετοχών», προβλέπει η UNCTAD.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια