Οικονομία Ελλάδα

Ζητά «εμβόλιο» η οικονομία για τις συνέπειες του κορωνοϊού

Η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία ακόμα δεν μπορούν να μετρηθούν, αλλά από την εικόνα των χρηματαγορών φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Το παγκόσμιο sell-off (ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει χάσει πάνω από 25% από την αρχή της πανδημίας) προοιωνίζεται δυσάρεστες εξελίξεις.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να “εμβολιάσει” και την ελληνική οικονομία για τις επιπτώσεις της πανδημίας, στο μέτρο πάντα του δυνατού.


Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, έγινε μια επαναξιολόγηση της κατάστασης, με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Τουρισμού να παρουσιάζουν προτάσεις με στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου, συνεκτικού και συνολικού κυβερνητικού σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος και οι οποίες σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις, σε συνεννόηση με τους εταίρους, θα υλοποιούνται.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όποια μέτρα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντιου χαρακτήρα, και θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση. Εν αναμονή και των αποφάσεων του Eurogroup της 16ης Μαρτίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα:


* Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων λόγω αναγκαστικών μέτρων που ελήφθησαν από το κράτος, π.χ. υποχρεωτικό κλείσιμο καταστημάτων και σινεμά σε νομούς και περιοχές όπου υπάρχουν βεβαιωμένα κρούσματα (πιθανόν ανακοινώσεις πριν τις 16 Μαρτίου).
* Σε περιοχές και κλάδους.
* Στο σύνολο της οικονομίας.


Στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω, για παράδειγμα, της αναστολής πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, π.χ. καταβολή του ΦΠΑ. Όσον αφορά τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στη ζήτηση και στην κατανάλωση, δείχνουν ότι έως τώρα αυτές δεν είναι σημαντικές.
Στη 2η διϋπουργική σύσκεψη, με πιο διευρυμένη μορφή, συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και κ. Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς, η γενική γραμματέας Εργασίας κ. Άννα Στρατινάκη, ο γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Πλεονάσματα

Η κυβέρνηση περιμένει πάντως, ενόψει μιας οικονομικής χρονιάς που αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη, να περικοπεί σημαντικά ο στόχος του 3,5% ως προς το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι γνωστό πώς θα επιδιώξει αυτόν τον στόχο, καθώς εκκρεμεί και η συνολικότερη αναπροσαρμογή των απαιτούμενων από τους δανειστές πλεονασμάτων, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι ενόψει των συνεπειών του κορωνοϊού είναι απολύτως απαραίτητο να περικοπεί δραστικά το ύψος του πλεονάσματος, ώστε να δοθεί χώρος στην οικονομία για να “αναπνεύσει”.

Ξενοδοχειακός κλάδος

Την ίδια ώρα, καταγραφή των προβλημάτων που διαπιστώνονται λόγω του κορωνοϊού στον ξενοδοχειακό κλάδο πραγματοποιήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους ξενοδόχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα προβλήματα για τα ελληνικά ξενοδοχεία άρχισαν να φαίνονται από το σαββατοκύριακο που ξεκίνησε να παρατηρείται στην Ιταλία έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ξενοδοχεία των πόλεων, δεδομένου ότι στις λεγόμενες “τουριστικές περιοχές” τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει. “Κλειδί”, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, αποτελεί η αλλαγή του τρόπου των ακυρώσεων ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης, για παράδειγμα να γίνεται επιστροφή της προκαταβολής. Ζήτημα παραμένει το τι θα γίνει με τις ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών, καθώς δε φαίνεται έως τώρα να έχει επιλυθεί το θέμα τού ποιος θα επιστρέψει τα χρήματα των κρατήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια