Στόχος «πολεμικής» το νέο ασφαλιστικό - Δυσοίωνες οι μελλοντικές προβλέψεις

Οικονομία
Στόχος «πολεμικής» το νέο ασφαλιστικό - Δυσοίωνες οι μελλοντικές προβλέψεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα «πάρα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπροστά» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Πυρ ομαδόν από τα κόμματα και το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων της χώρας δέχεται το ψηφισμένο, πλέον, νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, που υπερψηφίστηκε από 158 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 128.

Ένα «πάρα πολύ σημαντικό βήμα προς τα μπροστά» χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο, έπειτα από μια μαραθώνια, τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, υπερψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία. «Κάνατε απλά ένα... “μακιγιάζ” στον νόμο Κατρούγκαλου», απαντούν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης!

«Είναι ένα ελκυστικό και ανταποδοτικό νομοσχέδιο που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση. Είναι βιώσιμο και διασφαλίζει τις συντάξεις για τα επόμενα πενήντα χρόνια», είπε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι με το συγκεκριμένο νομοθέτημα «αφήνουμε πίσω τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, που λειτούργησε αρνητικά σε κοινωνία, οικονομία και ανάπτυξη».

«Δεν καταργείτε τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνετε “μακιγιάζ”», είπαν στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Μεταξύ των άλλων, ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό της χώρας αλλάζει σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη του νέου ασφαλιστικού. Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το όριο συνταξιοδότησης θα ανέλθει στα 68 έτη, ενώ το 2066 θα φτάσει στα 71 έτη!

Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται στη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που δεν είναι καταργήθηκε και προβλέπει ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων θα ανακαθορίζονται σύμφωνα με τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού της χώρας. Η έναρξη της διάταξης βρίσκει εφαρμογή στις αναλογιστικές προβολές, το έτος 2024. Το επίσης όχι και τόσο μακρινό 2036 το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα ανέβει περαιτέρω στα 69 έτη, και θα αυξάνεται κατά ένα ακέραιο έτος - το 2045 φτάνοντας τα 70, το 2057 στα 71 και το 2066 που θα φτάσει τελικά το 72ο έτος ηλικίας των ασφαλισμένων.

Η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων ατόμων στο σύνολο του πληθυσμού ως αποτέλεσμα δύο βασικών μεταβλητών, του προσδόκιμου ζωής και του δείκτη γονιμότητας, αναμένεται να φέρει αναπόφευκτα τόσο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τη χώρα μας μέχρι το 2070 αντιμέτωπες με δραματικές εξελίξεις και άμεσες συνέπειες στα ασφαλιστικά τους συστήματα.

Η κατάργηση της 13ης σύνταξης

Εξάλλου, με το νέο ασφαλιστικό σύστημα καταργείται και η 13η σύνταξη που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η 13η σύνταξη αφορούσε 2,5 εκατ. συνταξιούχους, οι οποίοι, μετά την κατάργησή της από τη Ν.Δ., θα δουν ετήσια μείωση από 350 έως 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα πέρυσι η 13η σύνταξη κατανεμήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως εξής:

- 800.000 συνταξιούχοι με εισόδημα έως 500 ευρώ: επίδομα 500 ευρώ.

- 350.000 συνταξιούχοι με εισόδημα 501-600 ευρώ: επίδομα 350-420 ευρώ.

- 600.000 συνταξιούχοι με εισόδημα 601-1.000 ευρώ: επίδομα 300-400 ευρώ.

- 720.000 συνταξιούχοι με εισόδημα 1.001 ευρώ κι άνω: επίδομα 400 ευρώ.

Τι λέει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση, διά στόματος Βρούτση, αναφέρει για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, μεταξύ των άλλων, ότι:

«- Βασική σύνταξη και ανταποδοτική (δηλαδή προϋπολογισμός-αποτέλεσμα εισφορών) βρίσκονται σε απόλυτη δημοσιονομική ισορροπία.

- Η Ελλάδα αποκτά ένα πολύ σταθερό, βιώσιμο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα.

- Ο νόμος Κατρούγκαλου, που υπονόμευε την ελκυστικότητα της παραμονής στην εργασία, αποτελεί παρελθόν.

- Προβλέπεται η διάθεση 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο ως το 2070, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη της αύξησης των συντελεστών αναπλήρωσης.

- Ισχύει το ασφαλιστικό χωρίς καμία μείωση στη σύνταξη. Δεν πρόκειται να ξαναγίνει μείωση σύνταξης.

- Θα υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και κεφαλαιοποιητικό σύστημα στα επαγγελματικά ταμεία. Επ' αυτού θα υπάρξει ξεχωριστή νομοθέτηση στη Βουλή.

- Υπάρχει ενοποίηση κάτω από τον ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα του e-ΕΦΚΑ. Οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις θα βγουν τον Ιούνιο του 2020.

- Αποσυνδέουμε το εισόδημα με 7 ελεύθερες επιλογές (από 21/2/2020 τίθεται σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικού ταμείου από τον ασφαλιζόμενο).

- Διασφαλίζουμε τις συντάξεις συνδυαστικά με τον ιδιωτικό τομέα μέχρι το 2070.

- Δίνονται κίνητρα ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης» κ.ά.

«Ψέμα και πολιτική απάτη»

«Παρελθόν η 13 σύνταξη. Το ψέμα και η πολιτική απάτη είναι στο DNA της κυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει για το ψηφισθέν ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

«Με τον Νόμο 4611/19, άρθρο 120 (17/5/19), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη 13η σύνταξη.

Ο κ. Μητσοτάκης, αν και η Ν.Δ. ψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο, ποτέ δε δέχτηκε, όπως είπε τότε, ότι οι Έλληνες πρέπει να περιμένουν το δώρο Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς.

Ο κ. Βορίδης αργότερα μας είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει, αλλά, αφού η Ν.Δ. ψήφισε το άρθρο 120 του Νόμου 4611/2019 για τη 13η σύνταξη, τη δεσμεύει.

Αμέσως μετά από τη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης “βαφτίζει” τη 13η σύνταξη “έκτακτο επίδομα” και δεσμεύεται να διατηρηθεί.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δηλώνει ότι η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ και ότι τα 971 εκατ. ευρώ ήταν προεκλογικό επίδομα.

Ο κ. Μηταράκης, υφυπουργός Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να δίνει η κυβέρνηση τη 13η σύνταξη.

Αμέσως μετά ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη 13η σύνταξη.

Ενώ γινόταν λόγος για εφάπαξ παροχή που θα δινόταν κάθε τέλος του χρόνου στους συνταξιούχους, το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης τροποποιείται και κάνει λόγο για δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας.

Όμως με το άρθρο 47, όπως ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αφαιρείται ο όρος “κοινωνικής ασφάλισης” και γίνεται αναφορά μόνο σε δαπάνη πρόνοιας, κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας, βάζοντας οριστικό τέλος στη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους, τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές. Οι προηγούμενες πολιτικές της Ν.Δ., 2012-2015, είχαν αποτέλεσμα να χαθεί το 45% του εισοδήματος των Ελλήνων μισθωτών και συνταξιούχων.

Τώρα για άλλη μια φορά βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες των συνταξιούχων και χαμηλόμισθων. Μείον 971 εκατ. ευρώ από τη 13η σύνταξη. Σχεδόν καταργεί το κοινωνικό μέρισμα, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει 885 εκατ. ευρώ το 2018.

Αν υπολογίσουμε και τα 200 εκατ. ευρώ μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το τρέχον έτος, τότε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ θα είναι η αρπαγή εισοδήματος από χαμηλόμισθους και συνταξιούχους το 2020.

Αυτό δεν είναι περικοπές, αλλά κλοπή από όλους αυτούς που σήκωσαν το μεγάλο βάρος στα χρόνια της κρίσης», καταλήγει ο κ. Βαρδάκης.

Για τους αγρότες

Σε ό,τι αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ο νέος ασφαλιστικός νόμος τους απαλλάσσει από μελλοντικό “κόφτη” σύνταξης λόγω δηλωθέντος εισοδήματος. Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 πρόκειται να έχουν “κόφτη” από το 2015 και μετά σε ποσοστό 60% επί της σύνταξής τους.

Στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες που βγαίνουν στη σύνταξη μετά τα μέσα Μαΐου του 2016, ο νέος νόμος διπλασιάζει το όριο των 5.000 ευρώ (του νόμου Κατρούγκαλου) για την ενεργοποίηση του “κόφτη” και μειώνει το ποσοστό των περικοπών αν υπερβούν τα 10.000 ευρώ του γεωργικού εισοδήματος στο 30%.

Καταργεί στους πολύτεκνους συνταξιούχους με ανήλικα παιδιά ή με παιδιά ανίκανα να εργαστούν οποιαδήποτε, ανάλογη, ποινή.

Ωστόσο, η πληρωμή ΕΦΚΑ για τα αγροτικά εισοδήματα (νόμου Κατρούγκαλου) παραμένει. Άρα οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες θα πληρώνουν μία εισφορά για τη βασική τους δουλειά και μία εισφορά για το αγροτικό εισόδημα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News