Μισθώσεις Airbnb: Τσουχτερά τα πρόστιμα για όσους παρανομούν

Οικονομία
Μισθώσεις Airbnb: Τσουχτερά τα πρόστιμα για όσους παρανομούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά είναι τα τσουχτερά πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων

Προθεσμία έως την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να υποβάλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την οριστικοποίηση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, εφόσον διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb. Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων δε συμμορφωθούν με την ανωτέρω προθεσμία, τότε τους περιμένουν «τσουχτερά» πρόστιμα.

Λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία στο Μητρώο Ακινήτων της ΑΑΔΕ έως την Παρασκευή είχαν δηλωθεί 83.354 ιδιοκτησίες πανελλαδικά. Πέρυσι, στο Μητρώο Ακινήτων της ΑΑΔΕ είχαν δηλωθεί σχεδόν τα μισά. Για την ακρίβεια 48.161 ακίνητα.

Με τις νέες διατάξεις, οι οποίες ψηφίστηκαν στα τέλη του 2019 και είναι πλέον ενεργές, η Φορολογική Διοίκηση έχει τη δυνατότητα να ζητά εντός προθεσμίας, με έγγραφο ή ηλεκτρονικό αίτημα, από κάθε διαχειριστή ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, ανεξάρτητα από το εάν αυτή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή όχι, οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο σχετικά με πρόσωπα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως πωλητές, για τα οποία προκύπτουν ή μπορεί να προκύψουν φορολογικές υποχρεώσεις στην ημεδαπή.

Εφεξής, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) και κάθε διαχειριστής ψηφιακής πλατφόρμας πρέπει να διαβιβάζει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τον τρόπο και στον χρόνο που αυτή ορίζει, κάθε στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους και που ιδίως αφορά στα πρόσωπα, τα οποία έχουν την ιδιοκτησία, τη χρήση ή/και την ευθύνη λειτουργίας ή/και διαχείρισης των ιστοτόπων/ονομάτων χώρου των ανωτέρω ψηφιακών πλατφορμών.

Για τη μη παροχή πληροφοριών ή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού προβλέπονται πρόστιμα από 30.000 μέχρι και 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου.

Στα άλλα πρόσωπα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 5.000 μέχρι και 30.000 ευρώ για παράβαση της υποχρέωσής τους που συνίσταται στην παροχή πληροφοριών προς την ΑΑΔΕ.

Ακόμα πιο ισχυρή σε σχέση με τα πρόστιμα εκτιμάται η απειλή της διακοπής λειτουργίας. Οι εν ισχύι διατάξεις προβλέπουν πως μη ανταπόκριση στο αίτημα παροχής στοιχείων εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας συνεπάγεται τη διακοπή της πρόσβασης στους ιστότοπους των ψηφιακών πλατφορμών, από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου με καταστατική έδρα ή με τόπο πραγματικής διοίκησης ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) ή στις διατάξεις των ΣΑΔΦ, που έχει συνάψει η Ελλάδα, όταν η πρόσβαση διενεργείται από Διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (Διεύθυνση IP) που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News