Σε απόγνωση οι έμποροι της Κρήτης - Πτώση στην αγοραστική κίνηση, λόγω της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής

Κρήτη
Σε απόγνωση οι έμποροι της Κρήτης - Πτώση στην αγοραστική κίνηση, λόγω της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μειωμένα αγροτικά εισοδήματα εξαιτίας της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής είχαν αντίκτυπο και στους εμπόρους του νησιού

Από 15% έως και 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο έχει πέσει η αγοραστική κίνηση στην αγορά της Κρήτης, λόγω κυρίως της φετινής πρωτόγνωρης για τα τοπικά δεδομένα κρίσης στον τομέα του ελαιολάδου, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.

Τόσο ο ίδιος όσο και όλοι οι φορείς του εμπορικού κόσμου της Κρήτης φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για το επόμενο διάστημα, υπό τον φόβο να χειροτερεύσει η κατάσταση λόγω της αδυναμίας των ελαιοπαραγωγών να μπουν στα καταστήματά τους, αλλά και λόγω μιας ενδεχόμενα κακής τουριστικής περιόδου. Ο εμπορικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στην αποζημίωση του ελαιοπαραγωγικού κόσμου!

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Μπάμπης Λεκάκης, αποκάλυψε στην εφημερίδα μας χθες τα στοιχεία που η συνδικαλιστική οργάνωση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών έχει στη διάθεσή της, και τα οποία είναι τουλάχιστον δραματικά. Όπως επισημαίνει, «ήδη φάνηκε μέσα στις γιορτές μια πτώση της αγοραστικής κίνησης στα εμπορικά καταστήματα. Και έχει φανεί και μετά τις γιορτές μια πτώση που κυμαίνεται από το 15% μέχρι και το 20%. Και αν δεν ανοίξει σύντομα η τουριστική σεζόν για να υπάρξει στήριξη της τοπικής οικονομίας από τον τουριστικό τομέα, δυστυχώς περιμένουμε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής κίνησης στα καταστήματά μας. Διότι τα χρήματα αυτά που είχαμε από το ελαιόλαδο, τόσο από τους αγρότες στα χωριά όσο και από τους εργαζόμενους στις πόλεις, που είχαν από το προϊόν αυτό ένα έξτρα εισόδημα, σήμερα λείπουν αισθητά από την αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ καλεί την κυβέρνηση να βρει τρόπους για την άμεση αποζημίωση του κόσμου, πέρα από αυτά που λέει για την κλιματική αλλαγή, διότι ο κόσμος στην Κρήτη δεν μπορεί να περιμένει και, αν δοθούν χρήματα σε βάθος χρόνων για την κλιματική αλλαγή, ήδη η καταστροφή θα έχει γίνει και δε θα μπορεί πια να καλυφθεί.

Παλεύουν με τη φτώχια

«Προσπαθούμε να δούμε πώς θα παλέψουμε τη φτώχια», είπε στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Έχουμε και πολλούς αγρότες που μπήκαν στη συμβολαιακή γεωργία, πήραν δάνεια και τώρα δεν έχουν εισόδημα για να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν. Έχουμε πολλούς παραγωγούς που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και παράλληλα όλοι οι ελαιοπαραγωγοί φέτος δεν μπορούν ούτε να ζήσουν», τόνισε.

Ο εργάτης έβγαλε περισσότερα από τον ιδιοκτήτη!

Για την κρίση στην τοπική αγορά ο Μανόλης Καρκαβάτσος θεωρεί πως αυτή θα χειροτερέψει όσο μπαίνουμε στην άνοιξη και το καλοκαίρι. «Ο κόσμος δεν έχει πουλήσει το λάδι για να έχει χρήματα να ψωνίσει και να καλύψει τις ανάγκες του. Κι εγώ το έχω απούλητο. Δε μας το παίρνουν. Και όσοι πούλησαν λάδι, τα λεφτά εξανεμίστηκαν αμέσως, αφού η τιμή ήταν πολύ χαμηλή ακόμα και με ενάμισι ευρώ το κιλό. Τώρα που μιλάμε παίρνουν το τριάρι στα 2 ευρώ το κιλό. Αυτές οι τιμές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής»...

Μάλιστα, μας έδωσε δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από το Μονοφάτσι: «Φέτος φάνηκε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο πως ο εργάτης γης κέρδιζε περισσότερα απ’ ό,τι ο ιδιοκτήτης. Δεν υπήρχαν εργατικά χέρια. Και είχαμε παραγωγούς που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές τους, αλλά με το λάδι που έβγαζαν δεν μπορούσαν να πληρώσουν το συνεργείο. Και τι έκαναν μετά; Προτιμούσαν να πάνε να κάνουν μεροκάματο με τα σύνεργά τους και τα ελιόπανα, μαζεύοντας τις ελιές σε άλλους παραγωγούς με 50 και 60 ευρώ τη μέρα»!

Υπάρχει όμως και ένα άλλο παράδειγμα: «Είχαμε παραγωγούς που προτίμησαν να κόψουν βαθιά τις ελιές τους για να κάνουν ξύλα και να πάνε να τα πουλήσουν με 110 και 120 ευρώ τον τόνο. Προτίμησαν να παράγουν από τις ελιές τους ξύλα, γνωρίζοντας ότι έτσι δε θα μπορέσουν να έχουν εισόδημα από τις ελιές για τα επόμενα τρία ή και περισσότερα χρόνια. Επομένως, αυτό που λέμε “παραγωγική διαδικασία” φέτος ειδικά εκφυλίστηκε εντελώς»...

Ο Μανόλης Καρκαβάτσος κάνει λόγο για οδυνηρές καταστάσεις στα χωριά μας φέτος. «Λίπασμα; Ένα αυτοκίνητο έχω δει φέτος μόνο με λίπασμα... Κάτι τύπους που κάνουν “ψυχοθεραπεία” στα χωράφια και έρχονται από το Ηράκλειο και λένε “εγώ θα κάνω πατέντα στις ελιές μου”... Όλοι εμείς που είναι η δουλειά μας αυτή δε βάζουμε λιπάσματα γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε... Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ακόμα δεν είδαμε τίποτα. Θα δείτε το μεσοκαλόκαιρο τι θα γίνει. Τώρα λοιπόν είναι πιο σωστό να βγάλουν λεφτά από τον προϋπολογισμό, να αποζημιωθεί ο κόσμος και όταν θα πάρει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα κονδύλια που διεκδικεί, ας τα επιστρέψουν στα ταμεία του κράτους»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News