default-image

Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί μετά τις αυξήσεις

Οικονομία
Αυτοί είναι οι νέοι μισθοί μετά τις αυξήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα θα παίρνουν οι εργαζόμενοι;

Πέντε αυξήσεις καθαρών αποδοχών ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι δύο από τις πέντε αυξήσεις είναι απόλυτα μετρήσιμες. Αυτή που γίνεται από σήμερα και η δεύτερη που θα προκληθεί από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, όσοι περιμένουν από σήμερα τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου θα διαπιστώσουν τα εξής ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση: 

Mισθωτός χωρίς παιδιά

Οι αυξήσεις στον καθαρό μισθό κυμαίνονται από 1,21 ευρώ έως και 28,57 ευρώ ανάλογα με το ύψος του μισθού.

Σε ποσοστιαία βάση, προκύπτει αύξηση ακόμη και 1,82%. Για παράδειγμα, μισθωτός με φορολογητέες αποδοχές 714 ευρώ που σήμερα πληρώνει φόρο 21 ευρώ, θα πληρώνει 9 ευρώ. Η διαφορά των 12,64 ευρώ που θα δει στον μισθό του, θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,82%. Έτσι, μαζί με την επικείμενη μείωση των εισφορών για τον εργαζόμενο, η ποσοστιαία αύξηση θα φτάσει κοντά στο 2,3%.

Στους μισθωτούς με ένα παιδί, υπάρχει όφελος για φορολογητέες αποδοχές έως και 1357 ευρώ τον μήνα ενώ από αυτό το όριο έως και τα 3714 ευρώ, δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή (σ.σ είναι και ένα από τα επιχειρήματα των επικριτών της κυβέρνησης για τον χειρισμό της μεσαίας τάξης). Αυξήσεις εμφανίζονται και πάλι πάνω από το όριο των 3929 ευρώ μεικτά (λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή) οι οποίες βέβαια αφορούν σε μικρό αριθμό εργαζόμενων.

Μισθωτός με ένα παιδί

Η κυβέρνηση θα περιμένει σύμφωνα με το thetoc.gr μέχρι τον Απρίλιο για να διαπιστώσει αν θα προκύψει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για να χρηματοδοτήσει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κάτι που θα αποτυπωθεί ως αύξηση στις καθαρές αποδοχές του συνόλου των μισθωτών και των συνταξιούχων. Προς το παρόν, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα περιμένουν από σήμερα τα «αποκαλυπτήρια» των αυξήσεων που επιφέρει η μείωση της παρακράτησης φόρου. Αυτή είναι και η πρώτη από τις συνολικά πέντε αυξήσεις καθαρών αποδοχών για το επόμενο δωδεκάμηνο μέσω της μείωσης του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης ή των ασφαλιστικών εισφορών.

  1. Η πρώτη αύξηση γίνεται από σήμερα λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου που επέρχεται από την ενεργοποίηση της νέας φορολογικής κλίμακας 
  2. Η δεύτερη αύξηση θα γίνει από τον Μάιο ή τον Ιούνιο λόγω της αναδρομικής μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης περίπου κατά 30% μεσοσταθμικά (προϋποθέτει ότι θα βρεθεί δημοσιονομικός χώρος 400 εκατ. ευρώ) 
  3. Η 3η αύξηση θα γίνει από τον Ιούνιο λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,4% για όλους τους μισθωτούς 
  4. Η 4η αύξηση θα γίνει από την 1/1/2021 λόγω πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης (και πάλι εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για τον δημοσιονομικό χώρο) και 
  5. Η 5η αύξηση θα ισχύσει επίσης από την 1/1/2021 και θα προκληθεί από τη δεύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση όπως υποστήριξε και χθες ο υπουργός Οικονομικών. 
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News