default-image

Στον «αέρα» αγοραπωλησίες ακινήτων - Γιατί έχουν «παγώσει»;

Οικονομία
Στον «αέρα» αγοραπωλησίες ακινήτων - Γιατί έχουν «παγώσει»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπλακ άουτ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Βραχυκύκλωμα σε όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων έχει προκαλέσει η αποχή που έχουν κηρύξει οι συμβολαιογράφοι τουλάχιστον έως τις 26 Ιανουαρίου. Εκατοντάδες συμβόλαια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον “αέρα”, αγοραπωλησίες έχουν “παγώσει”, προθεσμίες για αποδοχή κληρονομιών χάνονται, ενώ οι φορολογούμενοι βλέπουν να λήγουν τα αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας που έλαβαν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς να έχουν υπογράψει τα συμβόλαια. Παράλληλα, σταμάτησε να χτυπά και το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών.

Η αποχή των συμβολαιογράφων, οι οποίοι αντιδρούν στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες καθίστανται αρμόδιοι για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων και βεβαίωσης του φόρου, έχει φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά των ακινήτων. Μάλιστα, οι μεταβιβάσεις βρίσκονται στα πάνω τους, αντανακλώντας στην πορεία εσόδων του προϋπολογισμού, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να προλάβουν τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να γλιτώσουν από την πληρωμή έξτρα φόρων και φουσκωμένων εξόδων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 οι μεταβιβάσεις ακινήτων χτύπησαν “κόκκινο”, με τους συμβολαιογράφους να αναφέρουν πως άγγιξαν τα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν ξεκινήσει η κατάρρευση της κτηματαγοράς. Περισσότερα από 28.000 ακίνητα άλλαξαν χέρια πέρυσι, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο επικρατούσε το αδιαχώρητο στα τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου των ΔΟΥ από τους φορολογούμενους που έτρεξαν να μεταβιβάσουν ακίνητα πριν από την Πρωτοχρονιά.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι συμβολαιογράφοι έχουν κατεβάσει μολύβια. Απέχουν από κάθε πράξη μεταβίβασης ακινήτου και κάθε πράξη που απαιτεί την προσάρτηση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και την υποβολή δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτου είτε εξ επαχθούς είτε εκ χαριστικής αιτίας και κληρονομιάς και από τη διαδικασία διεξαγωγής πλειστηριασμών, μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2020, ημερομηνία σύγκλησης της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ή τις 2 Φεβρουαρίου, εάν δεν επιτευχθεί απαρτία κατά την πρώτη σύγκληση.

Καμία μεταβίβαση ακινήτου δε γίνεται και κανένας ηλεκτρονικός πλειστηριασμός δεν πραγματοποιείται. Το οικονομικό επιτελείο, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων, ετοιμάζει νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νέο καθεστώς των μεταβιβάσεων.

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο τέθηκαν τα προβλήματα και αναζητήθηκαν λύσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News