Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες - Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου

Οικονομία
Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες - Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στόχος να οριστικοποιηθούν έως το τέλος Μαρτίου

Η επικείμενη αναπροσαρμογή (βλέπε... μεγάλη αύξηση προς τα πάνω!) των αντικειμενικών αξιών, με στόχο να “ευθυγραμμιστούν” οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, προχωρά... με βήμα ταχύ από το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η απόφαση για τις αμοιβές των ανεξάρτητων εκτιμητών που θα εισηγηθούν στην ηγεσία του υπουργείου τις νέες τιμές ζώνης.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΥΠ.ΟΙΚ. είναι να έχουν οριστικοποιηθεί έως το τέλος Μαρτίου οι νέες τιμές ζώνης προκειμένου να υπολογιστεί στη συνέχεια πώς επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στον φόρο προκειμένου να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 8% όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 2020.

Για την ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες αναμένεται:

* Η ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα περίπου 3.500 περιοχών στην περιφέρεια αλλά και στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική εκτός αντικειμενικού συστήματος βρίσκονται περιοχές όπως τα Τουρκοβούνια, ο Άγιος Ιωάννης Βουλιαγμένης, περιοχές της Ανατολικής Αττικής κ.ά. Στην περιφέρεια βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος περιοχές σε νησιά, όπως είναι η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Πάρος κ.ά. Από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αναμένεται σημαντική αύξηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και κατά συνέπεια του ΕΝΦΙΑ και των υπόλοιπων φόρων ακινήτων.

* Η αύξηση των τιμών ζώνης σε περίπου 2.900 περιοχές κυρίως στα αστικά κέντρα και τους τουριστικούς οικισμούς.

Το έργο των εκτιμητών, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα και υποβολή της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εμφανίζονται όλες οι Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας, ανεξαρτήτως αν έχουν καθοριστεί σε αυτές ζώνες ή όχι. Οι εκτιμητές επιλέγουν μία ή περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες για τις οποίες ενδιαφέρονται να συντάξουν εισήγηση για τιμές εκκίνησης και αξίες οικοπέδων.

Για κάθε Περιφερειακή Ενότητα που επιλέγουν, υποβάλλουν προαιρετικά δήλωση προτίμησης συγκεκριμένων Δήμων, Δημοτικών Ενοτήτων, Κοινοτήτων, εντός της επιλεχθείσας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία δε δεσμεύει τον υπουργό Οικονομικών που αναθέτει το έργο στους εκτιμητές. Οι εκτιμητές έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν προτίμηση για εκτιμήσεις ζωνών, είτε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων δήλωσής τους, είτε σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών θα προκύψουν σημαντικά πρόσθετα έσοδα τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την αναμόρφωση άλλων φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News