default-image

Ασφαλιστικό: Νέα στοιχεία - Δραστικές αλλαγές στις εισφορές

Οικονομία
Ασφαλιστικό: Νέα στοιχεία - Δραστικές αλλαγές στις εισφορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εισφορές για επικουρική να διαμορφωθούν το 2020 από 42 ευρώ η ελάχιστη έως 61 ευρώ η μέγιστη, με την ενδιάμεση να κινείται στα 51 ευρώ

Καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο Ασφαλιστικό, κάθε μέρα εμφανίζονται και νέες πληροφορίες.

Το γενικότερο περίγραμμα είναι ότι το νέο πλαίσιο θα φέρει μεγάλες μειώσεις για όσους πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και ταυτόχρονα σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Από τα τέλη Ιανουαρίου έρχονται ριζικές αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Την ίδια στιγμή, αλλάζει και το καθεστώς εισφορών για τους μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα και δεύτερη δραστηριότητα αυτοαπασχόλησης (μπλοκάκι).

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο φέρνει νέο τοπίο εισφορών για 950.000 αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το δηλωθέν στην εφορία εισόδημα και από τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, οι οποίες θα κυμαίνονται από 220 έως 576 ευρώ. Μια 7η υποκατώτατη κατηγορία θεσπίζεται στα 126 ευρώ για τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 ετών. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να εντάσσεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους ελεύθερα σε όποια κατηγορία επιθυμεί να ασφαλιστεί για το επόμενο έτος.

Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα είναι υποχρεωτική και οι επόμενες προαιρετικές.

Όσο υψηλότερες εισφορές καταβάλλει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λαμβάνει στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου. Το ίδιο σύστημα θα ισχύσει και για εισφορές επικουρικής και εφάπαξ. Η κατώτατη εισφορά για επικουρική θα είναι 42 ευρώ/μήνα (αφορά δικηγόρους, μηχανικούς, πρατηριούχους υγρών καυσίμων και αρτοποιούς).

Η κατώτατη εισφορά για εφάπαξ θα είναι 26 ευρώ/μήνα (αφορά δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς). Εξάλλου οι εισφορές για τους 450.000 αγρότες αλλάζουν από 1/1/2020, με τον ίδιο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η εισφορά αποσυνδέεται από το δηλωθέν εισόδημα. Οι αγρότες θα μπορούν να επιλέγουν προαιρετικά την κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες που θα δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά και για μία 5ετία.

Υπάρχει βεβαίως ισχυρός αντίλογος στο σύστημα αυτό, καθώς, με τη μάλλον ρευστή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Ασφαλιστικό και τη δυσκολία να κάνει κάποιος προγραμματισμό για το μέλλον (πόσω δε μάλλον για τη σύνταξή του), η συντριπτική πλειοψηφία (αν όχι... όλοι) των ασφαλισμένων θα προτιμά την κατώτερη βαθμίδα, δημιουργώντας έτσι μια ευμεγέθη “μαύρη τρύπα” στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εισφορές για επικουρική

Οι εισφορές για επικουρική να διαμορφωθούν το 2020 από 42 ευρώ η ελάχιστη έως 61 ευρώ η μέγιστη, με την ενδιάμεση να κινείται στα 51 ευρώ.

Αντίστοιχα για το εφάπαξ προτείνεται η ελάχιστη εισφορά να διαμορφωθεί στα 26 ευρώ, η μέγιστη στα 37 ευρώ τον μήνα και η ενδιάμεση στα 31 ευρώ.

Τι γίνεται με τα μπλοκάκια

Αλλάζει το καθεστώς εισφορών για τους μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα και δεύτερη δραστηριότητα αυτοαπασχόλησης (μπλοκάκι).

Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ, θα απαλλάσσονται από την εισφορά στο μπλοκάκι.

Αν οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζομένου και εργοδότη για το 27,10% (σύνταξη και υγεία) δεν καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο μπλοκάκι κατ’ ελάχιστον το υπόλοιπο.

Ταυτόχρονα αλλάζει ριζικά το καθεστώς των τίτλων κτήσης (πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης). Εξετάζεται το ετήσιο όριο των 10.000 ευρώ να πέσει σημαντικά στα 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, και να απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών (σήμερα ισχύουν εισφορές 20,28%).

Μείωση (;) του τέλους επιτηδεύματος

Τη χρυσή φόρμουλα αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε εντός του 2020 να μπορέσει να προχωρήσει στην πρώτη δόση μείωσης του τέλους επιτηδεύματος. Έτσι, μελετάται η πρώτη δόση μείωσης, κατά 20% έως 30%, του τέλους επιτηδεύματος το οποίο επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Από το τέλος επιτηδεύματος εισπράττονται κάθε χρόνο για το Δημόσιο περίπου 500 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News