Οικονομία Ελλάδα

Φορολογία: Πού κερδίζουμε και πού χάνουμε το 2020

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στο “φορολογικό τοπίο” που έφεραν οι νόμοι που πέρασαν τον τελευταίο καιρό από τη Βουλή, καθώς τα εισοδήματα, σχεδόν από κάθε πηγή, φορολογούνται πλέον με χαμηλότερους συντελεστές, ενώ ακόμη πιο σημαντική είναι και η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Ειδικότερα, οι κυριότερες αλλαγές που έχει φέρει η νέα χρονιά στο πεδίο της φορολογίας είναι οι εξής:


Οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους θα πληρώσουν φέτος φόρο εισοδήματος με μειωμένο συντελεστή. Από το 28% μειώθηκε στο 24% ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2019, ενώ το ίδιο έγινε και για τον φορολογικό συντελεστή των μερισμάτων, που μειώθηκε από το 10% στο 5%. Και οι δύο αυτές μειώσεις θα φανούν ταμειακά για τις επιχειρήσεις από φέτος, οπότε και θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος για τα κέρδη του 2019.


Καθιερώθηκε νέα φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση του εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Η νέα φορολογική κλίμακα έχει ως πρώτο συντελεστή για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το 9% (λόγω αφορολόγητου οι μισθωτοί επωφελούνται ελάχιστα και οριακά, αλλά αντίθετα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν σημαντική ελάφρυνση), παραμένει αμετάβλητος ο συντελεστής του 22% στην κατηγορία όπου συγκεντρώνονται οι περισσότεροι φορολογούμενοι (10.001 έως 20.000 ευρώ) και μειωμένος κατά μία μονάδα για τις “υψηλές” κατηγορίες (20.001-30.000: 28%, 30.0001 έως 40.000: 36% και 40.000: +44%).


Έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους. Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ως εξής:
- Άγαμος: 777 ευρώ, που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
- Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ, για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.
- Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ, για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.
- Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ, που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.
- Έγγαμος με 4 παιδιά: 1.340 ευρώ, που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
- Για κάθε επιπλέον τέκνο η έκπτωση φόρου προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ.
Τα ποσά της έκπτωσης φόρου παρέχονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.
Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά “μεσαία” εισοδήματα θα πληρώσουν... παραπάνω φόρο, βάσει της μείωσης της έκπτωσης.

“Πλαστικό” χρήμα

Όχι μόνο οι μισθωτοί, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει από το νέο έτος να δαπανούν τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Εφόσον δαπανούν λιγότερα, τότε θα τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22% επί του ποσού της δαπάνης που υπολείπεται από το ελάχιστο απαιτούμενο. Σε περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες που αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια, οι οποίες υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται από το τριάντα τοις εκατό (30%) στο είκοσι τοις εκατό (20%) του πραγματικού τους εισοδήματος. Στον φορολογούμενο του οποίου έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται στα πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000 ευρώ), ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως είναι οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και οι κάτοικοι μικρών οικισμών.

Περισσότερες αλλαγές

* Θεσπίστηκε ακόμα και ηλεκτρονικό “λουκέτο” για τις πλατφόρμες διαμοιρασμού κατοικιών τύπου Airbnb, εφόσον δε συνεργαστούν με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές για την παροχή στοιχείων αναφορικά με τις μισθώσεις και τα εισοδήματα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων. Με το φορολογικό νομοσχέδιο θεσπίζεται το δικαίωμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ζητά επίσημα τα σχετικά στοιχεία από τους δικτυακούς τόπους διαμοιρασμού ακινήτων. Εφόσον δεν ανταποκριθούν, οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο θα εντέλλονται να “ρίξουν μαύρο” στους σχετικούς ιστότοπους από το ελληνικό Internet. Αν οι πάροχοι Internet δε συμμορφωθούν, προβλέπεται πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ.


* Θεσπίστηκε έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος για τη δαπάνη ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων. Η μέγιστη έκπτωση φόρου είναι πλέον 6.400 ευρώ, που θα κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα φορολογικά έτη. Η έκπτωση φόρου ισχύει μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά και δίνεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που πραγματοποιεί δαπάνη αναβάθμισης ακινήτου του με εργασίες ύψους 10.000 ευρώ θα έχει συνολική έκπτωση 4.000 ευρώ, που θα μοιραστεί σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.000 ευρώ ετησίως. Προϋπόθεση για την παροχή της έκπτωσης είναι η δαπάνη να έχει εξοφληθεί με τραπεζικό μέσο και να έχει εκδοθεί για αυτήν φορολογικό παραστατικό.


* Ισχύει νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση. Για τις τακτικές φορολογικές οφειλές οι δόσεις μπορούν ακόμα και να διπλασιαστούν, δηλαδή από τις 12 να φτάσουν έως και τις 24, ενώ για τις έκτακτες φορολογικές οφειλές μπορούν να φτάσουν έως και τις 48, αντί για έως 24 που ισχύουν σήμερα. Ο μέγιστος αριθμός των δόσεων ορίζεται με βάση εισοδηματικό κριτήριο. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέγουν για τακτικές φορολογικές οφειλές, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, περισσότερες από 12 δόσεις θα επιβαρύνονται με αυξημένο επιτόκιο κατά μία εκατοστιαία μονάδα.


* Μειώθηκε η φορολόγηση των παροχών σε είδος, αλλά και στα stock options στους εργαζομένους (στο 15% από 45% σήμερα), εφόσον διακρατηθούν για περισσότερους από 24 μήνες.
* Μειώθηκε ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24%, που είναι σήμερα, στον μειωμένο συντελεστή 13%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια