Κοινωνικό Μέρισμα: Στον «αέρα» 40.000 δικαιούχοι - Δεν πήραν ούτε ευρώ

Οικονομία
Κοινωνικό Μέρισμα: Στον «αέρα» 40.000 δικαιούχοι - Δεν πήραν ούτε ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγωνία για τους δικαιούχους που έμειναν απλήρωτοι

Ούτε ευρώ δεν εισέπραξαν περίπου 40.000 δικαιούχοι του έκτακτου κοινωνικού μερίσματος - παρ'ότι το δικαιούνται- με αποτέλεσμα να τηλεφωνούν από δημόσια υπηρεσία σε δημόσια υπηρεσία για πληροφορίες χωρίς ακόμη να βγάζουν άκρη.

Η ΗΔΙΚΑ πλήρωσε στις 30 Δεκεμβρίου του 267.000 δικαιούχους που είχαν κάνει επιτυχημένα τη διαδικασία της αίτησης αλλά η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει 307.000 οικογένειες που έχουν κανονικά λαμβάνειν. Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θα βρει τον τρόπο για να πληρωθούν και οι υπόλοιποι 40.000 αλλά προς το παρόν σύμφωνα με το thetoc.gr τηρείται σιγή ιχθύος ως προς τη διαδικασία.

Επίπονη αποδείχτηκε και η διαδικασία των ενστάσεων καθώς έχουν συσσωρευτεί πάνω από 100.000 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι περιμένουν τη δική τους απάντηση η οποία πρέπει να δοθεί ακόμη και αν η ένσταση δεν έχει καμία πιθανότητα να αποδώσει καρπούς.

Πρόβλημα σε δύο ομάδες

Και την Παρασκευή τα τηλεφωνικά κέντρα τόσο στην ΗΔΙΚΑ όσο και στην ΑΑΔΕ είχαν πάρει φωτιά από χιλιάδες ενδιαφερόμενους. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχουν νοικοκυριά με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά που έχουν μοιραστεί στα δύο: οι μεν που πήραν το μέρισμα και οι δε που δεν το πήραν. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο βασικές ομάδες:

1. Σε όσους έκαναν εκπρόθεσμη τουλάχιστον μια φορολογική δήλωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών. Και σε αυτή την περίπτωση, έτρεξε η αναζήτηση μόνο με αυτούς που είχαν εμπρόθεσμα όλες τις φορολογικές δηλώσεις. Ο δεύτερος έλεγχος επίσης ανέδειξε πάνω από 10.000 καινούργιους δικαιούχους. Και πάλι όσοι έκαναν δεύτερη αίτηση πήραν τα χρήματα. Οι υπόλοιποι όχι.

2. Στους γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ οι οποίοι δεν είχαν αναγράψει τον ΑΦΜ του παιδιού στη φορολογική δήλωση. Η αναγραφή είναι προαιρετική οπότε η ευθύνη δεν βαραίνει τον φορολογούμενο. Από την άλλη, οι υπηρεσίες αναζήτησαν τους δικαιούχους αρχικά μόνο με βάση τον ΑΦΜ και έτσι πετάχτηκαν εκτός όλοι οι γονείς ΑΜΕΑ που είχαν δηλώσει μόνο τον ΑΜΚΑ του παιδιού. Όταν εντοπίστηκε η παράλειψη και «έτρεξε» για δεύτερη φορά η διαδικασία, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 25.000 επιπλέον δικαιούχοι (έτσι προέκυψε και η ανάγκη να αυξηθεί το συνολικό ποσό του μερίσματος). Κάποιοι από αυτούς πληροφορήθηκαν ότι πρέπει να κάνουν καινούργια αίτηση και πήραν το ποσό. Κάποιοι άλλοι, δεν το έμαθαν ποτέ και έχουν μείνει εκτός. Τώρα, πρέπει να εντοπιστούν αλλά και να επιλεγεί η διαδικασία με την οποία θα τους πιστωθούν τα χρήματα.

Δεδομένου ότι ακόμη είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή των ενστάσεων –και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ο φάκελος έκτακτο κοινωνικό μέρισμα δεν αναμένεται να κλείσει για τις αρμόδιες υπηρεσίες παρά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα.

Τα χρήματα, λογικά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς και των τελευταίων 40.000 (σ.σ υπάρχουν επίσημες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα πληρωθούν όλοι) μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News