Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκτοξεύτηκαν οι παραγγελίες - Γέμισαν τις δεξαμενές οι Κρητικοί

Κρήτη
Πετρέλαιο θέρμανσης: Εκτοξεύτηκαν οι παραγγελίες - Γέμισαν τις δεξαμενές οι Κρητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένη κατά πολύ ήταν η κίνηση των παραγγελιών για πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και υγραέριο τις μέρες των εορτών

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που έπληξαν την Κρήτη ανάγκασαν τους Κρητικούς να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να προμηθευτούν πετρέλαιο και να ζεσταθούν, με τις παραγγελίες να κυμαίνονται ανάλογα με το βαλάντιο του καθενός.

Μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καιρός παραμένει ψυχρός, με τις θερμοκρασίες να «φλερτάρουν» με τα πολύ χαμηλά επίπεδα, μεγαλώνοντας ολοένα και περισσότερο τις ανάγκες για θέρμανση.

Στην εκπνοή του χρόνου και με τη «Ζηνοβία» να δυσκολεύει τη ζωή των Κρητικών, οι πολίτες αναγκάστηκαν να βάλουν πετρέλαιο στους καυστήρες, μιας και η ζεστασιά της σόμπας δεν ήταν αρκετή. Έτσι, το τσουχτερό κρύο, η υγρασία και οι χαμηλές θερμοκρασίες που εξακολουθούν να καταγράφονται στο νησί έχουν εκτοξεύσει τις παραγγελίες. Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, οι ζητούμενες ποσότητες είναι λίγο περισσότερες σε σχέση με την περυσινή χρονιά και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε πολλά πρατήρια το πετρέλαιο τελείωσε λίγο πριν την έλευση του νέου έτους.

Όμως, για να γεμίσει ο λέβητας του κάθε νοικοκυριού ούτε λόγος, καθώς αυτό μοιάζει με εικόνα τού πολύ μακρινού πια παρελθόντος. «Το πετρέλαιο τις τελευταίες ημέρες σημείωσε πολύ μεγάλη κίνηση, ειδικά τις ημέρες των γιορτών. Ο κόσμος συνεχίζει να κάνει παραγγελίες με δεδομένη και την αλλαγή του σκηνικού του καιρού», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, σημειώνοντας πως οι παραγγελίες γίνονται σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα του κάθε νοικοκυριού, οπότε και ζητούνται ανάλογα από 200 λίτρα μέχρι 500 έως και 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης. Την ίδια ώρα όμως, αυξημένη είναι η κίνηση και στο υγραέριο, μιας και αρκετοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν σε αυτή τη σχετικά πιο οικονομική λύση για θέρμανση.

Αναμένονται αυξήσεις

Στο μεταξύ, η έλευση της νέας χρονιάς φέρνει αυξήσεις τις επόμενες ημέρες στα καύσιμα, εξαιτίας, όπως λένε οι βενζινοπώλες, των “πράσινων” καυσίμων, κάτι που επιβάλλεται από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Σαμόλης, «σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες πρέπει ουσιαστικά η Ελλάδα να ξεκινήσει με βιοαιθανόλη. Αυτό ανεβάζει την τιμή περίπου στα 4 λεπτά, κάτι που θα δούμε να συμβαίνει τις επόμενες ημέρες στα ταμπλό μας».

Αυτό πάντως που τονίζεται είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει παγιωθεί ο αριθμός των καταναλωτών που επιλέγουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, ο οποίος ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς μειώνεται ή αυξάνεται, σε ελάχιστα όμως ποσοστά. Αυτό που αλλάζει κάθε χρόνο κατά κύριο λόγο είναι ο χρόνος αγοράς πετρελαίου, που εξαρτάται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες.

Αρκετά “ελαστική” είναι επίσης η σχέση της ζήτησης με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και τα επιδόματα τα οποία δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι οι χρονιές με τη μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης ήταν οι χρονιές με τη χαμηλότερη φορολογία, αλλά και την παροχή επιδομάτων θέρμανσης σε μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού.

ΕΦΚ

Πάνω σε αυτά τα δεδομένα, που αποτελούν ασφαλώς τυπικές παρατηρήσεις, στέκονται οι πρατηριούχοι που συνεχίζουν να ζητούν τη μείωση της φορολογίας και την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Το γεγονός όμως ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιλέγουν να μην καταργούν τον ειδικό φόρο, γνωρίζοντας πολύ καλά πως η κατάργησή του θα έχει αντικειμενικό όφελος προς τα έσοδα του κράτους λόγω ραγδαίας αύξησης της ζήτησης, γεννά πολλά ερωτηματικά.

Αναφορικά πάντως με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, κατά μέσο πωλείται στα 1,080 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, οι τιμές στα κατά τόπους πρατήρια ξεκινούν από τα 1,050 ευρώ το λίτρο ενώ μπορούν να αγγίξουν και τα 1,150 ευρώ ανά λίτρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News