default-image

ΤτΕ: «Βλέπει» ταχύτερη ανάπτυξη το 2020, ποιες οι προβλέψεις για το 2021

Οικονομία
ΤτΕ: «Βλέπει» ταχύτερη ανάπτυξη το 2020, ποιες οι προβλέψεις για το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στοιχεία της Ενδιάμεσης Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που εκτιμά ο προϋπολογισμός που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή, προβλέπει η ΤτΕ.

Πάντως, οι προβλέψεις της είναι αισθητά βελτιωμένες εν συγκρίσει με τη θέση που διατηρούσε λίγους μήνες πριν. Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019, υπολογίζεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης από το 1,9% φέτος θα επιταχυνθεί στο 2,4% το 2020 και 2,5% το 2021.

Η ΤτΕ καταγράφει μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, αλλά κάνει και λόγο για αύξηση των εξωτερικών κινδύνων. Προαναγγέλλει πάντως σημαντική αύξηση των επενδύσεων την προσεχή διετία. Επίσης καταγράφει αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, αλλά και ικανοποιητικά επίπεδα της κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι δείκτες οικονομικού κλίματος και προσδοκιών έχουν βελτιωθεί σημαντικά και υποδηλώνουν συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής. Καταγράφονται θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με αύξηση των καταθέσεων και βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών. Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα έχει ενισχυθεί σημαντικά και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων καταργήθηκαν πλήρως από την 1η Σεπτεμβρίου.

Η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος συνέβαλε στην αύξηση της τραπεζικής χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδίως μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του ΔΝΤ επιφέρουν μείωση των δαπανών για τόκους και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Η θετική έως τώρα πορεία αντανακλάται και στην πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από τον οίκο αξιολόγησης S&P.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολύ περιοριστικές δημοσιονομικές, νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε σύγκριση με όλες τις άλλες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Επιτάχυνση της ανάπτυξης

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 αναμένεται να είναι 1,9%. Όμως, με βάση τα νέα εθνικολογιστικά στοιχεία του ΑΕΠ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα προσφάτως από την ΕΛ.ΣΤΑΤ., και τα οποία δεν έχουν ληφθεί υπόψη από το Ευρωσύστημα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται να είναι ισχυρότερος.

Για τα έτη 2020 και 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα επιταχυνθεί σε 2,4% και 2,5% αντίστοιχα. Η συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης αναμένεται θετική καθ’ όλη την περίοδο της πρόβλεψης. Εντούτοις, η καταναλωτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με σχετικά ήπιους ρυθμούς, καθώς τα νοικοκυριά αναμένεται να χρησιμοποιήσουν μέρος της αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος για την αποπληρωμή χρεών, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η αποταμίευση.

Οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σημαντικά την προσεχή διετία. Στην αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να συμβάλουν η εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η σταδιακή αποκατάσταση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η αύξηση της δημόσιας επενδυτικής δαπάνης, η επίσπευση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (fast track) και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόσφατη ψήφιση του επενδυτικού νόμου και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2020, αναμένεται ότι θα συντείνουν στη χρηματοδότηση νέων παραγωγικών επενδύσεων.

Οι εξαγωγές αγαθών προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, με βραδύτερους όμως ρυθμούς, επηρεαζόμενες από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης κυρίως το 2020, ως απόρροια της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σύμφωνα με τη ζήτηση τουριστικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών. Άνοδο όμως αναμένεται να σημειώσουν και οι εισαγωγές, ακολουθώντας την πορεία τόσο της εγχώριας ζήτησης όσο και των εξαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη ότι το εισαγωγικό τους περιεχόμενο παραμένει σχετικά υψηλό στην ελληνική οικονομία.

Πληθωρισμός και πλεόνασμα

Ο πληθωρισμός με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το επόμενο διάστημα, κυρίως λόγω των αναμενόμενων χαμηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς και λόγω των μειώσεων στην έμμεση φορολογία, ενώ θα αυξηθεί ελαφρώς έως το τέλος του 2021.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού αναμένεται να κινηθεί σε λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα του γενικού δείκτη. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κερδοφορία των τραπεζών βελτιώθηκε, η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ καταγράφηκε υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, καταγράφεται ως θετική εξέλιξη η εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”.

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

«Η Ακρόπολη μάς έσωσε από το Grexit»

«Η Ελλάδα γλίτωσε την έξοδο από το ευρώ και την Ευρωζώνη χάρη στην Ακρόπολη», είπε μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας την Ενδιάμεση Έκθεση.

«Μας έσωσε και η Ακρόπολη. Κοιτάζω την Ακρόπολη από το γραφείο και σκέφτομαι “το μνημείο μας έσωσε”. Το πολιτιστικό κεφάλαιο μάς έσωσε. Δεν μπορούσαν να αφήσουν το λίκνο του πολιτισμού να καταρρεύσει. Αυτή η κληρονομιά παίζει μεγάλο ρόλο», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή της ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό και με το “μαξιλαράκι” που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σχετικά με το αν θα παραμείνει και για δεύτερη θητεία στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας άφησε τις επιλογές στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είναι νωρίς ακόμη. Άλλωστε, άλλος αποφασίζει και προηγείται η εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας». Ως προς τα οικονομικά, ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερος από τις προβλέψεις που υπάρχουν στην Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News