Ποιοι κερδίζουν από τις φοροελαφρύνσεις του 2020

Οικονομία
Ποιοι κερδίζουν από τις φοροελαφρύνσεις του 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεσαία τάξη βρίσκεται στο επίκεντρο των ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

“Δώρα” για όλα τα εισοδηματικά κλιμάκια, και κυρίως για τη μεσαία τάξη, κομίζουν οι νέες παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2020. Ο λόγος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% αλλά και για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, δύο μέτρα που προστίθενται στο πακέτο παρεμβάσεων του 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο είχε ήδη δρομολογηθεί, αλλά και των παροχών αξίας 1 δισ. ευρώ που εφαρμόστηκαν το 2ο εξάμηνο του 2019.

Η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% στα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν το 2020 αναμένεται να φέρει μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης για τις πιο μικρές περιουσίες. Βεβαίως, θα υπάρχουν και επιβαρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές ή σε αυτές που παραμένουν “εκτός συστήματος” αντικειμενικών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά, κατά την ομιλία του στη Βουλή, το παράδειγμα της Μυκόνου. Ουσιαστικά, η κίνηση θα έρθει παράλληλα με την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, αλλά και την ένταξη 7.000 περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα να πληρώνουν κανονικό ΕΝΦΙΑ όπως και οι αστικές περιοχές.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Όσον αφορά στην Εισφορά Αλληλεγγύης και στην πρώτη μείωση η οποία αναμένεται να αποφασιστεί περί τον Μάιο του 2020, αυτή ουσιαστικά θα παράσχει ελάφρυνση για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2011 και έχει κλιμακωτό συντελεστή που ξεκινά από το 2,2% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ. Αυξάνεται σε 5% για τη μεγάλη μάζα των φορολογουμένων που δηλώνουν εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής φτάνει έως το 10% για εισοδήματα άνω των 220.000 ευρώ. Δηλαδή, μια μείωσή της ευνοεί κυρίως τη μεσαία τάξη.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεσμευτεί για την κατάργησή της έως το τέλος της τετραετίας, όπως και για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οι μισθωτοί θα δουν το όφελος της μείωσης άμεσα, μέσω της παρακράτησης φόρου μισθωτών η οποία θα μειωθεί, ενώ οι μη μισθωτοί θα τη δουν σωρευτικά κατά την εκκαθάριση του φόρου το 2021. Σημειώνεται ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή τις προηγούμενες μέρες προβλέπεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Τα μέτρα- “ανάσα” που κομίζει το 2020

Στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται μια σειρά από αναπτυξιακές και κοινωνικές παρεμβάσεις αξίας 1,2 δισ. ευρώ, στις οποίες προστίθενται οι επιπλέον δεσμεύσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης. Πιο αναλυτικά:

* Μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

* Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

* Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% (από το 22% σήμερα) και αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

* Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά 0,9%.

* Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

* Κατάργηση εισφοράς 0,6% στις πιστώσεις factoring και leasing, κίνητρα για τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών και εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων.

* Εξορθολογισμός του τρόπου φορολόγησης των stock options και παροχές σε είδος προς τους εργαζομένους.

* Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.

* Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

* Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για 3 έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

* Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτηρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δε θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2020 (σε ποσοστό 40% για ποσό έως 16.000 ευρώ).

* Αύξηση του αριθμού δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από 12 σε 24, και σε ειδικές περιπτώσεις έκτακτων οφειλών από 24 σε 48, ανάλογα με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News