Η ανεργία στην Κρήτη, τα εργατικά ατυχήματα και ΟΑΕΔ στην ατζέντα

Οικονομία
Η ανεργία στην Κρήτη, τα εργατικά ατυχήματα και ΟΑΕΔ στην ατζέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης

Όλα τα εργασιακά θέματα που απασχολούν το νησί με τη συμμετοχή και των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης θα τεθούν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης σύντομα, ύστερα από πρόταση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά, την οποία και αποδέχτηκαν τόσο ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Μαρκογιαννάκη, με το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων και της ανεργίας να μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα.

«Ένα σοβαρό ζήτημα για παράδειγμα αποτελεί», όπως λέει ο συνδικαλιστής, «ότι η Κρήτη είναι πρώτη στα εργατικά ατυχήματα», ενώ σε ό,τι αφορά την ανεργία, «ευτυχώς που και τούτη τη χρονιά την κατάσταση έχει σώσει κάπως σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας τόσο ο τουρισμός όσο και η αγροτική οικονομία».

«Αυτά τα θέματα ανήκουν και στην Περιφέρεια Κρήτης. Και φυσικά θα θέσουμε και το θέμα του ωραρίου εργασίας στον χώρο του εμπορίου και παράλληλα να τεθούν στη συνεδρίαση και πολλά άλλα ζητήματα που θεωρούμε ότι και άμεσα μπορεί να παρέμβει η Περιφέρεια, αλλά και έμμεσα με παρεμβάσεις στην κεντρική εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

«Αυτό που πετύχαμε σε πρώτη φάση και για πρώτη φορά είναι ότι θα γίνει ένα Περιφερειακό Συμβούλιο για τα θέματα αυτά. Έχω κάνει κουβέντα και με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Παύλο Μπαριτάκη, που θα μας βοηθήσει και ο ίδιος. Και θα χρειαστούμε τη βοήθειά του γιατί θα προηγηθεί μια σειρά συναντήσεων των τεσσάρων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, τόσο με τον περιφερειάρχη Κρήτης όσο και με τον ίδιο τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αλλά θα κατατεθεί σχετικό υπόμνημα και σε όλες τις παρατάξεις, έτσι ώστε όταν θα πάμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να είμαστε σε θέση λήψης αποφάσεων για την προστασία της απασχόλησης»...

Επιπρόσθετα, ο Στέλιος Βοργιάς φέρνει και το παράδειγμα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη.

«Όπως είχαμε πει και στον υπουργό, πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πολιτική του ΟΑΕΔ. Να καταργηθεί το όριο των 230 ενσήμων και να μπορεί ο εργαζόμενος να μπει στο Ταμείο Ανεργίας και να δουλέψει και παραπάνω αν το επιθυμεί. Οι εταιρείες να μη χαρακτηρίζονται ως μη εποχικές από τη στιγμή που μετά την καλοκαιρινή περίοδο κρατούν το 25% του προσωπικού. Και εννοείται ότι διεκδικούμε και την τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας», ανέφερε ο κ. Βοργιάς.

Ο συνδικαλιστής διευκρίνισε στο σημείο αυτό ότι από την πλευρά των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης θα φτιαχτεί μια ατζέντα με τα θέματα αυτά και στόχος είναι με την έναρξη του νέου χρόνου να αρχίσουν αυτές οι επαφές και να γίνει η σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.

Η ανεργία στην Κρήτη

Ο τουρισμός “σώζει” την κατάσταση

Στο σχετικό ερώτημά μας για την ανεργία στην Κρήτη, ο πρόεδρος του ΕΚΗ είπε: «Σίγουρα ο τουρισμός για άλλη μια χρονιά έσωσε λίγο την κατάσταση. Το ενθαρρυντικό είναι πως η εικόνα δείχνει πως έχουμε τη χαμηλότερη ανεργία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Η ανεργία πλησιάζεται βασικά σε ένα μεγάλο κομμάτι νέων ανθρώπων πτυχιούχων. Δηλαδή κάποιος μπορεί να αναζητήσει και να βρει ένα μεροκάματο, αλλά δεν μπορούν άνθρωποι που είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες να βρουν δουλειά στον τομέα που έχουν σπουδάσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα και να θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό. Και γι’ αυτό ζητάμε για παράδειγμα την ανανέωση του προγράμματος του ΟΑΕΔ για τους 5.500 πτυχιούχους. Έχει γίνει για παράδειγμα αυτό στον ΕΦΚΑ. Καταλαμβάνουν κανονικές θέσεις εργασίας γιατί αλλιώς θα καταρρεύσει και το ίδιο το ΙΚΑ. Και όχι μόνο εκεί. Έχουν στελεχώσει μια σειρά από υπηρεσίες και χρειάζεται να τα κρατήσουμε αυτά τα παιδιά στη χώρα, γιατί θα έρθει η στιγμή που θα τα έχουμε ανάγκη και δε θα τα έχουμε κοντά μας, γιατί θα έχουν φύγει στο εξωτερικό», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News