Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις - Ποιοι θα πάρουν τα αναδρομικά

Οικονομία
Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις - Ποιοι θα πάρουν τα αναδρομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις κατηγορίες συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια εργασίας θα δουν… ζεστό χρήμα στην τσέπη, ενώ σε άλλες δύο το «μπόνους» θα φανεί στο εκκαθαριστικό

Αυξήσεις κύριων συντάξεων σε δύο ταχύτητες για 3+2 κατηγορίες παλαιών και νέων συνταξιούχων έρχονται από τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο του νέου Ασφαλιστικού. Τρεις κατηγορίες συνταξιούχων θα πρέπει να δουν… ζεστό χρήμα στην τσέπη από τις αυξήσεις των κύριων συντάξεων, ενώ άλλες δύο κατηγορίες θα αντιληφθούν την αύξηση στο εκκαθαριστικό τους σημείωμα, καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις προκύπτουν από την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μετρούν αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.

Δεδομένου ότι το Ασφαλιστικό θα ψηφιστεί τον Ιανουάριο, μαζεύονται ήδη αναδρομικά τεσσάρων μηνών. Με το επικρατέστερο σενάριο, η δομή του συστήματος υπολογισμού αναμένεται να παραμείνει ίδια, ενώ θα ενισχυθούν οι συντελεστές της ανταποδοτικής σύνταξης με στόχο να οδηγούν σε αναπλήρωση 50%-51% για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήμερα) και 40%- 40,5% για 35ετία ασφάλισης (έναντι 33,81% σήμερα).

Αυτό σημαίνει αύξηση οκτώ ποσοστιαίων μονάδων για την 40ετία και άνω των έξι ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία. Στην 5ετία 30-35 η σωρευτική αύξηση αναμένεται να είναι μικρότερη. Στόχος είναι να αποκατασταθεί και να ενισχυθεί η ανταποδοτικότητα των συντάξεων, ώστε να διαμορφωθούν ταυτόχρονα ισχυρά κίνητρα παραμονής στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια.

Στο σκεπτικό του ΣτΕ που έκρινε τους συντελεστές αντισυνταγματικούς σκιαγραφείται η τροχιά των αλλαγών, καθώς αναφέρεται πως η εφαρμογή τους οδηγεί στη χορήγηση ανταποδοτικής παροχής, που «τελεί σε προφανή δυσαναλογία προς τις συντάξιμες αποδοχές, εν όψει του ότι το υψηλότερο ποσοστό αναπληρώσεως είναι κατώτερο του 50%». Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% (έναντι 42,80%) για τη 40ετία δείχνει αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 15% για υψηλότερες.

Ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων που είχαν ήδη εκδοθεί πριν από τις 12 Μαΐου του 2016 αναμένεται να βρεθεί σε φάση «επανεκκίνησης», καθώς οι ανταποδοτικές συντάξεις πρέπει να υπολογιστούν ξανά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Περισσότερα στο ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News