Κοινωνικό μέρισμα: «Να καταβληθεί χωρίς αποκλεισμούς»

Κρήτη
Κοινωνικό μέρισμα: «Να καταβληθεί χωρίς αποκλεισμούς»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπάρχουν ευάλωτες ομάδες που δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους»

Επέκταση των δικαιούχων (μοναχικά ΑμεΑ, γονείς ΑμεΑ, οικογένειες των οποίων τα προστατευόμενα παιδιά με Αναπηρία είναι άνω των 24 ετών καθώς και παιδιά τριτέκνων οικογενειών) του κοινωνικού μερίσματος.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με την ένταξη στους δικαιούχους του μερίσματος ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη, οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής, καθώς και το ποσό του μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχων καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ήδη, δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα, αφού το κοινωνικό μέρισμα πρόκειται να δοθεί στους δικαιούχους κατά τη διάρκεια των γιορτών, δημοσιεύτηκαν στον Τύπο κυβερνητικές διαρροές σχετικά με τις κατηγορίες των δικαιούχων.

Ο κ. Κεγκέρογλου και το Κίνημα Αλλαγής, εντόπισαν αμέσως κατηγορίες ευάλωτων ομάδων που δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους.

Με την επίκαιρη ερώτηση, ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε να συμπεριληφθούν  στους δικαιούχους όλες οι κατηγορίες αδύναμων συμπολιτών μας, όπως τα μοναχικά ΑμεΑ, οι γονείς ΑμεΑ, οικογένειες των οποίων τα προστατευόμενα παιδιά με Αναπηρία είναι άνω των 24 ετών καθώς και τα παιδιά τρίτεκνων οικογενειών.

Επειδή η Υπουργός ουσιαστικά δεν απάντησε αλλά παρέπεμψε στις αναμενόμενες σχετικές ανακοινώσεις (ως προς τις κατηγορίες των δικαιούχων) του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Κεγκέρογλου υπογράμμισε μετ’ επιτάσεως  στην Υπουργό ότι αυτό που πρόκειται να εκδοθεί δεν είναι απόφαση αποκλειστικά του Υπουργού Οικονομικών αλλά Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία θα συνυπογράψει και η ίδια. Κατά συνέπεια, οφείλει ως Πολιτικός Προϊστάμενος του Υπουργείου και καθ’ ύλην αρμόδια να έχει άποψη και προτάσεις προς το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών για τις κοινωνικές ομάδες που θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα και όχι απλώς να παραπέμπει στις ανακοινώσεις του κ. Σταϊκούρα. Επέμεινε, τέλος, ο κ. Κεγκέρογλου να μάθει αν η κ. Υπουργός θα υπογράψει μια απόφαση που δεν θα περιλαμβάνει τα μοναχικά ΑΜΕΑ.

Η αρμόδια Υπουργός στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι συμφωνεί επί της αρχής με τις επισημάνσεις του κ. Κεγκέρογλου, μη δεσμευόμενη ωστόσο για την ουσία της ερώτησης, αρκούμενη στο γενικό σχόλιο ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μεριμνά για όλα τα ΑΜΕΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής, διαχρονικά ευαίσθητο στις ανάγκες των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, θεωρεί απολύτως απαραίτητη και κοινωνικά δίκαιη την συμπερίληψη στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος όλων των κατηγοριών αδύναμων συμπολιτών μας, όπως ακριβώς ζήτησε ο κ. Κεγκέρογλου και θα επιμείνει αξιοποιώντας κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News