Οικονομία Ελλάδα

Φορολογικό: Ποιοι κερδίζουν από το νέο καθεστώς;

Έρχονται φοροελαφρύνσεις ύψους 1 δισ. ευρώ το 2020

Περί το 1 δισ. είναι οι φοροελαφρύνσεις τις οποίες φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Οι επιχειρήσεις και οι μέτοχοι αυτών είναι σαφώς και μακράν οι πλέον ωφελημένοι από το νέο φορολογικό, πολύ κερδισμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ τα νοικοκυριά των μισθωτών και των συνταξιούχων επωφελούνται οριακά και ελάχιστα, και προφανώς μπορούν να αισθάνονται (ξανά, για πολλοστή φορά) οι αδικημένοι της υπόθεσης.


Αναλυτικότερα προβλέπονται τα εξής:


* Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.
* Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα. Στην περίπτωση μισθωτών και συνταξιούχων, ωστόσο, λόγω της ύπαρξης του αφορολόγητου, τα οφέλη είναι μηδαμινά.
* Αύξηση του “αφορολόγητου” κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
* Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.
* Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη, από το 24% που είναι σήμερα, στον μειωμένο συντελεστή 13%.
* Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσυκλετιστών και τα παιδικά καθίσματα, από το 24% που είναι σήμερα, στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Οι ηλεκτρονικές δαπάνες

Το 30% επί του εισοδήματος παραμένει και θα απαιτείται από 1/1/2020, όπως παρουσιάστηκε στη διαβούλευση. Από το μέτρο το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έξτρα έσοδα 557 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω αποκάλυψης φοροδιαφυγής.
Ωστόσο δε θα απαιτείται να καλυφθεί το 30% για ποσά διατροφής διαζυγίου, όπως ήταν γνωστό πως θα ίσχυε και για ποσά εισφοράς αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα: Με εισόδημα 50.000 κάποιος πληρώνει π.χ. 5.000 ευρώ για διατροφή και 2.000 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης. Αφαιρουμένων αυτών των ποσών, απαιτούνται ηλεκτρονικές δαπάνες 30% επί των 43.000 ευρώ, δηλαδή πληρωμές με κάρτες 12.900 ευρώ. Αν όμως πληρώνει ταυτόχρονα ο ίδιος πάνω από 25.800 ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ενοίκια για τον ίδιο ή παιδιά του που σπουδάζουν κ.λπ., τότε η απαίτηση μειώνεται από 30% σε 20%, δηλαδή 8.600 αντί 12.900 ευρώ.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται: α) Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, β) μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%, γ) θέσπιση της υπό όρους απαλλαγής νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από τον φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής, δ) καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, ,και ε) μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα.
Ακόμη, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά. Με άλλη διάταξη προβλέπεται η αυτοτελής φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας. Τα κέρδη από τις μετοχές που διατίθενται στο πλαίσιο των stock options φορολογούνται ήδη από το 2008 ως παροχή σε είδος και ο εργαζόμενος πληρώνει τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης που του αναλογεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης. Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία, ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.


Μία από τις πλέον σημαντικές προσθήκες του φορολογικού νομοσχεδίου αφορά στη μεταφορά ζημιών. Πλέον οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη φορολογική ζημιά σε διάστημα δέκα ετών, από πέντε που είναι σήμερα. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή για λογιστικές ζημιές που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν με βάση τη νέα διάταξη να τις συμψηφίσουν με τη χρήση του 2024.Δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να διαγράφουν ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών από πελάτες τους, συνολικού ύψους έως 300 ευρώ ανά οφειλέτη, χωρίς να χρειάζεται να έχουν εξασκήσει προηγουμένως όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξή τους, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κόστος της διαδικασίας είναι υψηλό

τερο από το ύψος της οφειλής.

Για τα ακίνητα

Σημαντικά κίνητρα για τα ακίνητα προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο: Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1/1/2006 και εφεξής, ενώ η αναστολή του ΦΠΑ καταλαμβάνει και την αντιπαροχή. Αναστέλλεται η επιβολή του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια. Εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση δαπανών που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, με τη χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών, με συνολικό ύψος δαπάνης τις 16.000 ευρώ, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια