Φορολογικό: Ποιους αφορά το έξτρα αφορολόγητο;

Οικονομία
Φορολογικό: Ποιους αφορά το έξτρα αφορολόγητο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Δεν υπήρξαν “ανατροπές της τελευταίας στιγμής” στο φορολογικό νομοσχέδιο που από το βράδυ της Πέμπτης είναι αναρτημένο για δημόσια διαβούλευση, και μόνο κάποιες στοχευμένες μικροαλλαγές διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με αυτά που είχαν εξαγγελθεί τις προηγούμενες βδομάδες.

Η κυβέρνηση δεν αλλάζει θεαματικά τον φορολογικό χάρτη της χώρας, δίνοντας απλώς μια “ανάσα” στους ελευθεροεπαγγελματίες και τους αγρότες με τον χαμηλό εισαγωγικό συντελεστή του 9%, τον οποίο όμως δε θα εκμεταλλευτούν οι μισθωτοί, αφού βρίσκεται λίγο πάνω από το αφορολόγητό τους.

Οι “αλλαγές της τελευταίας στιγμής” είναι οι παρακάτω τρεις:

1. Το έξτρα αφορολόγητο που προσφέρεται πλέον και στους πολύτεκνους για κάθε παιδί (από το 5ο και οσαδήποτε παραπάνω) δε θα “ψαλιδίζεται” όσο και αν ανεβαίνει το εισόδημά τους.

2. Μπαίνει “κόφτης” στις ηλεκτρονικές δαπάνες (30% του εισοδήματος), όταν αυτές απαιτούνται από τα φτωχά νοικοκυριά, τους ανέργους και τους ανάπηρους. Και η μεσαία τάξη, όμως, θα απαλλάσσεται για το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης ή τα στεγαστικά και άλλες μεγάλες δαπάνες που επωμίζεται.

3. Μειώνεται στα 300 από 500 ευρώ το όριο πληρωμών με μετρητά μεταξύ επιτηδευματιών. Για να αναγνωρίζονται και να εκπίπτουν από την εφορία, πρέπει να γίνονται πλέον μόνον με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Με 40 άρθρα, το φορολογικό νομοσχέδιο - που θα μείνει αναρτημένο προς διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών έως την ερχόμενη Παρασκευή, για να δεχτεί κριτικές και προτάσεις πολιτών και φορέων της αγοράς - συνεχίζεται ο κύκλος των φοροελανφρύνσεων που άνοιξε με τον ΕΝΦΙΑ. Μειώσεις φόρου εισοδήματος, μειώσεις ΦΠΑ, φοροελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων και κίνητρα για παροχές σε εργαζόμενους συμπληρώνουν ένα ακόμα μέρος από τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ανοίγει όμως ο δρόμος και για νέα πάγια ρύθμιση χρεών με διπλάσιες δόσεις και από 30 ευρώ ελάχιστη μηνιαία δόση για την εφορία.

Αναλυτικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει:

1) Νέα φοροκλίμακα: Μειώνονται ο συντελεστής 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αλλά και κατά 1 μονάδα όλοι οι υψηλότεροι συντελεστές για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ. Αυξάνεται όμως και το έμμεσο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά - ειδικά τις πολύτεκνες. Η νέα έκπτωση φόρου ξεκινά από 777 ευρώ ως εξής:

* Άγαμος: 777 ευρώ/αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.

* Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ/αφορολόγητο 9.000 ευρώ.

* Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ/αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.

* Τρίτεκνοι: 1.120 ευρώ/αφορολόγητο 11.000 ευρώ.

* Πολύτεκνοι με 4 παιδιά: Για πρώτη φορά έκπτωση1.340 ευρώ/αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.

* Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ χωρίς άλλον περιορισμό. Και ενώ για πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση σταδιακά “ψαλιδίζεται” (κατά 20 ευρώ ανά χίλια ευρώ εισοδήματος), η μείωση αυτή δεν ισχύει για οικογένειες με 5 ή περισσότερα παιδιά.

Από τις αλλαγές αυτές προκύπτουν ελαφρύνσεις έως και 500 ευρώ τον χρόνο, αλλά για την πλειονότητα των μισθωτών και συνταξιούχων η μείωση του φορολογικού βάρους θα διαμορφωθεί στα 100 έως 170 ευρώ.

2) Ηλεκτρονικές δαπάνες: Η απαίτηση να δαπανούν όλοι με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους, επί ποινή 22% για κάθε ευρώ, που δεν ξόδεψαν από όσα θα έπρεπε, είναι η μεγαλύτερη αλλαγή. Ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις:

- Σε περίπτωση που πληρωμές για φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ή δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιορίζεται στο 20%.

- Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δε θα περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης.

- Για φορολογούμενους από τους οποίους έχει κατασχεθεί ο λογαριασμός, το όριο δαπανών περιορίζεται σε 5.000 ευρώ τον χρόνο.

- Οι άνω των 70, άτομα με αναπηρία 80%, ανήλικοι φορολογούμενοι, μόνιμοι κάτοικοι σε χωριά με έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, οι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και τρόφιμοι ιδρυμάτων ή σε νοσοκομεία (άνω των 6 μηνών) απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμών, αλλά και την προσκόμιση χάρτινων αποδείξεων.

3) Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Μείωση του σημερινού ορίου από τα 500 στα 300 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά. Οι αγορές άνω των 300 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

4) Φόροι επιχειρήσεων: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%.

5) Μερίσματα: Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.

6) Προκαταβολή: Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% για τα νομικά πρόσωπα (χρήση 2018).

7) ΦΠΑ ακινήτων: “Παγώνει” για τρία χρόνια ο ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα με συντελεστή 24% στα νεόδμητα ακίνητα. Το μέτρο ισχύει για τα ακίνητα των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά. Οι αγοραστές ακινήτων θα καταβάλουν φόρο μεταβίβασης 3%.

8) ΦΠΑ: Μείωση του ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη και για τα κράνη των μοτοσυκλετών, από το 24% που είναι σήμερα, στον μειωμένο συντελεστή 13%.

9) Ενεργειακή αναβάθμιση: Έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες που παρέχουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές και άλλοι επαγγελματίες. Το μέτρο αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες (όχι τα υλικά) και το 40% της δαπάνης ανακαίνισης θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο.

10) Φορολογική κατοικία: Κίνητρα για προσέλκυση πλουσίων από το εξωτερικό.

11) Συνεταιρισμοί: Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

12) Νέα πάγια ρύθμιση: Η νέα ρύθμιση αυξάνει από 12 σε 24 τις μηνιαίες δόσεις, ενώ για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι ο φόρος κληρονομιάς και τα φορολογικά πρόστιμα, αυξάνεται από τις 24 στις 48 δόσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News