«Τρέχει» η κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα

Οικονομία
«Τρέχει» η κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η “μάχη” που δίδεται συνδέεται και με το να διασφαλιστεί όχι μόνο ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και πιθανή υπέρβασή τους

Η ανάγκη όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να τονωθεί το αίσθημα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ο επόμενος στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και αυτός συνδέεται όχι μόνο με το δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και με τη μέχρι “κεραίας” υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αλλά και της... 5ης αξιολόγησης.

Έως τις 20 Νοεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να άρει κάθε “αστερίσκο” στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, των τραπεζών, της αποπληρωμής των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες και σε όλα τα άλλα προαπαιτούμενα. Στόχος είναι μια πολύ θετική έκθεση από τους Θεσμούς για την 4η αξιολόγηση, η οποία θα “ξεκλειδώσει” το ζήτημα των κερδών ομολόγων.

Η διατήρηση όμως του “Μomentum” απαιτεί έως το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν και τα νέα προαπαιτούμενα, αυτά που θα κρίνουν την 5η αξιολόγηση, η οποία χρονικά ταυτίζεται και με τη μεγάλη διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η “σύσταση” περί ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν μεταφέρθηκε από τον ESM παράλληλα με την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ. Επιβεβαιώθηκε και από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε εκ νέου ο ΥΠ.ΟΙΚ. Χρήστος Σταϊκούρας μέσα από την επιστολή/αίτημα για την εν λόγω αποπληρωμή.

Θεωρείται το πιο μεγάλο “στοίχημα” για την κυβέρνηση, ούτως ώστε να διατηρηθεί το κλίμα όπως αποτυπώνεται τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στις έρευνες οικονομικής συγκυρίας που καταγράφουν ιστορικά υψηλά θετικών προσδοκιών.

Η “μάχη” που δίδεται συνδέεται και με το να διασφαλιστεί όχι μόνο ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και πιθανή υπέρβασή τους. Και τούτο ώστε να υλοποιηθεί το σύνολο των πολιτικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για φέτος και το 2020.

Προς τον σκοπό αυτό πολύ σημαντική είναι η πορεία των εσόδων αλλά και των δαπανών μέσα στον Οκτώβριο. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τον Νοέμβριο θα προσμετρηθούν στην τελική απόφαση των Θεσμών. Σημείο- “κλειδί” δεν είναι μόνο η πορεία των εσόδων αλλά και των δαπανών, με έμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη δυνατότητα που θα υπάρχει για ένα σεβαστό ποσό ετήσιων πληρωμών στο τέλος του έτους.

Το ζήτημα αυτό δεν έχει μόνο δημοσιονομική αξία, αλλά και διαπραγματευτική. Και τούτο διότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για τις συμφωνημένες επενδύσεις. Προς τον σκοπό αυτό λοιπόν οφείλει να αποδείξει ότι θα αναστρέψει τις σημαντικές καθυστερήσεις τις οποίες έχει “κληρονομήσει” στο πεδίο των έργων που είτε χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, είτε καλύπτονται από αμιγώς κρατικά κονδύλια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News