Ακίνητα: «Πάγωσε» η αγορά - Ποιο το επικρατέστερο σενάριο

Οικονομία
Ακίνητα: «Πάγωσε» η αγορά - Ποιο το επικρατέστερο σενάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τελευταίοι μήνες του 2019 θα χαρακτηριστούν από την πλήρη κατάρρευση των ενάρξεων νέων οικοδομών

Στο «πάγωμα» των συναλλαγών στην αγορά κατοικιών έχει οδηγήσει η εξαγγελία της κυβέρνησης για τριετή αναστολή του ΦΠΑ (24%) στα νεόδμητα ακίνητα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει - όπως είναι το επικρατέστερο σενάριο - στην αναστολή του ΦΠΑ μόνο για τις νέες άδειες που θα εκδοθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι τελευταίοι μήνες του 2019 θα χαρακτηριστούν από την πλήρη κατάρρευση των ενάρξεων νέων οικοδομών και ασφαλώς και των πωλήσεων νεόδμητων ακινήτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, η τριετής αναστολή του ΦΠΑ αναμένεται να ισχύσει στις νέες οικοδομικές άδειες οι οποίες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020, αλλά και σε ακίνητα με εκδοθείσες άδειες εντός του 2019, για τα οποία όμως δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής.

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά: α) τα ακίνητα των οποίων οι οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020, και β) τα ακίνητα των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε εντός του 2019 αλλά μέχρι την εφαρμογή της νέας διάταξης δε θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής της οικοδομής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στο πρώτο εξάμηνο του έτους εκδόθηκαν 7.162 οικοδομικές άδειες.

Με την «κατάργηση» του ΦΠΑ για μια τριετία, οι αγοραστές νεόδμητων ακινήτων θα έχουν μεγάλο κέρδος, αφού για ένα διαμέρισμα 100.000 ευρώ ο φόρος θα πέσει από 24.000 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

Αν και το “τοπίο” θα ξεκαθαρίσει οριστικά με την τελική διατύπωση της νομοθετικής διάταξης και αφού προηγηθεί το “πράσινο φως” των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών (οι κανόνες ΦΠΑ σε ισχύ θέτουν περιορισμούς), όλα δείχνουν ότι με ΦΠΑ 24% θα εξακολουθούν να επιβαρύνονται περίπου 100.000 ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα δεν έχουν πουληθεί.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατασκευαστές αντιδρούν στην εξαίρεση των απούλητων ακινήτων από την αναστολή του ΦΠΑ και ζητούν να περιλαμβάνει όλες τις πωλήσεις νεόδμητων ακινήτων που θα πραγματοποιηθούν από την ημερομηνία ψήφισης της σχετικής διάταξης και μετά, και όχι μόνο οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από την ημερομηνία ψήφισης της διάταξης.

Αντίθετα, άλλοι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές είναι ένα μέτρο που θα δώσει νέα ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News