Φοροδιαφυγή & «πλαστικό» χρήμα - Ποια τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Οικονομία
Φοροδιαφυγή & «πλαστικό» χρήμα - Ποια τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλαστικό χρήμα κατά της φοροδιαφυγής

Παρεμβάσεις για την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά, ως μέσο για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τον περιορισμό του δημοσιονομικού κενού για το 2020, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι παρεμβάσεις είναι αντικείμενο επεξεργασίας από επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, η οποία σύντομα πρόκειται να παραδώσει τις τελικές της προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο.

Παρεμβάσεις διορθωτικού χαρακτήρα

Το οικονομικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχετικές παρεμβάσεις, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρο που θα περιορίσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, αλλά και θα εξασφαλίσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, κυρίως από τον ΦΠΑ.

Για το ζήτημα δαπανήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερος χρόνος στις συζητήσεις με τους Θεσμούς κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών σε αυτό το πεδίο είναι:

* Η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού ηλεκτρονικών πληρωμών για την απόδοση του αφορολόγητου ορίου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 και 20% για εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ. Τα ποσοστά αυτά μελετάται να αναπροσαρμοστούν σε 15%, 20% και 25% ή σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

* Η μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία θα πρέπει η πληρωμή να γίνεται αποκλειστικά με τραπεζικό μέσο πληρωμής. Το όριο είναι σήμερα 500 ευρώ και μελετάται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

* Η επέκταση της υποχρεωτικής δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέρους του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών ακινήτων. Σήμερα οι κατηγορίες αυτές απαλλάσσονται από τη σχετική υποχρέωση που ισχύει για τους φορολογούμενους με εισόδημα από μισθωτή εργασία.

* Η ενίσχυση των κινήτρων για τη φορο-λοταρία. Για παράδειγμα, εξετάζεται η αύξηση των χρηματικών επάθλων που σήμερα είναι 1.000 ευρώ σε χίλιους τυχερούς κάθε μήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News