Οικονομία Ελλάδα

Έρχονται τα e-βιβλία από… την Εφορία

Επιχειρήσεις και επαγγελματίας θα υποχρεούνται να τηρούν

Τι είναι τα e-βιβλία και από πότε θα υποχρεωθούν να τα τηρούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες

MyDΑΤΑ, δηλαδή My Digital Accounting and Tax Application ή ελληνιστί «Η Ψηφιακή Λογιστική και Φορολογική Εφαρμογή» είναι ο κωδικός ονομασίας των λεγόμενων «ηλεκτρονικών βιβλίων της εφορίας», τα οποία όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν από το νέο έτος να τηρούν.

Πρόκειται για βήμα το οποίο μελετάται και έχει εξαγγελθεί αρκετές φορές στο παρελθόν ως διαρθρωτικό μέτρο μείωσης του διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων και της φορολογικής διοίκησης, καθώς και ως μέτρο περιορισμού της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Στην πράξη τερματίζεται η χειρόγραφη τήρηση βιβλίου δαπανών και εσόδων σε κάθε επιχείρηση και τα στοιχεία αυτά θα καταχωρίζονται αυτόματα και ηλεκτρονικά με την έκδοσή τους.

Για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση εκδίδει ένα τιμολόγιο, αυτό θα περνά αυτόματα στο ηλεκτρονικό βιβλίο εσόδων της, καθώς και στο βιβλίο επαγγελματικών δαπανών του πελάτη της που έλαβε το ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

Με την ολοκλήρωση της εφαρμογής των ηλεκτρονικών βιβλίων θα καταργηθούν μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως είναι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών πελατών, οι λεγόμενες ΜΥΦ, ενώ θα ωθηθούν στο περιθώριο πρακτικές της φοροδιαφυγής όπως είναι η έκδοση πλαστών τιμολογίων.

Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση αποκτά ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διενέργεια διασταυρώσεων και φορολογικών ελέγχων για την καταπολέμηση των εικονικών τιμολογίων και της απόκρυφης φορολογητέας ύλης γενικότερα.

Η εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει την 1η Ιανουαρίου 2020, και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το όλο σχέδιο. Από το κείμενο που δόθηκε σε διαβούλευση προκύπτουν μερικές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την εφαρμογή MyDΑΤΑ.

Η εφαρμογή θα περιλαμβάνει:

- Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων/εξόδων των επιχειρήσεων, γίνεται ο χαρακτηρισμός των συναλλαγών και διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.

- Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνισης (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου εμφανίζονται συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα της επιχείρησης σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Στα ηλεκτρονικά βιβλία της ΑΑΔΕ:

  1. Θα διαβιβάζεται και θα καταχωρίζεται η σύνοψη των παραστατικών εσόδων/εξόδων των επιχειρήσεων.
  2. Θα γίνεται χαρακτηρισμός των καταχωρισμένων συναλλαγών.
  3. Θα διενεργούνται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησης για τον προσδιορισμό του λογιστικού και του φορολογικού αποτελέσματος κάθε έτους.

Επίσης, μέχρι την πλήρη διασύνδεση των ταμειακών φορολογικών μηχανισμών με το ΤΑXIS, οι αποδείξεις που εκδίδονται από αυτές που αφορούν επαγγελματικές δαπάνες θα καταχωρίζονται στην εφαρμογή από τον λήπτη.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια