Προς πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών - Σκληραίνουν τη στάση τους οι τράπεζες

Οικονομία
Προς πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών - Σκληραίνουν τη στάση τους οι τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων από τις τράπεζες - Πότε αναμένεται να αλλάξουν στάση

Οι τράπεζες θα σκληρύνουν τη στάση τους ως προς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφού αυτή είναι απαίτηση των δανειστών, η οποία εκπορεύεται από τα ανώτερα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμπεριλαμβανόμενης. Και αυτή η σκλήρυνση περιλαμβάνει όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οπότε θα πρέπει να αναμένονται πολύ περισσότεροι πλειστηριασμοί κατοικιών από την αρχή ήδη του 2020.

Καθώς η Ελλάδα μετά την έξοδο από το καθεστώς μνημονίων θεωρείται ότι έχει εισέλθει σε “κανονικότητα”, οι δανειστές επιθυμούν να κλείσει το θέμα των “κόκκινων” δανείων και οι τράπεζες να αναλάβουν ξανά τον αναπτυξιακό τους ρόλο, χρηματοδοτώντας την οικονομία.

Το “σήμα” στις τράπεζες για αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, από 1/1/2020, κατά των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι θα βρίσκονται εκτός καθεστώτος προστασίας, έδωσαν χθες οι δανειστές στη συνάντησή τους με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Η συνάντηση των δύο πλευρών έθεσε ουσιαστικά το νέο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι τράπεζες έναντι των “κόκκινων” δανειοληπτών από το νέο έτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί ζήτησαν απελευθέρωση των πλειστηριασμών και δημιουργία ενός νέου και ενιαίου Πτωχευτικού Κώδικα που θα καλύπτει όλες τις περιπτώσεις δανειοληπτών που βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους, και οι οποίοι τώρα προσφεύγουν σε διάφορα “εργαλεία” παροχής προστασίας - πράγμα που σημαίνει ότι οι Θεσμοί θα ζητήσουν από τις τράπεζες τελεσίδικο “ξεκαθάρισμα” των “κόκκινων” δανειοληπτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αρνούμενοι να συζητήσουν παρατάσεις της ισχύος προσωρινών μέτρων προστασίας όπως είναι ο Νόμος 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο εξωδικαστικός μηχανισμός και προφανώς ο Νόμος 3869/2010 (Κατσέλη).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη στάση των δανειστών υπαγορεύει πλέον η είσοδος της χώρας σε κανονικότητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δανειστές αναμένεται να τονίσουν στις τράπεζες ότι η εστίασή τους εφεξής πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και όχι στη διαιώνιση της ενασχόλησης με τους “κόκκινους” δανειολήπτες. Και αυτό διότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ανάπτυξης και το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα δώσει νέα υγιή δάνεια, αφού για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων έχει δημιουργηθεί “βεντάλια” επιλογών και έχει αναλωθεί υπερβολικά πολύς χρόνος.

Μάλιστα, οι δανειστές πιστεύουν ότι ακριβώς η εστίαση στη δημιουργία εργαλείων που δημιουργούν στους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια την αίσθηση ότι θα έχουν εσαεί πίστωση χρόνου ή προστασία έναντι μέσων αναγκαστικής εκτέλεσης ευθύνεται για τη διόγκωση και τη χρονική επιμήκυνση του προβλήματος των NPLs. Στο πλαίσιο αυτό, προτάσσουν τον ηθικό κίνδυνο που απορρέει από την παρατεταμένη ισχύ προστατευτικών μέτρων υπέρ των “κόκκινων” δανειοληπτών και ζητούν αυστηρή εφαρμογή πλειστηριασμών από 1/1/2020 για όσους δε θα εμπίπτουν σε αυτά ή δε θα προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους με την τράπεζα.

Όπως εκτιμούν, για τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες θα πρέπει να υπάρξει πλαίσιο προστασίας μέσω της δημιουργίας ενός νέου πτωχευτικού δικαίου και, τελικά, το προστατευτικό δίχτυ να είναι αντικείμενο κοινωνικής πολιτικής του κράτους και όχι θέμα των τραπεζών. Οι τελευταίες θα πρέπει να στραφούν στην ενεργοποίηση των νομικών μέσων για την είσπραξη οφειλών που απορρέουν από τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν οι δανειολήπτες προχωρώντας σε σύναψη σύμβασης δανείου.

Το στίγμα των θέσεων των Θεσμών έδωσε χθες και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο απάντησής του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου. Αναφερόμενος στα “κόκκινα” δάνεια, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να γίνει χωρίς να πληγεί η κουλτούρα των πληρωμών, το τραπεζικό σύστημα και η ευρύτερη χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα. «Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις. Αλλά αυτά τα δύο θα πρέπει να διατηρηθούν ξεχωριστά. Να αντιμετωπιστούν τα “κόκκινα” δάνεια με αποτελεσματικό τρόπο και την ίδια στιγμή να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεις με άλλες πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Ντράγκι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News