Οικονομία Ελλάδα

Αυξήσεις «φωτιά» σε βενζίνη και πετρέλαιο

Αυξάνεται η βενζίνη από… αύριο το πρωί

Την ανιούσα θα πάρουν οι τιμές των καυσίμων και στην Κρήτη μετά τις επιθέσεις σε διυλιστήρια στη Μέση Ανατολή

Μέσα σε μια βδομάδα οι αυξήσεις δεν αποκλείεται να αγγίξουν και τα 0,09 λεπτά του ευρώ με τους πρατηριούχους να μην μπορούν να κάνουν κάτι, από το να ζητήσουν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων στην Κρήτη που αναμένεται να κυμανθεί από 0,05 έως και 0,09 λεπτά του ευρώ μέσα στις επόμενες 7 μέρες, επιφέρει η αλματώδης αύξηση στην τιμή του πετρελαίου εξαιτίας των επιθέσεων σε διυλιστήρια στη Μέση Ανατολή.

Στην Κρήτη η τιμή της αμόλυβδης ξεκινά από τα λίγο πάνω από 1,60 ευρώ και φτάνει στα 1,75 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αφαιρέθηκε από την αγορά πετρελαίου περίπου το 5% των παγκόσμιων προμηθειών, μετά τις επιθέσεις, ενώ σε μία άνευ προηγουμένου έναρξη συνεδρίασης στο Λονδίνο, η τιμή του μπρεντ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα εκτινάχθηκε κατά 12 δολάρια ή 19% στα 71,95 δολάρια το βαρέλι και πυροδοτούνται εκ νέου σενάρια τρόμου για εκτίναξη των τιμών στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Μοναδική λύση η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Ο πρόεδρος της ένωσης βενζινοπωλών Ρεθύμνου, Ηρακλής Ξυδάκης, καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θυμίζει και πάλι καζάνι που βράζει. Εάν το ακριβό πετρέλαιο προσθέτει στα βαρίδια, που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει το παγκόσμιο ΑΕΠ, ο κίνδυνος της ύφεσης θα αυξηθεί αισθητά, έτσι και οι ειδικοί σημαίνουν συναγερμό για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια