Πώς κινείται ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ιεράπετρα - Ποιες οι προοπτικές

Ελλάδα
Πώς κινείται ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ιεράπετρα - Ποιες οι προοπτικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζει να κινείται ανοδικά ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ιεράπετρα

Τα δυο τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει αργά αλλά σταθερά η ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου στην Ιεράπετρα, μετά από τα «πέτρινα» μνημονιακά χρόνια, όπου είχε «παγώσει» στην κυριολεξία, κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για μικρές η μικρομεσαίες κατασκευές σπιτιών και διαμερισμάτων.

«Ειδικά τους τελευταίες μήνες, μετά τα αναπτυξιακά μέτρα για την οικοδομή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το ενδιαφέρον του κόσμου για κάθε λογής μικρές η μεγάλες κατασκευές έχει αναθερμανθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μέσα στο 2019 η αύξηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών για σπίτια, τουριστικά καταλύματα και πολυτελείς βίλες για τουριστική εκμετάλλευση, έχουν αυξηθεί γύρω στο 20%. Η αναθέρμανση όμως του ενδιαφέροντος των επενδυτών, είχε ξεκινήσει από το 2018. Η αύξηση που καταγράφεται φέτος σε σύγκριση με την οικοδομική δραστηριότητα πριν από δύο χρόνια παρουσιάζεται αυξημένη σε ποσοστό πάνω από 60%. Οι προοπτικές για να επιστρέψει ο κατασκευαστικός κλάδος σε επίπεδα προμνημονιακά είναι ευοίωνες», μας δηλώνει ο Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός κ. Χριστόφορος Κουγιουμουτζάκης.

Η επενδυτική ψυχολογία του κόσμου έχει αλλάξει ήδη και αυτό φαίνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ιεράπετρας.

«Η οικονομική ψυχολογία του κόσμου έχει αλλάξει και αυτό το βλέπουμε από πέρυσι. Βγήκαμε από τα μνημόνια, τελείωσε η περίοδος των capital controls, σταθεροποιήθηκε η οικονομία, ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα από την κυβέρνηση που θα βοηθήσουν τον κλάδο των κατασκευών και το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει πάρα πολύ. Πέρυσι και φέτος η ανάκαμψη που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος της Ιεράπετρας παρουσιάζει αύξηση που είναι γύρω στο 50%. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ότι και κάποιες συστημικές Τράπεζας άρχισαν να ξανά δίνουν στεγαστικά δάνεια.

Έλλειψη εργατικών χεριών

Οι Ιεραπετρίτες που έχουν την οικονομική δύναμη και πάρα πολλοί ξένοι επενδυτές που έρχονται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί με τη μεγάλη πτώση των αξιών των ακινήτων, αγοράζουν τα πάντα και χτίζουν ή ανακαινίζουν σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες η βίλες που σκοπεύουν να βάλουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ξένοι αγοράζουν παλιά σπίτια και παλιά αρχοντικά σε όλα τα χωριά της Ιεράπετρας και κυρίως στα παραλιακά μέρη, είτε για να μείνουν η ίδιοι είτε για να τα ενοικιάσουν και να τα εκμεταλλευτούν τουριστικά.

Επειδή όμως τα 9 προηγούμενα μνημονιακά χρόνια, η οικοδομική δραστηριότητα είχε ατονήσει πάρα πολύ και εκατοντάδες εργάτες και τεχνίτες της οικοδομής, είτε άλλαξαν επάγγελμα είτε έφυγαν σε άλλες χώρες, για να βρουν δουλειά, τώρα που εμείς οι εργολάβοι τους χρειαζόμαστε, δεν τους έχουμε. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών ανειδίκευτων και ειδικευμένων οικοδόμων τούτη την περίοδο», μας καταθέτει ο έμπειρος εργολάβος κ. Γιάννης Μιχαλάκης από την Ιεράπετρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News