Από πρόβλημα σε πρόβλημα το Κτηματολόγιο στην Κρήτη - Ποιο το μεγάλο «αγκάθι»

Κρήτη
Από πρόβλημα σε πρόβλημα το Κτηματολόγιο στην Κρήτη - Ποιο το μεγάλο «αγκάθι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιες οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Καθυστερεί η διαδικασία της κτηματογράφησης στο νέο τμήμα των ορίων του δήμου Ηρακλείου που περιλαμβάνει τη Νέα Αλικαρνασσό και τις υπόλοιπες ενότητες, καθώς και σε δήμους όπως αυτοί της Χερσονήσου και του Μαλεβιζίου, αλλά και σε δήμους στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων.

Συγκεκριμένα, δυσκολίες φαίνεται πως θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα πρέπει, σε ό,τι αφορά τα εξ αδιαιρέτου, τα κακώς ή προβληματικώς δηλωμένα και ακόμη όσα από λάθος δεν έχουν ιδιοκτήτη, να τρέξουν προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες στο Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του 2020 και όχι το τέλος του 2026 που προβλεπόταν αρχικά. Το θέμα απασχολεί έντονα τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις περιοχές των παλιών ορίων του δήμου Ηρακλείου, που επιβάλλεται να κινηθούν με ταχύτητα, πριν εκπνεύσει ο χρόνος και βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με απώλεια της περιουσίας τους.

«Μέχρι τότε θα πρέπει να διορθωθούν και τα λάθη που υπάρχουν, οι αλληλοεπικαλύψεις, δηλαδή το ένα οικόπεδο να μπαίνει μέσα στο άλλο, και επίσης να καταχωριστούν τα άγνωστου ιδιοκτήτη. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δήλωσαν το ακίνητό τους και βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Πρέπει να το ελέγξουν και αυτοί. Γιατί, όταν λήξει η προθεσμία, ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη περιέχονται στο Ελληνικό Δημόσιο», δήλωσε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” o πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

Οι εξ αδιαιρέτου περιουσίες

Το μεγάλο “αγκάθι”, όπως όλα δείχνουν, είναι οι εξ αδιαιρέτου περιουσίες, καθώς απαιτείται και η τακτοποίησή τους, διαφορετικά, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες, υπάρχει ο φόβος όχι να χάσουν το ακίνητο, αλλά να βρεθούν ναι μεν ιδιοκτήτες μιας περιουσίας την οποία, όμως, μόνο μπορούν να ιδιοκατοικήσουν ή να μισθώσουν και όχι να μεταβιβάσουν ή να πωλήσουν.

«Το μεγάλο “αγκάθι” είναι το οι εξ αδιαιρέτου περιουσίες. Μέχρι το τέλος του 2020 θα πρέπει όσοι έχουν οικοδομή σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα να μπορέσουν να κάνουν διαδικασία ανεξαρτητοποίησης, για να μπορέσουν να τη μεταβιβάσουν στα παιδιά τους και να έχουν τη δυνατότητα να την πουλήσουν. Γιατί αυτή τη στιγμή οι οικοδομές σε εξ αδιαιρέτου ακίνητα, ακόμη κι αν ταυτοποιηθούν, το μόνο δικαίωμα που δίνουν στους ιδιοκτήτες τους είναι να τις κατοικούν ή να μπορούν να τις ενοικιάζουν. Όμως δεν μπορούν να τις μεταβιβάσουν», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Το θέμα με την κτηματογράφηση σε ό,τι αφορά τις νέες περιοχές στα διοικητικά όρια του δήμου Ηρακλείου, όπως η Αλικαρνασσός και τα χωριά, ο δήμος Μελεβιζίου και ο δήμος Χερσονήσου, αλλά και κάποιοι άλλοι δήμοι στις περιφερειακές ενότητες Ρεθύμνου και Χανίων, φαίνεται ότι παίρνει κι άλλη παράταση, με δεδομένη την προσφυγή που έγινε στο ΣτΕ κατά των εταιρειών που είχαν αναλάβει τη διεξαγωγή της. Πάντως η καθυστέρηση αυτή δίνει απλά χρόνο στους ιδιοκτήτες χωρίς άλλες συνέπειες, όπως τόνισε ο κ. Αράπογλου.

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δε σημαίνει απολύτως τίποτα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για τον λόγο ότι απλά θα καθυστερήσει η διαδικασία έναρξης κτηματογράφησης, δηλαδή συλλογής στοιχείων από τις ανάδοχες επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει το έργο αυτό στον δήμο Χερσονήσου, στον υπόλοιπο δήμο Ηρακλείου και όπως επίσης στον δήμο Μαλεβιζίου. Το ίδιο ισχύει επίσης σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου και του νομού Χανίων, για τις οποίες δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία κτηματογράφησης», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

«Να δοθεί ενιαία 6μηνη παράταση στις διαδικασίες κτηματογράφησης»

Με φόντο τις δυσκολίες στη διαδικασία κτηματογράφησης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή να δοθεί ενιαία 6μηνη παράταση στις διαδικασίες κτηματογράφησης.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν και η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για την κτηματογράφηση έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, οι ρυθμοί προσκόμισης εγγράφων στο Κτηματολόγιο κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περιοχές του νομού Ηρακλείου το Κτηματολόγιο έχει δώσει παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο ιδιοκτήτες και φορείς ζητούν την εκ νέου παράταση, τουλάχιστον 6 μηνών.

α) Επειδή χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την πολύμηνη “παράλυση” ουσιαστικά του Δημοσίου, το οποίο από τον Μάη έως και τον Ιούλιο βρισκόταν σε εκλογικούς ρυθμούς, β) επειδή οι ιδιοκτήτες δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τις δηλώσεις, αλλά ούτε να μαζέψουν τα απαραίτητα έγγραφα και ζητούν παράταση τουλάχιστον μέχρι 31/3/2020 για την οριστικοποίηση των εγγραφών, η οποία κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν και λάθη, γ) επειδή είναι επιβεβλημένη η ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης τουλάχιστον μέχρι τις 31/3/2020, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν σαφώς τη λήξη τους, ερωτάσθε εάν προτίθεστε να δώσετε παράταση τουλάχιστον μέχρι 31/3/2020 στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, η οποία κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να φανούν συνεπείς και να αποφευχθούν τυχόν λάθη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News